Zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantıda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti’li ilçe belediye başkanlarına görev, yetki ve sorumluluk alanlarının belirlenmesi ile ilgili serzenişte bulundu. Söz konusu ilçe belediyelerinin altyapısı olmayan ve açılmamış park ve yolları Büyükşehir’e verdiğini belirten Başkan Ergün, “Biz elimizden geldiğince Akhisar’a da, Gölmarmara’ya da en güzel hizmetleri yapacağız. Çünkü oradaki vatandaşlarımız da bize oy verdi. Siz her ne kadar bizi çukura çekmeye çalışsanız da” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı Toplantısı, Kültür Merkezi Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis’in açılış konuşmasını yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, meclis üyelerinin ve Manisalıların yeni yılını kutlayarak, “Yeni bir yılı karşıladık. Yeni yılın ülkemize, şehrimize, ailelerimize sağlık, sıhhat, huzur getirmesini temenni ediyorum. Çok daha güzel günleri hem şehrimizde, hem ülkemizde yaşamayı Allah bizlere nasip etsin diyorum” dedi. Konuşmanın ardından gündemin ilk maddesi olan Hafsa Sultan Mahallesi’ndeki 6 adada 1/5 binlik nazım imar planı raporu görüşüldü. Rapor üzerine söz alan MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, “Hafsa Sultan Mahallesi’nde yapılacak ada düzenlemesini bekleyen 3 mahalle daha var. Konunun gündemden kaldırılması söz konusuysa, bu Yunusemre ilçemizi zora sokar. Bunun netleştirilmesi kanaatindeyim” dedi. Güzgülü’nün ardından söz alan İmar Komisyonu Üyesi MHP’li Mehmet Palabıyık, “Herkes tarafından ilgiyle beklendiği bilinmektedir. Konunun meclis gündeminden kalkmasının yanlış olacağı yönünde şerh koyduk. Çalışmanın devam etmesi daha doğru olur” dedi. 

AK Parti Grubu görüş bildirdi

Madde üzerine söz alan İmar Komisyonu Başkanı AK Parti’li Can Mercül, “Daire başkanımızın katılımıyla toplantımızı yaptık. Çalışmaların sunum yapılabilir bir durumda olmadığını, bunun gündemden bir müddet kaldırılması talebinde bulunmuştu. Bunun üzerine bu maddeyi ekledik. Mazbatayı değiştirdik ama ilk yazdığımız mazbata meclise gelmiş” dedi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün meclis üyelerine “Karar beklensin mi, gündemden kaldırılsın mı?” şeklinde sorusu üzerine söz alan Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi de, “Hafsa Sultan’da bir adada örnek bir proje yapalım görüşü gelince biz de buna sıcak baktık. Büyükşehirden böyle bir önerge gelince biz de, ‘Biz buna taraftarız. Diğer verileri de alalım, biz de görüşelim’ dedik. Manisa’nın ciddi bir imar planına ihtiyacı var. Biz komisyonda olmadığımız için ilgili daire bu konuda ne yaptı, ellerinde ne var, bunlarla ilgili gelişme nedir merak ediyoruz. Yunusemre Belediyesi olarak ve AK Parti olarak makul bir imar planına hayır diyecek noktada değiliz. O bakımdan ben Can Bey’in durduğu yerdeyim. Mazbata ikinci hazırlandığı şekliyle oylanırsa, biz de bunun taraftarıyız” diye konuştu.
Örnek revizyon projesi Şubat ayında vatandaşa anlatılacak

Konuşmaların ardından mazbatanın ikinci şekli oylanarak, oybirliğiyle İmar Komisyonu’na gönderildi. Hazırlıkların devam ettiği örnek çalışmanın Ocak ayı sonunda ya da Şubat ayı başında tamamlanarak, kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bu konuyla ilgili çalışmalar bu ayın sonunda bitirilir. Önce bir adaydı, sonra iki adaya çıkarıldı ve son haline geldi. Görselleriyle, maketleriyle, sinevizyonlarıyla tüm kamuoyuna ve tabi ki tüm vatandaşlarımızla yapacağımız toplantıya Yunusemre Belediye Başkanımızı ve meclis üyelerimizi de davet ediyoruz. Bu ay sonu veya Şubat ayı başı bu toplantılar yapılır. Bunu buradan ilan ediyorum” dedi.

Büyükşehir’e ait atıl arsanın değerlendirilmesine veto

Meclis’te Saruhan Oteli önündeki Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve atıl durumda bekleyen arsanın satılıp satılmaması ile ilgili madde görüşüldü. Madde üzerine söz alan MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, “İlimizin içinde çok atıl duran ve aslen de çok kıymetli olan bir alan. Biz o alanın değerlendirilmesi yönünde karar aldık. Burada muğlak olan bir tabir var. ‘Hukuki süreç devam ediyor’ şeklinde. İhale aşamasında ihale şartının içine ihaleyi alan kişi, mahkeme sonucunda çıkan mahkeme masraflarını ödemeyi taahhüt etmek şartıyla ihale edebilecektir diye bir tabir var. Burada mahkeme süreci ve bunun sonucunda doğabilecek zarar tereddüdü varsa, buna mahal yok. O yüzden o cümle uygun gelmedi. Bu nedenle bu şekliyle bu raporu reddediyoruz” dedi.

