Akhisar Eğitim-Bir-Sen ve Memur Sen ilçe Temsilcisi Rıza Bahar, yönetim kurulu üyeleri İsmail Yalturak,Süleyman Erdem,Mustafa Akkuyu,Osman Kösemen,Dursun Bayrak,Nurettin Hoşdağ,Selami Paşa  ile üye olan Okul Müdürleri ve İlköğretim Okulu işyeri temsilcilerinin katılımı ile 28 Nisan 2012’de Öğretmen Evinde yapılacak olan İLKSAN  seçimlerine hazırlıklarını tamamlayan Eğitim-Bir-Sen,Sendika bürosunda  düzenlediği  toplantı ile İLKSAN adaylarını kamuoyuna açıkladı.


"Başarısızlığı Savunanlar Tespitlerimizi Teyit Ediyorlar"


Akhisar Eğitim-Bir-Sen ve Memur Sen ilçe Temsilcisi Rıza Bahar, 1943 yılında yardım ve dayanışma amacıyla kurulan ancak kuruluş amacını yitiren İLKSAN hakkındaki şaibelerin son dönemlerde daha da arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi:


 “275 bin üyeden ortalama her ay 30 TL zorunlu aidat kesen ve yıllık 90 milyon TL’nin üzerinde sadece aidat geliri olan İLKSAN maalesef batmış durumdadır. 1996 yılından önce solumuzdakilerin yönettiği bir İLKSAN ile 1996 yılından sonra Türk Eğitim-Senli üyelerin yönettiği İLKSAN arasında bir fark yoktur. 


Alanlarda öğretmenlere söyleyecek söz bulamayan Türk Eğitim-Sen’in, İLKSAN ile ilgili çizdiği pembe tablolara karşı, Eğitim-Bir-Sen olarak rakamlarla, belgelerle, somut kanıtlarla ortaya koyduğumuz gerçekler karşısında ne yapacağını şaşırmış vaziyettedir.



* İLKSAN, umutları boşa çıkarmış, şaibelerin adresi olmuştur,

* İLKSAN, bataklığa düşmüştür,

* İLKSAN şirketleri zarar ediyor fakat faturayı üyeleri ödemektedir,

* İLKSAN’ın ölü yatırımları başarı değildir,

* İLKSAN’ın muhasebe kayıtlarıyla oynama yapılmıştır,

* İLKSAN’ın 11 Milyon TL’lik arsası 6 milyon TL’ye verilmiştir,

* İLKSAN arsaları yıllardır atıl durumdadır,

* İLKSAN kara delik gibi büyümektedir,

* İLKSAN’ın üç kağıt ekonomisi yönetim başarısı olamaz.

*İLKSAN’da  maalesef sandığın gelirleri değil, yönetim kurulunun masrafları artmaktadır.

* İLKSAN üyelerin iradelerine saygı duymuyorlar.

* İLKSAN yönetimi kendi kendini denetlemektedir,

* İLKSAN’ın tek başarısı(!) Faizdir…diyoruz.


TES Genel Başkanı İsmail Koncuk’da; 2009 yılında İLKSAN’ın mal varlığı ve mevcut parasının üzerine, 600 – 700 milyon TL daha gerekmektedir.  2011 yılında ise ‘Kapattığınız zaman üyelere mevzuat gereği vermeniz gereken parayı ödemek için 1 milyar TL daha üzerine koymanız lazım’.sözleri de  bizleri teyit eder niteliktedir. İşte Koncuk’un söylediği bu sözler dikkate alındığında bile açık iki yılda 300 milyon TL artmıştır. 10 yıl ve daha fazla hizmet süresi olan üyelerin hepsi emekli olduğunda gerekli para en az 2 milyar TL‘ye yaklaşmaktadır. Bugün sadece 25 yıl hizmet süresini tamamlamış öğretmenlerimizin emekli olmaları durumunda İLKSAN’dan yaklaşık alacağı 600 milyon TL’dir. Oysa İLKSAN’ın toplam mal varlığı 438 milyon TL’dir.  


Saygı değer arkadaşlarım ve rızaları alınmaksızın zorunlu olarak üye yapılan eğitimci dostlarım, son günlerde darbecilerin yargılanmasından anlıyoruz ki, bu millete zulüm yapanın yanına kar kalmıyor kalmayacak, İLKSAN ‘da da bu milletin malını talan edenlerden hesap sorulacak günler yakındır.” şeklinde konuşan Bahar,


“28 Nisan da yapılacak İLKSAN seçimleri, üyelerin alın terini heba edenlerden hesap sormak için önemli bir fırsattır. Türk Eğitim Sen ve İLKSAN yöneticilerinden,

*Yapılan talanın hesabını sormak için,

*Zorunlu üyeliğe hayır demek için,

* Hak sahiplerinin haklarını korumak için,  

* İLKSAN’ı fesih etmek için,

*Üye olan tüm Eğitim Çalışanlarını İLKSAN Bataklığından Kurtarmak için,” diyerek


tüm üyelerden sandığa giderek Eğitim-Bir-Sen’in adayları olan İsmail Yalturak  ve Selami Paşa’yı desteklemeleri isteğinde bulundu.


