Akhisar Belediyesi tarafından 8 Nisan tarihinde araştırma ve geliştirme çalışmaları başlatılan ve ilçede kırsal kalkınmayı desteklemek, organik yumurta üreterek geleneksel köy tavukçuluğunu yaşatmak, kent genelinde kümes hayvancılığının gelişimine katkı sunmak amacıyla, çiftçilere aşıları yapılı şekilde dağıtılacak ücretsiz civciv projesi Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 26 Nisan tarihli yayınladığı yazıda hastalık riski olabileceği iddia edilerek reddedilmişti. Akhisar Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısında yeniden gündeme gelen konu, tartışmalara neden oldu. 

“KISACA ANLADIK Kİ, TAVUĞUN BİLE AKP’LİSİ CHP’LİSİ OLUYORMUŞ”

Çiftçiye yönelik tavuk desteğini daha önce bir çok belediyenin yaptığına değinen Belediye Başkanı Besim Dutlulu, “Ülkemizde belirli aralıklarla bu projeyi yapan belediyelerimiz var. AK Partili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Belediyesi var. MHP’li Ereğli Belediyesi var. Bu ‘hastalık riski’ AKP ve MHP’li belediyeler tarafından yapılınca sorun olmuyor da CHP’li bir belediye yapınca mı sorun oluyor? Yani kısaca anladık ki, tavuğun bile AKP’lisi CHP’lisi oluyormuş. Memleketimizde AKP’li tavuklar hasta etmiyormuş, CHP’li tavuklar hasta ediyormuş.  Biz, Akhisar Belediyesi olarak ayrı bakanlığa bağlıyız da, Gaziantep, Kocaeli, Ereğli Belediyeleri ayrı bakanlığa mı bağlı? Onlara onay var ama bize yok. Böyle siyaset yapılmaz. Sizin bu siyasi tavrınız sebebiyle çiftçi en kötü yıllarını yaşıyor. Hizmet üretmek, halka destek olmak isteyenlere engel olmayın” ifadelerini kullandı.

“TEK DERDİMİZ AKHİSAR’IMIZA HİZMET GELMESİ VE ŞEHRİMİZ GELİŞİP KALKINMASI”

Akhisar’da fizibilite çalışmaları yapılan bu projeye çiftçiden oldukça talep olduğuna değinen Başkan Besim Dutlulu, sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu işe başlarken tüm araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Şu anki Başkan Yardımcımız Bedri Türk yıllarca Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü olarak çalışmış ve o görevden emekli olduktan sonra aramıza katılan birisi.  Kırsal Hizmetler Müdürümüz Ziraat Teknikeri Hasan Umutlu yine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde ziraat mühendisi olarak yıllarca çiftçilerimizle çalışmış, projeler geliştirmiş birisi. Bu işi bilen, kümes hayvancılığından anlayan veteriner hekimlerden, ilgili kişilerden de görüşler aldık. Ama az önce bahsettiğim gibi Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan böyle bir ‘Yapılamaz’ kararı geldi. Biz asla devletimizle çatışmayız, her zaman saygımız en üst derecede.  Tek derdimiz Akhisar’ımıza hizmet gelmesi ve şehrimiz gelişip kalkınması. Kimseyle kavga etme niyetinde değiliz. 

Ama iktidar partisi şunun farkında değil, bu tarz bir turum ile kendilerine ciddi bir şekilde zarar veriyorlar. Köylünün alacağı ufacık bir desteği bile, ‘onlar yapıyor biz yapmıyoruz engel olalım’ diyerek siyasete alet ediyorlar. 

“BU ZİHNİYETİN ÇOK YAKINDA DEĞİŞECEĞİNE İNANIYORUM” 

İşin özeti şu; Daha önceden AKP’li ve MHP’li belediyelerin yaptığı gibi, CHP’li bir belediye de köylüye ve çiftçiye destek olmak için proje geliştiriyor, ama bu proje ne yazık ki uygun görülmüyor. Saygı duyuyorum ama bu gerçekten üzücü bir durum. Akhisar kırsalında 4500 hane bu projeye başvurdu, ciddi bir talep vardı. Şimdilik bu projemizi ilgili komisyonlarımıza (Tarım Komisyonu- Çevre ve Sağlık Komisyonu) havale edilmesini oylarınıza sunacağım ama şunu da belirtmek isterim; bu zihniyetin, bu iktidarın çok yakında değişeceğine ve köylüyü, çiftçiyi destekleyen bu tarz projelerin önündeki engellerin kalkacağına inanıyorum” dedi. 

Akhisar Belediye Meclisi’nde yer alan ve çiftçiye aşıları yapılmış 20 adet yumurtacı ırk ücretsiz tavuk dağıtılmasını kapsayan Kırsal Mahallelere Yönelik Destek maddesi, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin çekimser, CHP ve İYİ partili meclis üyelerinin evet oyu ile Tarım Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildi.