Çevre il ve ilçelerde yaygın olarak görülen Şap hastalığından korunma amaçlı olarak Akhisar İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunca 10 Haziran 2013 tarihinde hayvan hareketlerine kapatılan Akhisar hayvan pazarı yeniden açıldı.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek yaptığı açıklamada “çevre il ve ilçelerde görülen hastalığın kontrol altına alınmış olması, hastalığın yayılma eğiliminin ortadan kalkması ve ilçemizde alınan tedbirler sayesinde ilçemizde şap hastalığı görülmemesi sebebiyle Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunun 10 Temmuz 2013 tarih ve 4 nolu kararı ile hayvan pazarının yeniden açılması kararlaştırılmıştır.” dedi.

Kurban Bayramının yaklaşmış olması nedeniyle bölgemizde hayvan hareketlerinin artacağına dikkat çeken Mehmet Akif Şenyürek hayvan alımı ve satımı yapacak vatandaşların küpesiz , belgesiz hayvanları satın almamalarını isteyerek bazı hatırlatmalarda bulundu.

Hayvan pazarına satış amacıyla getirilen sığır cinsi hayvanların, ilçe içi ve ilçeler arası hareketlerinde sığır cinsi hayvan pasaportu, koyun ve keçi türü hayvanların ilçe içi ve ilçeler arası hareketlerinde nakil belgesi, söz konusu hayvanların iller arası hareketlerinde ise veteriner sağlık raporlarının bulunması gereklidir.

Küpelenmemiş, kayıt altına alınmamış, belgesiz olan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların nakil edilmesi durumunda hayvan sahiplerine sığır cinsi hayvanlar için hayvan başına 383 TL, koyun ve keçi türü hayvanlar için hayvan başına 62 TL ve araç sahiplerine ise 1.279 TL idari para cezaları uygulanmakta küpesiz hayvanlar aynı zamanda en yakın mezbahada kestirilmektedir. Hayvan sahipleri tarafından alımı ve satımı yapılan, yeni doğan, ölen, kesilen hayvanlarını yasal bildirim süreleri içinde hayvanın kayıtlı olduğu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bildirilmesi gerekmektedir. Sığırlarda alımı ve satımı yapılan, yeni doğan, ölen, kesilen hayvanların bildirim süresi yedi gündür. Koyun ve keçilerde ise alımı ve satımı yapılan, ölen, kesilen hayvanların bildirim süresi yedi gün, yeni doğan hayvanların bildirim süresi 6 aydır.

Yasal bildirim süresi içinde bildirimde bulunmayan hayvan sahiplerine ise 2013 yılı için 639 TL idari para cezası uygulanmaktadır.