Programda, 23 yaşına kadar Makedonya’da yaşayan ve 1958 yılında Akhisar’a göç eden Dalip Saygılı (83), yine Rumeli göçmeni ve Şeyhisa Mahallesi Muhtarı olan Zarif Süzgün ve Akhisar Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Tunay Gül konuk oldu.

Osmanlı döneminde Rumeli’nde hayatın yanı sıra 19. Yüzyılın sonlarında yaşanan toprak kayıpları ve bu coğrafyada Müslüman Türklere yönelik yapılan eziyetler, sonrasında yaşanan göçler, Mondros mütarekesi ve sonrasında yaşanan mübadele, ikinci dünya savaşı sonrasında Avrupa’da yaşanan kıtlık ve yoksulluğun etkileriyle başlayan 1950 li yılların göçleri anlatıldı.

Konuklar balkan göçmenlerinin Akhisar’a geldikten sonra yaşadıkları uyum sürecini, yeni bir hayat kurmalarının zorluklarını, doğduğu topraklara ve bıraktıklarına yaşadıkları özlemi anlattılar.

Aynı adı taşıyan dedesinin yüz yıl önce Makedonya’dan Akhisar’a uzanan göç hikayesini ve Şeyhisa mahallesinde geçen koca bir ömrü, esnaflıkla geçen altmış yılı anlatan Zarif Süzgün, aynı konuyu işlediği kitabını da nasıl kaleme aldığını izleyicilerle paylaştı. Anılarını anlatırken duygulandığı görülen konukların ortak mesajı “bizler toprağı, bayrağına aşık bir milletiz, başka Türkiye yok” şeklinde oldu.

Balkan Göçmenleri derneğinin kurulduğu günden beri Rumeli toprakları ile bağ kurarak akrabaları, dostları, dostlukları, gönülleri bir araya getirmek olduğunu belirten Tunay Gül, 2014 yılında başkan olduğu günden bu güne kadar yaptıkları faaliyetleri örnek vererek açıkladı. Üç yıldan beri Rumeli topraklarına yaptıkları gezilerde yaşadığı duygulu anları paylaşan Gül, “bana göre en güzel hizmetimiz doğu Makedonya'da 300 çocuğa yaptığımız sünnet merasimi idi. Bunun yanında elbette insanların buluşması, akrabaların kavuşması, ihtiyaç sahibi insanlara ulaşılıp hacetlerinin giderilmesi… Biz dernek olarak iyi şeyler yapmak için varız. Tıpkı diğer hemşeri dernekleri gibi. Dernekler olarak bizler bir kültür mozaiği oluşturuyoruz. Hepimiz bir parçasıyız ve vatanımızın, bayrağımızın aşığıyız. Başka bir vatanımız, Türkiye'miz yok. Bu yıl ilkini yaptığımız hemşeri dernekleri kültür buluşması etkinliği çok güzel sonuçlar üretti. Binlerce insanı aynı gönül ikliminde buluşturduk. Bu vesile ile emeği geçen tüm dernek yönetimlerine, belediye başkanımız Salih Hızlı’ya, belediye başkan yardımcımız Ömer İşçi’ye ve emeği olan herkese teşekkürü borç biliyorum.Ümit ederim ve dileğim odur ki her yıl devam eder.” Dedi.

DEDE TORUN BULUŞACAK

Gelecek yıl inşallah dede torun kültür buluşması projemizi hayata geçireceğiz diyerek geleceğe yönelik planlarını anlatan Tunay Gül destek istedi. Gül “Bu projede, orada doğup yetişip Türkiye’ye göç eden dede ile Rumeli topraklarını hiç görmeyen üçüncü nesil torunların birlikte ziyaretlerini ve yine Rumeli'den Türkiye'ye ziyaretleri yapacağız. Buradan belirtmek isterim ki bu tür büyük sosyal projeler sadece derneklerin tek başına yapacağı projeler değildir. Yerel yönetimlerin de bu kitlesel sorunların çözümüne destek olması gerekiyor, yerel yönetimlere, ilçe belediyemize, büyükşehir belediyemize iletmek istiyorum, desteklerini bekliyorum” dedi.

Programa çok sayıda mesaj, soru ve selam ile katılım olurken, konuklara, Makedonya’dan, Almanya'dan, Bulgaristan'dan, Yunanistan'dan, Bosna'dan izleyiciler soru ve iyi dilek temennilerini ilettiler. Duygu yüklü sözlerin söylenip, anıların canlandığı Engin Akyüz ile konuşuyorum programı Zarif Süzgün tarafından, kendisi de Rumeli göçmeni olan Amerikan Ahmet Lakaplı nüktedanın hikayelerinden örnekler anlatması ile son buldu.