Baraj kapaklarını açarak   Edirne ‘yi ve tarım arazilerini sular altında bırakan Bulgaristan hükümetini Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel merkezi  ve Trakya’daki üyeleri  mahkemeye veriyor.

Zararın  100 milyon Euro’yu geçtiğini  Ankara’da  üyeleri ile birlikte  basın toplantısı yapan  TÜSKOOP-BİR Genel başkanı Halis uysal, “Bu komşuluğa sığmaz. Trakya’da çiftçimiz perişan.  Edirne ovası sular altında.Halk korku içinde evlerini terk ediyor.” dedi. 

Halis Uysal, Trakya’dan gelen  TÜSKOOP-BİR üyeleri ile birlikte Ankara-Sıhhıye Kent Otel’de  düzenlediği basın toplantısında, “Meriç Tunca ve Arda nehirlerinden gelen suların oluşturduğu taşkınlar son 10 yıldır sürekli artarak devam etmektedir.Bu taşkınlar bölgedeki kooperatif üyelerimizin ve çiftçilerin tarım arazilerinde büyük hasarlar yaratmaktadır. Bu konuda Türkiye  Sulama Kooperatifi Merkez Birliği olarak 2012 yılında yaşanan taşkınından sonra 27 Mart 2012 tarihinde Dışişleri Bakanlığına başvurmuştuk. Bu başvurumuzda  çiftçilerimizin zararlarını tazmin için Bulgaristan aleyhine dava açmak istediğimizi belirtip, bu hususta bakanlığımızın görüşünü sormuştuk.Son olarak 2 Şubat 2015 tarihinde yaşadığımız taşkın bardağı taşırmıştır.En az 100 milyon Euro zararımız oluşmuştur.Bugüne kadarki zararımız 1 milyar doları aşmıştır. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız da yaptığı açıklamalarda “Çiftçilerimiz çok haklı Bulgaristan’ı Mahkemeye verecekler”  diyerek  sadece çiftçilerin zarara uğramadığını,  Türkiye ile Yunanistan arasında uluslar arası geçişleri de vurduğunu Edirne’de Karaağaç mahallesinde 5 bin kişinin mahsur kaldığını da söyledi.  Dışişleri ve Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile koordineli olarak  çalışarak en kısa zamanda Uluslar arası  hukuk arenasında  başta çiftçilerimiz olmak üzere  zararlarımızın   karşılanması talebinde bulunacağız.” dedi.