Akhisarpress.com - Akhisar’da 3 milyon liralık yatırım yapmaya kalkan Sadettin Teztemel bürokrasi kurbanı oldu. Emsalleri olmasına rağmen, tesisin kurulacağı alanın tarım arazisi vasfında olması nedeniyle izin alamadığını söyleyen Teztemel, “Bürokrasi yüzünden Akhisar’ı terk ediyorum” dedi.

Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde içerisinde et restoran, piza ve lahmacun restoran, yazlık ve kışlık düğün salonları, 800 metre kare kapalı alanda AVM, kafeteryalar ve çocuk oyun alanlarından oluşan bir tesis kurmak için harekete geçen yatırımcı Sadettin Teztemel bürokrasi kurbanı oldu.

Yaklaşık bir yıl önce Akhisar İlçesi Eroğlu Köyü Sokmazlar mevkiinde İZ.-k.19-B-06-B pafta, 424 parselde kayıtlı 7.750,00 m² tarla vasıflı arazisi üzerinde 3 milyon liralık yatırım yapma kararı aldığını belirten Akhisarlı yatırımcı Sadettin Teztemel, arazinin mücavir alan dışında olması nedeniyle Manisa İl Özel İdaresi’ne ruhsat başvurusu yaptığını, aradan geçen zaman diliminde kendisinden istenilen belgeleri hazırlayarak ilgili mercilere gönderdiğini belirterek, “Özel İdare ruhsat alabilmem için DSİ, TEDAŞ, Manisa Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü gibi kurumlardan olur yazısı istedi. Ardından da ÇED raporu alarak evraklarımı tamamladım. Ancak; Manisa Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arazimin tarım arazisi vasfında olduğunu belirterek buraya tesis yapamayacağımı bildirdi. Yaklaşık bir yıldır tesis için ruhsat almaya çalışıyorum” dedi.

EMSALLERİ VAR

Akhisar’a yapacağı 3 milyon liralık yatırımın bürokrasi yüzünden gerçekleşmediğini iddia eden Teztemel, “Arazimin bulunduğu Zeytinliova yolu üzerinde onlarca tesis var. Bunların arasında gıda işletmeleri ve restorantlar ilk sırada. Yol üzerinde bu kadar tesis olmasına rağmen bana ruhsat verilmemesini anlayabilmiş değilim” dedi.

75 KİŞİYE İŞ İMKÂNI

Tesislerin faaliyete geçmesi durumunda 75 kişiye iş imkanı da vereceklerinin altını çizen Sadettin Teztemel, “Mevcut arazi üzerine 800 m² düğün salonu, 300 m² restaurant, 300 m² kafe-pastane, 300 m²çok amaçlı market ve 300 m² yemek fabrikası olmak üzere toplam 2000 m² kapalı alan, arazinin diğer bölümleri otopark ve yeşil alan olacaktı. Bu işletmede ilk etapta 75 kişiye sigortalı iş imkanı yaratılacaktı. Bu tesisten devletimiz vergisini alırken, Akhisar’da insanların çocuklarıyla birlikte yemek yiyip, alışveriş yapabileceği bir mekan kazanacaktı” dedi.

648 SAYILI KARARNAMEDE YERİ VAR

Hükümetin 17 Ağustos’ta yürürlüğe soktuğu çok tartışılan 648 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile mera, yaylak ve kışlaklardan sonra tüm tarım arazilerini de yapılaşmaya açacak bir düzenleme getirdiği ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Teztemel, “Hükümet, imar yetkisini belediyelerden alıp, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği ve koruma kurullarını kaldırdığı için çok tartışılan 648 sayılı KHK’de tarım arazilerini de yapılaşmaya açacak bir düzenleme yaptı. KHK ile 3194 sayılı İmar Yasası’nın 27. maddesi değiştirilerek “Köylerde yapılacak yapılar ve uyulacak esaslar” başlığı altında “Köy yerleşik alan sınırı içerisinde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri uygulanmaz. Köy yerleşik alan sınırlarının parselleri bölmesi durumunda yerleşik alan sınırı 5403 sayılı kanun hükümlerine tabi olmaksızın ifraz hattı olarak kabul edilir” hükmü getirildi. Buna rağmen bürokrasi yapacağımız milyonluk yatırıma karşı çıktı” diye konuştu.

BAŞBAKAN’A GİDECEK

Teztemel, projesini Manisa Valisi H. İbrahim Daşöz’e anlatmak istediğini ancak üç aydır kendisine randevu bile verilmediğinin altını çizerek, “Konuyu Ankara’ya giderek önce Manisa milletvekilleri ile görüşeceğim. Olmazsa sayın Başbakan ile görüşme imkanı arayacağım. Ülkeme ve memleketime yapmak istediğim yatırımı kimsenin engellemeye hakkı yok. Bu tesisler benim ve ailemin geleceği” dedi.