Haber Merkezi

Ege Çölyak Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Akhisar Belediyesi’nin katkıları ile Belediye Meclis Salonunda Çölyak Hastalığı hakkında bilgilendirme semineri verdi.

Ege Çölyak Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, glutenin (buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulunan protein grubu), bağırsak sistemindeki besin maddelerinin emilimini sağlayan organellerin (villusların) yapısının bozulmasına neden olduğunu, böylece çölyak hastalığının ortaya çıktığını hatırlattı.

Çölyakın, ince bağırsakta hasar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olarak tanımlandığını anlatan Aydoğdu, çölyaklı kişilerin glutensiz ürünler tüketmesi gerektiğini ifade etti. Gıdaların üretimi esnasında gereken tedbirlerin alınmasının ve üreticilerin bu konuda gereken hassasiyeti göstermesinin önemini vurgulayan Aydoğdu, “Çölyaklıların yaşamları boyunca tahıl grubundan gluten içermeyen, pirinç, mısır, darı, kuru baklagiller, soya fasulyesi ve bunların unları (bezelye unu, nohut unu, bakla unu, soya unu) ve glutenden arınmış özel ürünler tüketmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmek için ihtiyaç olan besinleri gluten içermeyen tahıllar ve diğer ürünlerden almak herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak, çölyaklılar yaşamları boyunca bu tip beslenmeye devam etmek zorundadır'' dedi.

Akhisar Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Topaloğlu, günün anısına Prof. Dr. Sema Aydoğdu’ya zeytinyağı plaketi takdim etti. Program sonunda “Çölyakla Yaşam Rehberi” isimli kitabın yazarı Oya Özden Akhisar Belediyesi’nin destekleri ile dağıtılan kitaplarını imzaladı.