Akhisar Kahveciler Esnaf Odası ile Akhisar Gündem Gazetesi, Yeni Akhisar’ın Sesi Gazetesi, Yeni Gözde Gazetesi ve Keyfi Sefa Dergisi arasında imzalanan protokolle “Her Kahvehaneye Bir Yerel Gazete” projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında ilk etapta Akhisar merkezde faaliyet gösteren yaklaşık 80 kahvehanede yerel gazete ve dergi okuyucuya buluşturulacak. Proje ilçe genelinde bulunan 500’e yakın kahvehanede de uygulanmaya başlanacak. 

“Haberim Yerel Gazeteden, Keyfim Kahveden” sloganıyla yola çıkan Akhisar Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Erkin Güney, Akhisar’da yayınlanan Akhisar Gündem Gazetesi, Yeni Akhisar’ın Sesi Gazetesi, Yeni Gözde Gazetesi ve Keyfi Sefa Dergisi ile yaptığı protokol ile “Her Kahvehaneye Bir Yerel Gazete”  projesini hayata geçirdi. 

Basın İlan Kurumu Manisa Şube Müdürü Kenan Tokgöz’ün de katıldığı törende Akhisar Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Fatma Kayak, Yeni Gözde Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Semih Gürmen, Yeni Akhisar’ın Sesi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mümin Çelik ve Keyfi Sefa Dergisi İmtiyaz Sahibi Mehmet Saygı tarafından imzalanan protokol ile Akhisar ilçe merkezi ve mahallelerinde faaliyet gösteren yaklaşık 500 kahvehanede, Akhisar’da yerel olarak yayınlanan gazete ve dergiler bulundurularak, bir taraftan halkın yerel ve ulusal haberleri takip edebilmeleri sağlanırken, diğer yandan yerel basının yayın hayatını sürdürebilmesinde katkı sağlanacak. 

Protokol imza töreninde konuşan ve yerel gazetelerin sosyal yaşama sağladığı katkılardan söz eden Basın İlan Kurumu Manisa Şube Müdürü Kenan Tokgöz; “Futbol, kente önemli bir marka değeri katıyor. Akhisar’ın Süper Lig’de mücadele veren bir takımın olması gurur vericidir. Manisa’nın bir ilçesinin yerel basını ile öne çıkmasını önemsiyoruz. Trabzon’un hem sporuyla hem de yerel basınıyla öne çıkıyor. Trabzon’da yerel gazetelerin tirajları ülke genelinde en fazla olan ilidir. Bursa’da futbola önem veren bunun yanında basınında yanında olması önünü açtığını görüyoruz. Büyükşehir kapsamında Akhisar’ı ziyaret ettiğimde Süper Lig’de takımı olan bir ilçeye Süper Lig kapsamında yerel basın yakışır. Buranın medyası Manisa bazında değil, Türkiye’deki ilçeler bazında önde görünüyor. 

Tabi ki bazı eksiklikler var ama biz inanıyoruz en kısa zamanda düzelecek. Biz inanıyoruz ki,dünya markası olan Roberto Carlos’u burada misafir eden Akhisar, marka gazeteciliğini de öne çıkaracaktır. Biz Basın İlan Kurumu olarak yerel medyada yeni yıldızlar oluşturmaya, yeni yıldızlar keşfetmeye, geliştirmeye talibiz. Bu tarafımız ön plana çıkıyor ve basınımızı kalite standardının yükselmesi, gerek teorik bazında gerekse eylem bazında faaliyet gösteriyor. 
Bizde bu tarz projelerde onlara destek amaçlı öncülük ediyoruz. Arkadaşlar bu projeleri geliştirdiğinde, onlara maddi ve manevi destek sağlayarak bir şekilde bizim arzumuz hep beraber uçan kuşlar misali en yükseklere tırmanabilmektir. Tabi ki basın kendi ile bütünleşmeli Akhisar’da basının vatandaşla o birlikteliği yakalayabilmelidir. Basın bir birinden güç almalıdır. Sivil toplum örgütleri bu birleşmede çok önemli bir zemindir” dedi. 