Yasa Tamam, Şimdi Sıra Masa'da

Bahar, ayrıca hükümetin 2003, 2006, 2009 ve 2012’de sermayeye yönelik dört teşvik paketi yürürlüğe koyduğunu hatırlattı. Türkiye ekonomisinin dünyanın en çok büyüyen ikinci ekonomisi olduğunu vurgulayan Bahar, “Bu şartlarda, Memur-Sen olarak ilk toplu sözleşmenin kamu görevlilerine motivasyon ve teşvik paketi niteliğinde olmasını istiyor ve bekliyoruz” diye konuştu. 


"Öğretmen ve Öğretim Elemanları İçin Zam ve Tazminatlar Hariç 314 TL Ek Ödeme İstediklerini ve bunun içinde Ek ödemeyi ve Emeğimizin Karşılığını Almak İçin Mayıs’ın İlk Haftası Tüm İllerin katılımı ile Ankara’da eylemdeyiz" diyen Bahar , “Toplu Sözleşme masasına taşıyacakları talepleri şu şekilde açıkladı:


- Yüzdelik Zam: 2012 yılı için yüzde 16, 2013 yılı için yüzde 14'dür.


- Taban Aylığına Zam: Yüzdelik artışlara ek olarak 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80 TL seyyanen zam istiyoruz.


- Ek Ödemelerde Artış: Ek ödemede öğretmen ve öğretim elemanı için 50 puan(314 TL), din görevlileri, hekim dışı sağlık personeli, sivil savunma uzmanları ile KİT’lerdeki  2 Sayılı Cetvele tabi personelden ek ödeme oranlarında artış yapılmayanlara 25 puan (157 TL) artış yapılmalıdır.


-  Kıdem Aylığı: Kıdem aylığı göstergesi 20’den 100’e çıkarılmalı, 25 yıllık süre sınırlaması uygulanmamalıdır.


-  Toplu Sözleşme İkramiyesi: 2012 yılında 90 TL, 2013 yılında 120 TL olmalı.


-  Eş Yardımı: 2012 yılında 200 TL, 2013 yılında 240 TL ödenmelidir.


-  Çocuk Yardımı: 2012 yılında 50 TL, 2013 yılında 60 TL olmalı, üniversite öğrenimi gören çocuklar için bir kat artırmalı olarak ödenmelidir.


-  Yan Ödeme Katsayısı: Yan ödeme katsayısı da 3 kat artırılarak, memur maaş katsayısına eşitlenmelidir.


-  Doğum Yardımı: 165 TL olan doğum yardımı 660 TL’ye yükseltilmelidir.


-  Ölüm Yardımı: 1256 TL olan ölüm yardımı; memurun kendisi için 2512 TL’ye, eş ve çocukları için 628 TL olan ölüm yardımı 1256 TL’ye çıkarılmalıdır.


-  Kreş Yardımı: Kurumlarca kreş hizmeti sunulmalıdır. Kreş hizmetinin sunulmaması halinde 0-4 yaş grubundaki her çocuk için 140 TL ödenmelidir.


-  Evlenme Yardımı: İlk defa evlenen memura 3140 TL, ilk defa evlenen çocuğuna ise 1884 TL evlenme yardımı verilmelidir.


-  Ulaştırma Yardımı: Kamu görevlilerine her mesai günü için 4 TL ulaşım yardımı yapılmalıdır.


-  Yemek Yardımı: Kamu görevlilerine çalışma saati içerisindeki her öğün için 5 TL yemek yardımı ödenmelidir.

-  Giyecek Yardımı: Kamu görevlilerinin tamamına en düşük 100 TL olmak üzere giyecek yardımı yapılmalıdır.

-  Muayene ve Tedavi Katılım Payı: Muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı alınmamalıdır.


4/C Statüsünde İstihdam Edilen Personelle İlgili Olarak;


-  4/C Statüsündeki personel 12 ay süreyle istihdam edilmelidir.


-  Mevcut ücretlerine 200 TL seyyanen zam yapılmalıdır.


-  Eş, çocuk, giyecek ve yemek yardımından yararlandırılmalı, çalışmalarına esas sözleşmelerinden damga vergisi alınmamalıdır.


-  1 Ocak 2013 itibarıyla kadrolu statüye geçirilmelidir.


Sözmeli Personel İle İlgili Olarak;

-  657 Sayılı Kanunun 4/B Maddesi,  5593 Sayılı Kanun,  TRT,  Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl Özel İdareleri ile diğer kurumlardaki sözleşmeli personel ile 399 Sayılı KHK kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel kadrolu statüye geçirilmelidir.


-  Ek olarak; Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilenlerden ön lisans ve lisans mezunu olup yürüttükleri görevler itibarıyla memurluk sıfatını gerektiren hizmetleri yürütenler memur kadrolarına geçirilmelidir.


Rıza Bahar, taleplerimizin tamamını ise önümüzdeki günlerde kitap haline getirerek kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi ve tüm katılımcılara katılımlarından ve katkılarından  dolayı çok teşekkür ederek konuşmasına son verdi.