557. Çağlak Festivali Programı kapsamında bu yıl sadece Şeyh İsa’yı anma programı düzenlendi.  Program ilk olarak Belediye Meclis Salonunda İzmir Müftüsü Prof. Ramazan Muslu’nun “Şeyh İsa” ile ilgili konuşmasıyla başladı. Saat 18.00’de Daha sonra Şeyh İsa Camiinde düzenlenen anma programı ile son buldu.

Şeyh İsa Camii’nin bahçesinde düzenlenen anma programı Yeni Gülruh Camii müezzini Mehmet Ali Özyaka’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Sonrasında Şeyh İsa Mahallesi muhtarı Zarif Süzgün, günün anlam ve önemi ile ilgili kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Akhisar Belediye başkanı Salih Hızlı konuşmasında; “Ülkemizin içinde bulunduğu terör olayları nedeniyle bu Çağlak Festivalimiz buruk geçiyor. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Sevgili Akhisarlılar çok muhteşem bir şehirde yaşıyoruz. Bu şehirde yaşayanlar her dönem önemli değerler üretmişlerdir. 557 yıldır da bir festivali gerçekleştiriyoruz. 557 yıldır sürekli bir festivali gerçekleştirmek her şehre nasip olmaz. Bunu hep birlikte gerçekleştirdik. Çağlak festivalimizin tarihini hatırlayacak olursak, Şeyh İsa hazretlerinin Kayseri’deki medreseden Çağlak mevkiinde Akhisarlılar tarafından karşılanmasıyla başlamıştır. Akhisarlıların ilme verdiği hassasiyet hala bizim için geçerlidir. Biz bu hassasiyeti devam ettirmekteyiz. Son dönemlerde keşfettiğimiz bir değerimiz daha var Ayvaz Dede, biliyorsunuz bir Akhisarlı, burada da Bosna’dan gelen misafirlerimiz var. Akhisar’dan gitmiş olması bizim Çağlak Festivalimizin de orada da olması bizim için önemli bir değerdir. Hep birlikte bütün Akhisar olarak buna da sahip çıkıyoruz. Bosna ve bütün Balkanlar ile kurduğumuz köprü sağlamlaşıyor. Elçi İbrahim Paşa Medresesi öğrencileri de burada onları misafir ediyoruz. 

ÇAĞLAK FESTİVALİ UNESCO'YA GİRECEK

Ayvaz Dede Şenliklerini ve Çağlak Festivalini UNESCO somut olmayan kültürel mirasa katmaya karar verdik. İnşallah bu konuda da çalışmalarımız var. Bu konuda aramızda Prof. Dr. Metin Ekici hocamız gelmişti, programı nedeniyle ayrıldı. Şuan da aramızda UNESCO komisyon üyesi Prof. Gülin Öğüt hanımefendi var, inşallah onlarında rekâtlarında bu Ayvaz Dede ve Çağlak Festivallerimizi evrensel bir tescil gerçekleştirmeye çalışıyoruz.” Dedi.

Akhisar Kaymakamı Kaan Peker; “557 yıl önce Şeyh İsa’yı bağrına basan Akhisarlı bugün yine aynı heyecanla aynı sevgiyle kucağına basıyor karşılıyor. 557.’sini kutladığımız festival geçmişte kurduğumuz medeniyetin ipuçlarını bize hatırlatmakta ve geleceğe doğru yürüyüşümüzde bizlere rehberlik yapmaktadır. Gelinen noktada bugün biraz buruk gerçekleştirdiğimiz bu program aslında yine bir Akhisarlı diyebileceğimiz merhum Hakkı Ayverdi’nin tespitini ne kadar da doğruluyor. Ayverdi, batı feodalizminin bilek gücünü temsil eden şövalyeleri ile Osmanlı’nın kurulmasında ve gelişmesinde büyük katkısı olan bu dervişleri mukayese eder ve şu neticeye varır. “Batı şövalyeliğini tarihi kaderini tüketip tasfiye olmakta dünya zarara girmemiş hatta geniş bir nefes almıştır. Fakat kılıç kuvvetinin şecaat ve kahramanlık kadar ruh ve terbiye disiplinin müşterek faaliyetinden doğan bu örnek ruh şövalye ruhu kaybolmakla dünyanın ziyanı büyük olmuştur.” Evet gerçekten bugün gerçekten dünyanın ziyanı büyük fakat batı şövalyeliğinin estirmiş olduğu şiddet maalesef dünyamızı tabiri yerindeyse kasıp kavurmakta. Sadece hakim olma üzerine kurulu batı medeniyeti bunu uygularken, daha dün misafir ettiğimiz değerli konuklarımızın yaşadığı Avrupa’nın medeniyetin göbeğinde yaşadıkları henüz hafızlarımızda yerini korurken bugün de sınırlarımızın hemen ötesinde ve içimizde de yapmaya çalıştıkları geçmişte te yaptıklarının numunesi gibi adeta tecelli etmekte. Bugün bizlere düşen şuan da yaptığımız gibi medeniyetimizin kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini yeniden beyinlerimizde gönüllerimizde, hallerimizde inşa etme gayret ve çabası içinde olmaktır. Festivalin bu değerlerimizi hatırlama gelecek nesillere taşıma noktasında asırlardan beri taşıdığı önemin altını çizerek sahiplenme noktasında gösterdikleri gayretlerden dolayı değerli Akhisarlılara, belediye başkanımız şahsında yerel yönetimimize sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum.” Dedi.

Programda daha sonra Bosna-Hersek’ten elen Elçi İbrahim Paşa Medresesi öğrencileri özel olarak hazırladıkları ilahileri okudular.

Şeyh İsa Anma programı Akhisar İlçe Müftüsü Yusuf Eviş’in duasıyla son buldu.