Akhisarpress.com

Kayalıoğlu Belediyesi 28 Ekim’de çelenk koyma töreninden sonra 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Gün boyu etkinlikler devam etti. 29 Ekim pazartesi saat 10.00 da belediye meydanında tören yapıldı. Kayalıoğlu belediye başkanı, belediye meclis üyeleri, belde partilerinin temsilcileri ve Kayalıoğlu halkının katıldığı kutlamalar yaklaşık 1 saat sürdü.

Kayalıoğlu İsmail Keskinoğlu İlköğretim Okulunun hazırlamış olduğu program önce saygı duruşu ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Kayalıoğlu Belediye Başkanı Mehmet Gökfiliz günün anlam ve önemini belirttiği konuşmasında;

“ Değerli hemşerilerim, Kıymetli Öğretmenler ve sevgili öğrenciler, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 89’uncu yıl dönümünü törenine hepiniz hoş geldiniz.Ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısı üzerinde yükselen anayasal düzeniyle Cumhuriyet, ulusal egemenlik hedefini en iyi uygulayan devlet şeklidir.Kurulduğu günden beri Cumhuriyet, ulusal birlik ve beraberliğin sağlanmasının en büyük güvencesidir.Cumhuriyet, korumamız ve ödün vermeden yaşatmamız gereken en değerli varlığımızdır. Bunun bilinciyle, bizlere parlak bir gelecek, onurlu bir yaşam, tam bağımsız, çağdaş ve ulusal bir devlet armağan edenlere sonsuz minnet duyuyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu, Ölümsüz Önderimiz Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi gönül borcu ve saygıyla anıyoruz.

Kurtuluş Savaşı, Ulusumuzun var olma mücadelesi, Cumhuriyet ise, yeniden dirilişin simgesidir. Türkiye, Kurtuluş Savaşı'yla düşmandan, Cumhuriyet'le çağ dışılıktan kurtulmuştur.

Cumhuriyet, bağımsızlığından ödün vermeyen, dayatmalara boyun eğmeyen, Atatürk öncülüğünde yurduna ve egemenliğine sahip çıkan ulusumuzun vardığı aydınlık hedeftir. Bu yönüyle Cumhuriyet, ulusal onurumuzun bayraklaşan simgesi, büyük Türk Devrimi'nin adıdır.

Cumhuriyet, ümmetçilik yerine ulusçuluğu, kulluk yerine yurttaşlığı, bağnazlık yerine çağdaşlığı ve ulus devleti seçenlerin kurduğu bir rejimdir.Cumhuriyet, bilgisizliğe, bağnazlığa, yobazlığa, yoksulluğa, çaresizliğe karşı verilen savaşımın adıdır. Yüce Atatürk, "Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır" sözüyle izlenmesi gereken yolu göstermiştir.

Bugün çeşitli bahanelerle halkının Atası ile buluşmasına engel koymaya çalışanlar, ulusal bayramlarımızı unutturmaya çalışanlar bilmelidir ki; bu tür oyunlar yüreği Atatürk inancı ve yurt sevgisiyle dolu Türk Ulusu'nun gücü ve istenci karşısında tutunamayacaktır.

Cumhuriyet'in devrimci ve aydınlanmacı ruhunu ilk günkü coşkuyla sürüyoruz. Bu, Cumhuriyet'i kuran Atatürk ve dava arkadaşlarına, bu uğurda büyük bedeller ödeyen Ulusumuza karşı borcumuzdur.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün seslendiği gibi,"Ey Türk gençliği, birinci vazifen Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir... Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."

Cumhuriyetin erdemine ve temel değerlerine yürekten inanmanın ve Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce ve eylemlerinin anlamını özümsemiş olmanın bilinciyle; en değerli varlığımız Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önderimizin, ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygı ile eğilir, kendilerine Tanrı’dan rahmet diler, kahraman gazilerimize şükran ve minnetlerimi sunarım. Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.” Dedi.

Ardından Kayalıoğlu İsmail Keskinoğlu İlköğretim Okulu Müdürü Erdem Kuleli yaptığı konuşmasında “ Türk ulusunun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlarım. Tüm gençlerimizin cumhuriyete sahip çıkacağına ve Atatürk ilke ve inkılâplarını koruyacağına inanıyoruz nice cumhuriyet bayramı kutlamalara. Hepimizin cumhuriyet bayramı kutlu olsun ” Dedi.

İsmail Keskinoğlu İlköğretim Okulunun öğrencilerinin hazırladığı programda şiirler, oratoryo, tiyatral oyunlar ve belediye başkanının da katıldığı Kayalıoğlu’nun yöresel muğacır oyunu olan zigoş, karşılama ve kabadayı oyunları oynandı ve program sona erdi.Akşam yapılan programda ise Kayalıoğlu Belediyesi Bilge-Ünsal Basut Gençlik Merkezinin düzenlediği fener alayı yürüyüşü belediye başkanı, meclis üyeleri, CHP belde örgütü ve Kayalıoğlu halkının katılımı ile gerçekleştirdi. Gençlik merkezinden başlayan fener alayı belediye meydanında sona erdi. Belediye meydanın da belde halkı ve belediye başkanı yöresel zigoş oyununu oynadıktan sonra onuncu yıl marşı, sarı saçlım mavi gözlüm ve güncel şarkılar eşliğinde yaklaşık 30 dakika süren havai fişek gösteri yapıldı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri sona erdi.