Birleşmiş  Milletler  tarafından her yıl 17 haziran’da kutlanan “Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü” nedeniyle Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği genel başkanı Halis Uysal bir basın açıklaması yaptı. “Çölleşme ve kuraklık ile mücadele su tasarrufu ile başlamalı” dedi.

Aslen Akhisarlı olan Türkiye’de ilk defa ilk Sulama Kooperatifini  doğduğu  Beyoba  beldesinde  kuran Halis Uysal, 2001’de kurulan  Merkez birliğinin genel başkanlığını 19 yıldır sürdürüyor. Türkiyi’de  27 bölge birliği, bölge birliklerine bağlı 2500 sulama kooperatifi bulunuyor. 1 Milyon  800 bin üye çiftçisi var.

Genel Başkan Halis Uysal, Türkiye’nin  Çölleşme  Risk Haritası verilerine göre,  tüm arazilerin  yüzde 53’ünün orta, yüzde 26’sının da yüksek  çölleşme riski altında  bulunduğunu  belirterek,”Ülkemizin  neredeyse yüzde 80’ni  çölleşme riski altındadır. Biz Genel Merkez ve Sulama birlikleri olarak üyelerimizi  bilinçlendirmek için, sempozyumlar, konferanslar  düzenliyoruz. Devlet  Su İşleri,  bakanlığımız, ve özellikle Cumhurbaşkanımız konunun hassasiyetinin üzerinde durmaları çok önemlidir. Son  aylarda   Kamu Spot’u yayınlanarak  musluklarda  akan su için tasarrufu için görüntülü yayınlar yapılıyor.  Tarımda yapılan sulama içinde böyle bir tasarruf yayınları yapılması uygun olduğunu düşünüyorum.”

Halis Uysal, “Birleşmiş Milletler  tarafından  haziran ayının 17 sinde kutlanan Dünya Çölleşme ve Kurallıkla  Mücadele Gününün  tüm dünya ülkeleri tarafından duyarlılık içinde olmalarını  diler günün tüm insanlık için kutlu olmasını diliyorum. (HALDUN AKYÜZ)