ÖRNEK BİR PROJE
Esnaf odalarının, reklam veren bölümüyle, okuyucu olmaları, gündemi takip etme hasebiyle çok önemli bir destek noktasında bulunduğunun da altını çizen Tokgöz; “Okuma türünün yüksek olan kahvehaneler çok önemli bir zemindir. Kahvehaneler çay, kahvelerin, muhabbetin olduğu yer değil kitaplarında okunduğu, kültürel aktivitelerin olduğu bir yer olmasıdır. Ülkenin kalkınmasına destek, yaşayan kentlilerin gelişmesi, aile bilincinin gelişmesi, bireysel gelişiminin katkı olunması noktasında işlev görebilir. 

Burada gazeteciler olarak, kanaat önderleri onlara fikirler sunan, kentin gelişim sorunların azaltılması yönünde katkı sunan meslek erbabı olan gazetecilerde sağlamalıdır. Kentin marka değeri oluşacaksa sporuyla olacak, marka ürünlerinin üretimi ile sanayisi yapacak. Aynı zamanda gazeteleri ile medyasıyla yapacaktır. Basın olarak ülkesinin isminin önüne geçen gazeteler bulunmaktadır. Türkiye’nin de marka olarak öne çıkan gazeteleri, şehirleri, mekanları neden ön plana çıkmasın. Markalaşmada yeni yıldızların keşfedildiği bu futbol olur basın da olur bunun destekçisi olacağız. Bugün burada Akhisar Kahveciler Esnaf Odası ile yerel basının birlikte oluşturdukları bir projeye imza attık. Umuyoruz ki bu proje Manisa’nın 17 ilçesine de yayılır, örnek bir proje olur” dedi. 

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Yerel basının her geçen gün Akhisar’da daha kaliteli yayın yapmaya başladığını belirten Akhisar Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Erkin Güney ise, sosyal sorumluluk projesi kapsamında hem yerel gazetelere destek vermek hem de yasa gereği kahvehanelerde ve çay ocaklarında bulundurulması mecbur olan yerel gazetelerin daha fazla kitleye ulaştırılmasını sağlamak amacıyla bir protokole imza attıklarını belirtti. Güney; “Bilindiği üzere İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikle işyerlerinin ruhsatlandırılması belli esaslara bağlanmış olup, buna göre açılan işyerlerinde uyulacak kurallar da bu çerçevede tespit edilmiştir. Yönetmelik kapsamında ruhsatlandırılan kahvehaneler, çay bahçesi, kır kahvesi ve benzeri umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde kitap ve gazete bulundurulması mevzuatın öngördüğü bir zorunluluktur. Bu tür işyerlerinde vatandaşlarımızın genelde toplu olarak eğlenmesi ve dinlenmesi söz konusu olduğu için buralarda belli esaslar dahilinde kültürel hizmetlere ulaşmanın temin edilmesi, dolayısıyla Yönetmelikte öngörülen miktarda kitap ve gazete bulundurulmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bizde bu yönetmelikten hareket ederek “Haberim Yerel Gazeteden, Keyfim Kahveden” sloganıyla başlattığımız “Her Kahvehaneye Bir Yerel Gazete”  projesini hayata geçirdik. Proje  ile özellikle kahvehanelerde ve toplu oturulan yerlerde gazete okuma alışkanlığı kazandırmak ve o yörenin gazetesine de ekonomik anlamda katkı sağlanması amaçlanıyor. İlçemizde başlatılan kampanya kapsamında merkezdeki bütün kahvehanelerde ve çay ocaklarında en kısa sürede yerel gazeteler okunmaya başlanacaktır. Ancak bazı mahallelerimizdeki kahvehanelere gazete ulaşması zor oluyor. Bunun içinde kentteki yerel gazetelerin buna hassasiyet göstermelerini istiyoruz. Gazetelerin ulaştırılması konusunda da oda olarak üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.