Akhisar Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen İlçe Temsilcisi Rıza Bahar, yönetim kurulu ve çok sayıdaki Sendika üyesinin katılımı ile Milli Eğitim Bakanlığının Öğrencilerin Kılık-Kıyafet yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ve Öğretmen/Memurların Kılık-Kıyafetinin serbest olması ile ilgili olarak basın açıklaması yaptı.

Rıza Bahar ; Saygıdeğer dava arkadaşlarım,Öğrencilerimiz için çağ dışı olan tek tip kılık-kıyafet dayatmasını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığımız , tarihi bir karara imza atmıştır, bu kararın alınmasında emeği geçen başta Sayın Milli Eğitim Bakanı olmak üzere tüm yetkilileri tebrik ederizAmma , Kız öğrencilere yönelik, ‘imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde hariç olmak üzere okul içinde baş açık’ hükmünün’ de getirilmesini, bireylerin inanç, temel hak ve özgürlüklerine aykırı buluyoruz.

Değişen yönetmelikte kız öğrencilerinin, sadece ortaokul ve liselerde seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerine başörtülü olarak girebilmeleri, diğer derslerde ise başlarını açmak zorunda bırakılmaları, daha önce olduğu gibi, öğrencileri psikolojik olarak olumsuz etkileyecektir.

Bu nedenle, söz konusu sınırlamanın tamamen kaldırılarak isteyen kız öğrencilerin tüm derslerde başlarını kapatabilmeleri yönünde bir düzenlemenin acilen yapılmasını istiyoruz.dedi.Bahar, Bürokratik oligarşinin getirdiği yasakların hala hayatımızı yönetmesi sona ermelidir. Hepinizin bildiği gibi, Referandum süreciyle başlayan demokratikleşme ve özgürlükçü çabaları hem destekledik hem de hızlandırdık. Bu çabalar, 28 Şubat sürecinin dayatması kesintisiz eğitimin ve okullardaki tek tip kıyafet dayatmasının kaldırılmasını sağladı. Bunlar önemli adımlardır. Dedi.

Eğitim-Bir-Sen olarak, Öğrencilerimiz için getirilen kılık - kıyafet serbestliğinin aynı şekilde öğretmenlerimiz içinde uygulanmasını talep ediyoruz.Bu bağlamda,

Atalarımızın “Demir tavında dövülür” sözünün anlamı gereği, biz de demiri dövmenin tam vaktidir diyoruz.Artık, Devlet öğretmenin veya memurun ne giydiğine bakmak yerine onun ürettiği ürünün, ortaya koyduğu işin kalitesine odaklanmalı ve memurunun performansını artıracak tedbirler almalıdır. Başkalarının belirlediği ölçülerde, başkalarının belirlediği sınırları aşmadan, Ülkemin öğretmen ve memurları yıllardır bir kılık kıyafet yönetmeliğinin gölgesinde görevini yapmaya çalışıyor.Günümüzde ise ‘Devlet Personelinin Kılık-Kıyafet Yönetmeliği’ incelendiğinde bu yönetmeliğe tam olarak uyulmadığı, bu yönetmeliğin sadece başörtüsü ile çalışanlar için titizlikle uygulandığı görülmektedir.

İnanç özgürlükleri ile temel insan hak ve hürriyetleri konusunda,

* Yabancı vakıfların mallarını bir kanunla iade eden,* Yabancılara ülkemizde taşınmaz satın alma hakkını 2,5 hektardan 30 hektara çıkaran,* Anadilde kurslar açılmasına izin veren, * Mahkemelerde anadilinde savunma hakkını tanıyıp özgürlükleri ileri götüren, insanların temel hak ve özgürlükleri noktasında adımlar atan hükümetten, * Sadece takım elbise kravat kombinasyonundan bıkmış bir memurun, istediği kıyafetle, istediği ayakkabıyla görev yapmasını, * İş yerinde kendi kıyafetini seçme özgürlüğü isteyen bir memurun bu isteğinin karşılanmasını, * İnancından dolayı görevini başörtüsüyle yapmak isteyen bayan memurların bu masumane talebinin yerine getirilerek önünün açılmasını, istiyoruz…

Bu isteklerimizin yerine getirilmesi ile Yasakçı zihniyete bir darbe daha vurulacak, demokratikleşme ve özgürlükler adına bir adım daha atılmış olunacaktır.

Bahar, Başta Ak parti olmak üzere, ana muhalefet partisini, meclis’de sandalyesi bulunan tüm partileri, duyarlı tüm sivil toplum örgütlerini,Demokrat ve Özgürlükçü olduklarını iddia eden tüm SENDİKALARI’nı demokrasi ve özgürlükler adına atılacak bu ve benzeri adımlarda ortak kararlar almaya davet ediyoruz.