BAZI ŞİRKETLERİN KASASINA PARA KATMAK MI?

Pazarcılar Odası başkanı Mustafa Güral yaptığı açıklamada şunları söyledi. Güral;"Çok kıymetli Akhisarlılar öncelikle 2019 yılı ülkemize huzur, barış, birlik, beraberlik getirmesini vatandaşlarımıza, esnaf ve sanatkarımıza sağlık, mutluluk bol bereketli bir yıl olmasını temenni ederim. Değerli Akhisarlılar 1 Ocak 2019 yılında yeni uygulamayla alış veriş yaptığınız marketlerde yeni çıkan yasaya göre, marketlerden alış veriş yapan her tüketicimizden 25 kuruş poşet parası alınmaya başlanmıştır. Alış veriş esnasında 25 kuruş talep edilen poşet ücreti çevre ve doğada poşetin zararlı olmasını engellemek amaçlı mı? yoksa bir takım bazı şirketlerin kasasına para katmak mı bunu sormadan geçemeyeceğiz.

Poşet çevreye ve doğaya gerçekten ciddi bir şekilde zarar veriyor ise poşet tamamen neden yasaklanmıyor?  File, bez torba, kese kağıdı gibi bir çok alternatif kullanılmayı özendirecek bir yasa çıkarılmıyor? Alış verişlerde 25 Kuruş adı altında poşet satılmaya devam ediyor ise burada şu görülmektedir ki çevre ve doğa için yapılan bir uygulama değildir. Burada küçük bir hesap yapmadan geçemeyeceğim" dedi.

AYLIK 22.500.00 TL MARKETLERE GELİR KAPISI OLMUŞTUR

Güral;" araştırmalarıma göre, Türkiye genelinde bulunan 30 bin market sayısı olduğunu bilmekteyiz. Günlük her markette asgari 100 kişi alış veriş yaptığını düşünürsek,

Günlük    100x 30 bin = 3,000,00 x25 =   750.000x30   =22.500.000

Aylık 22.500.00 TL marketlere gelir kapısı olmuştur.

Değerli Akhisarlılar kıymetli esnaf ve sanatkarlar bizler küçük esnaflar olarak dükkanımızın üzerine bir tabela astığımızda ilgili belediye ilan reklam adı altında bizlerden tabelanın büyüklüğüne göre para almaktadır. Peki bu marketler bizlerden her poşet için 25 Kuruş isterken kendi reklamlı torbalarını bastırıp, reklamlarını yaparken ilgili kurum ve kuruluşlar bu reklamlarla alakalı bir vergi alması gerekmiyor mu? Günlük 750.000 TL aylık 22.500.00 TL gelir elde edilirken bunun vergisi ne olacak? Böyle bir rant kapısının kimlere açıldığını merak etmekteyiz" dedi.

POŞET PARALARI KÜÇÜK ESNAFIN CEBİNDEN ÇIKIYOR

Güral;" Pazarlarımızda, manavlarımızda, kasaplarımızda, bakkallarımızda, şarküterilerimizde böyle bir uygulama yokken, poşet paraları küçük esnafın cebinden çıkarken neden marketlerde böyle bir uygulamaya geçildi ? Bunun cevabını siz değerli halkımıza bırakıyorum.

Çok kıymetli Akhisarlılar ben sizlerin bir kardeşi olarak küçük esnafımıza Pazar yerlerimize, manavlarımıza, bakkallarımıza, Kasaplarımıza, Akhisarlı tüm esnaf ve sanatkarlarımıza sahip çıkmanızı istiyorum. Alış verişinizi yerel esnaftan yapmanızı, alış verişlerinizi küçük esnaftan yaparak eski dönemlerdeki gibi sizlere hal hatır soran, anahtarınızı bırakabileceğiniz, adres sorabildiğiniz, sıcak bir çayını içebildiğiniz, şakalaşıp, yolda birbirinize selam verebildiğiniz, şu an yanımda bu kadar var üzerini yarın vereyim diyebildiğiniz, deftere yaz aylık aldığımda öderim diyebildiğiniz, kısacası yüz yüze görüşebileceğiniz küçük esnaf ve sanatkar CANDIR. Küçük esnaf ve sanatkarlara sahip çıkalım. Alış verişimizi yerel esnaftan yapalım" dedi.













Güral: Poşet neden yasaklanmıyor