Akhisarpress.com - Zorlu gurubu tarafından Manisa’nın Gördes ilçesi yakınlarında çıkarılacak olan Nikel madeni için Çine sipariş verilen, 738 ton ağırlığında çevrecilerin adını verdikleri “Cehennem Kazanı” nın Gördes’e sokmamak için yol güzargahında ki ilçelerde toplantılar yapılıyor. Dikili eski belediye başkanı OsmanÖzgüven ve arkadaşları, Turgutlu Çevre Platformu (TUÇEP) üyelerinin, Akhisar Mimarlar odası, Akhisar Sağlık Eğitim Kültür (AKSEK) Vakfı, CHP Akhisar teşkilatı temsilcisi, bazı sivil toplum örgütlerinin katılımı ile Akhisar’da bir toplantı yapıldı.

Toplantıya katılan TUÇEP üyeleri Turgutlu Çaldağ Nikel Madenciliği için verdikleri mücadeleyi anlatıp, Çaldağ Nikel madeni ile Gördes teki Nikel madenin çıkarılmasında çok geniş bir bölgede etkili olacağını belirttiler. Nikel madeninin çıkarılması için milyonlarca ton sülfürik asit kullanılacağı, oluşacak asit buharlarının ve yağışlarının oluşacağı, havanın, toprağın ve suyun kirleneceği, özellikle bu kirliliğin insanlar ve tüm canlılar üzerinde olumsuzluklar yaratacağı, hamile annelerin doğumlarında yaşanacak zorluklar, ve engelli ve özürlü yavruların artacağı anlatıldı.

“İncitme toprağın altında yatanı ! Ve unutma on paraya geçeğimizi satma!” sloganı ile yapılan açıklamada, “Ovam yeşil alsın istiyorsan, kanser olup acılar içinde ölmek istemiyorsan, Çocuklarım kısır olmasın, torunlarım hilkat garibesi olmasın diyorsan, kendi adını, evinin yolunu bile unutan biri olmak istemiyorsan, sağlık doğum, sağlık içinde kaliteli ve inanca bir yaşamdiliyorsan, Bu güzel vatanın bize çocuklarımızın bir emaneti olduğunu bilerek ve de torunlarımızı düşünerek vahşi Nikel Madenciliğine dur diyelim. Yola çıkan Cehennem kazanının Gördes’e ulaşmasını engelleyelim. Yol güzergahında önüne barikatlar kuralım.” Deniyor.

Cehennem Kazanı İzmir Aliağa limanından özel hazırlanmış tırla, Bergama, Kınık, Soma, Kırkağaç, Akhisar’dan geçerek Gördes’e gidecek. 167 kilometrelik yolu 2 ayda tamamlaması bekleniyor. Cehennem Tankı’nın geçeceği kara yollarında 3 üst geçin sökülecek, bazı köprüler üzerinde takviyeler yapılacak. 264 tekerlekli özel olarak hazırlanmış Tır saatte 1 kilometre yol alacak.