Manisa İli Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Veteriner Hekim Doğan Ensivri, besiciliğe verilen desteğin artırılarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Ensivri; besilik desteğin devam etmesinin hem üreticiler hem de tüketiciler için öneminin altını çizdi. 

"Besiciliğin destek dışı kalması düşünülemez" 

Manisa İli Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Veteriner Hekim Doğan Ensivri, kesilen hayvan başına verilen destekte kayıtdışılığın önlenmesi, yerli besicinin desteklenmesi için bu desteğin devamını istediklerini dile getirdi. Besilik sığırla ilgili bunların dışında başka bir destek olmadığını belirten Başkan Ensivri; “Kırmızı ette üretimi arttırarak düşük arz sorununu çözmek ve raf fiyatlarını dengede tutabilmek için besiciliğe verilen desteklerin arttırılarak devam etmesi şart. Bu destek olmadan ne kendi kendimize yetecek üretimi yapabiliriz ne de kişi başı tüketimi arttırabiliriz. Besilik desteğinin devam etmesi tüketiciler açısından da çok önemli. Desteği alabilmek için kesimler bakanlık onaylı kesimhanelerde yapılması gerekiyor. Bu da piyasaya giren etin kayıt altına alınmasını sağlıyor. Besilik sığır desteğinin kalkması halinde kayıt dışı kesim artacağından piyasaya güvenilir olmayan et girebilir ve tüketici sağlıksız et riskiyle karşı karşıya kalabilir. Dolayısıyla bu desteğin hem üreticinin hem de tüketicinin korunması için devam etmesi lazım” diye konuştu. 

Besiciler izlenebiliyor 

Başkan Ensivri, yaptığı açıklamada besilik erkek sığır desteklemesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının büyükbaş hayvan kayıt sistemi Türkvet'e kayıtlı ve bakanlıktan onay almış kesimhanelerde kestirilen hayvanlara yapıldığını söyledi. Kestirilen hayvanlara ilişkin verileri, il ilçe, mezbaha ve besici bazında izlemek mümkün oluyor diyen Ensivri, sözlerine şöyle devam etti: “UKES sayesinde, hangi besicinin, hangi mezbahada kaç hayvan kestiği izlenebiliyor. Veri girişi sırasında besiciye ait bilgiler yanında, mezbahanın verdiği fatura bilgileri ve hayvana ait bilgiler de sisteme giriliyor. Hayvanların küpe numaraları girildiği için, kestirilen hayvanlar, hayvancılık genel kayıt sistemi ''TÜRKVET''ten de düşüyor. Böylece, Türkiye'deki gerçek hayvan sayısına ulaşmak mümkün oluyor. Hayvancılık teşvikleri de UKES'deki bilgilere dayanarak, gerçek besicilere kısa zamanda ödenebiliyor” diye konuştu. Kesimlerin kayda girmesi, devletin vergi kayıplarının önlenmesi yanında, sağlıklı et tüketimi açısından da önem taşıdığını ifade eden Başkan Ensivri, kayıtdışılığın önlenmesi açısından, hayvan başına verilen desteğin mutlaka devam etmesi ve süreklilik kazanması gerektiğinin önemini vurguladı.