Hizmetin önüne taş koymayın

Güzgülü’nün ardından söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Zülfikar Gürcan ise, “Mehmet Bey’in söylemiş olduğu mazbatadaki terim, aşılabilecek bir sorun. Bu konuyla ilgili hiçbir tereddüdünüz olmasın. Tekrar görüşürüz, tekrar yetki veririz. Komisyon raporunu vermiş” dedi. Yunusemre ve Şehzadeler belediyeleriyle arsa üzerinde daha önce mutabakata varıldığını hatırlatan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, “27,5 Yunusemre Belediyesi’ne, 27,5 Şehzadeler Belediyesi’ne verilecek. Orayı o şekilde 5 senedir mahkeme devam ediyor. Oradaki o pisliği kaldıralım mı, kaldırmayalım mı buna karar verelim. Mutabakata varılmışken, neden komisyonda ret kararı verildi? Bu bir hizmetin önüne taş koymaktır” dedi.

Demek ki sözler geçerli değil

Madde üzerine söz alan Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi de, “Biz iki belediyenin evet dediği yüzde 99 anlaştığımız protokol büyükşehirde bekliyor. Kaynaksa, bu kaynakları üretme noktasında pek çok seçeneğimiz olacak. Acelemiz ne? Bir de hukuki bir sorun var. Belki 5 sene, 10 sene sonra gelecek olan bir başkan oraya güzel bir proje yapacaktır.” Büyükşehir Belediyesi olarak Yunusemre ve Şehzadeler belediyeleri ile mutabakata varıldığını Çerçi’ye hatırlatan Başkan Ergün’e Çerçi, herhangi bir imza atılmadığı şeklinde yanıt verince Başkan Ergün, “Demek ki verilen sözler geçerli değilmiş” diyerek sitem etti. Protokol metni ile ilgili konuya da açıklık getiren Başkan Ergün, “Hazırladığımız protokol metni 15 gün bekledi ve cevap gelmedi. Dönüş olmadı, Cuma günü bize lütfen mail yoluyla gönderildi. Mailde bizim konuştuğumuz, görüştüğümüz maddelerin çoğu yok edilmiş. Bunun üzerine başka görüşme yapılmasına gerek duymadık” dedi. Konuşmaların ardından madde AK Parti Grubu’nun kabul, MHP Grubu’nun ret ve CHP Grubu’nun çekimser oylarıyla, oy çokluğuyla kabul edildi.

Engellemelere rağmen bize oy veren vatandaşlarımıza hizmet götüreceğiz

Meclis’te tansiyonu yükselten bir diğer madde de Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanına dahil edilecek park ve yeşil alanlar ile yol ve caddelerin tespiti oldu. AK Parti Grubu komisyon raporlarının tekrar görüşülmesini teklif etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Akhisar, Demirci, Kırkağaç, Gördes ve Gölmarmara ilçeleri ekli listelerde belirtilen yollar ve park alanları. Akhisar ve Kırkağaç’ta belirli park alanı verilmiş, diğer ilçelerde verilmiyor. Kırkağaç, Demirci’de mutabakat sağlandı. Gölmarmara ilçemizde Sayın Başkanın söz verdiği bir mahalledeki açılmayan mahallelerin sokakları bize bırakılıyor. Akhisar Belediyesi 10 ve üzerindeki bütün sokakları, bütün yolları açılmamış, hiçbir altyapısı olmamış yolları veriyor. Sonuç itibariyle bu iki madde bu 5 ilçeden verilen yerler. Aldık, kabul ettik. Biz elimizden geldiğince Akhisar’a da, Gölmarmara’ya da en güzel hizmetleri yapacağız. Çünkü oradaki vatandaşlarımız da bize oy verdi. Siz her ne kadar bizi çukura çekmeye çalışsanız da. Bugün ne Yunusemre Belediyesi’nin, ne Şehzadeler Belediyesi’nin bir tek kaldırıma ihtiyacı yok. Sizlere helal olsun böyle bir alan bıraktık sizlere” diye konuştu.

Çerçi’den ‘çoğunluk bizde’ çıkışı

Başkan Ergün’ün sözleri üzerine söz alan Çerçi, “Karar mercii biziz. Merkezde AK Parti var. Meclis çoğunluğunu vatandaş bize verdi” diyerek, ilginç bir çıkış yaptı. Çerçi’nin ardından söz alan MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü ise, “Vatandaşın zarar görmemesi bizim birinci hedefimiz. O yüzden belediye başkanlarımız sağduyulu yaklaşsın. Büyük caddeler, büyük meydanlar büyükşehirin sorumluluk alanındadır” dedi. Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz de, “Gölmarmara Belediyesi’nin durumu, maddi gücü belli. Bunları yapacak güzümüz yok” derken, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ise, “Verdiğimiz yolların yalnızca yüzde 40’ı maliyet açısından sorunludur. Biz stratejik olarak belli bir kısmını büyükşehire vermeyi tercih ettik. Yapılmış yapılmamış yollar mevcut olarak büyükşehire devrettik. Merkeze yaptığınız hizmetleri Akhisar’a da yapmanızı bekliyoruz. Park ve bahçeler konusunda da Gölet alanımız var. Burada kamulaştırma ağır bir sorun. Bunu büyükşehirle beraber yapabiliriz” diye konuştu. Konuşmaların ardından her 2 madde de komisyonda yeniden görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.

Denetim Komisyonu üyeleri belirlendi

Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda Denetim Komisyonu üye seçimi de gerçekleştirildi. Yapılan kapalı oylama sonucunda Ak Parti Grubu’ndan Recep Çımat 56 oyla, Hüseyin Akkurt 58 oyla ve İbrahim Onaylı 54 oyla, MHP Grubu’ndan da Ziya Elmalı 62 oy ve Mehmet Güzgülü 61 oyla Denetim Komisyonu Üyeliği’ne seçildi. 62 maddenin görüşülerek karara bağlandığı 2015 yılının ilk Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı, 10 Şubat Salı günü, saat 17.30’da toplanmak üzere tamamlandı.