Mustafa ÖZDEMİR (APHA)

 

Doğal hayatı ve nesli azalmakta olan hayvanların korunması ve üremelerini doğa ortamında sağlamaları amacıyla Ege Bölge Müdürlüğü ve Manisa Orman Dairesi Şube Müdürlüğü tarafından uygulanan doğaya keklik yetiştirme projesi kapsamında, Akhisar’ın Kayalıoğlu Kasabasında 450 adet Keklik Doğal hayata kavuşturuldu.


Sabah Saat 10:00’da düzenlenen etkinliğe Ege Orman Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Kayalıoğlu Belediye Başkanı Mehmet Gökfiliz, Akhisar Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Mehmet Sucu’nun yanı sıra çok sayıda vatandaşta katıldı.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Ege Orman Bölge Müdürü Rahmi Bayrak projenin amacını ifade etti. Bayrak, “Çeşitli çevresel etkiler ve insan baskısı nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de doğal habitatlar bozulmakta ve nesli tehlike altında olan yaban hayvanlarının sayısı gün geçtikçe azalmaktadır.

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak amacımız doğal mirasımızın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak, geliştirmek ve sürdürülebilir şekilde yönetmektir. Bu çerçevede, Genel Müdürlüğümüzce üretilen türler uygun yaşam ortamlarına yerleştirilmekte ve yerleştirilen türlerin yeni çevreye adaptasyonu ile alakalı çalışmalar yürütülmektedir.

 

Gerek doğal popülasyonların korunması gerekse yerleştirme faaliyetlerinin başarıya ulaşması için etkin koruma yapılması; yöre halkının koruma faaliyetlerine azami destek göstermesi; av ve yaban hayatının sürdürülebilirliği açısından büyük öneme sahiptir.

 

Bu anlamda Orman ve Su İşleri Bakanlığımız 2012 Yılı Keklik Üretim ve Doğaya Yerleştirme Eylem Planı kapsamında IV. Bölge Müdürlüğü Manisa Şube Müdürlüğümüz tarafından Afyonkarahisar Şuhut Keklik Üretim İstasyonundan alman 850 adet Kınalı Keklik'in doğaya yerleştirilmesi planlanmıştır.


Yerleştirme yapılacak sahalardan Manisa İli Salihli İlçesinde Kemer damları-Poyraz damlan ,Selendi İlçesinde Pınarlar, Tepeyniban ve Terziler Köyleri, Turgutlu İlçesinde Ayvacık-Çıkınıkçı Köyleri hudutları içine 23 Temmuz 2012 günü toplam 400 adet keklik salınmıştır.

Bugün ise, Akhisar İlçesinde Kayalıoğlu- Rahmiye ve Moralılar Köylerine, Saruhanlı İlçesinde Yeni Osmaniye Köyü, Gördes İlçesinde Güneşli ve Doğanpınar Köyleri hudutlarına toplam 450 Adet Keklik salınacaktır.” Bilgisini verdi.