Akhisarpress.com - Müslüman, Katolik, Ortodoks ve Yahudilerin inançlarında var olan, bir çok destana konu olmuş, Türk, Rum ve Ermeni kültürlerinde de yer alan Aşure'den yola çıkarak, 12-20 Ekim 2013 tarihleri arasında Manisa’nın Akhisar İlçesi'nde aynı kazan etrafında toplanacak olan 7 farklı Avrupa ülkesinden (İtalya, Litvanya, Polonya, Romanya, Estonya, Bulgaristan ve Slovenya) 18-25 yaş arası 40 gencin kendi ülkelerinden getirecekleri farklı malzemeleri aynı kazana atması ile aşure yapılacak, yapılan aşure yine 7 farklı Avrupa ülkesinden gelen gençler tarafından sokak sokak dolaşılarak dağıtılacak.

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Gençlik Programı, Gençlik Değişimleri kapsamında; Akhisar Avrupa Gençlik Merkezi üyeleri tarafından kurulan “Akhisar Lovers” gençlik grubunun yazdığı "Aşure Günü” adlı proje Manisa’nın Akhisar İlçesi'nde hayata geçecek. Proje dahilinde Akhisar'a 7 farklı Avrupa ülkesinden toplam 40 genç gelecek.Akhisar Avrupa Gençlik Merkezi Başkanı Merter KIRKMALI “Aşure Günü” adlı projesi ile ilgili yaptığı açıklamada; ”İnanışa göre Nuh Peygamber'in (Hz.Nuh) büyük tufandan sonra karaya ayak bastığında gemisinde kalan son malzemelerle yaptığı tatlı Aşure olup; temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, kurufasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile de ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Müslüman, Katolik, Ortodoks ve Yahudilerin inançlarında var olan, bir çok destana konu olmuş, Türk, Rum ve Ermeni kültürlerinde de yer alan Aşure'den yola çıkarak, 12-20 Ekim 2013 tarihleri arasında Manisa ili Akhisar İlçesi'nde aynı kazan etrafında toplanacak olan 7 farklı Avrupa ülkesinden (İtalya, Litvanya, Polonya, Romanya, Estonya, Bulgaristan ve Slovenya) 18-25 yaş arası 40 gencin kendi ülkelerinden getirecekleri farklı malzemeleri aynı kazana atması ile aşure yapılacak, yapılan aşure yine 7 farklı Avrupa ülkesinden gelen gençler tarafından sokak sokak dolaşılarak halka dağıtılacaktır.

Ev sahibi grup farklı Dünya mutfaklarına meraklı, aşçılık yeteneği olan gençler olup projemizin ana teması olan aşurenin yapımında ve dağıtımında gruba bu noktada öncülük edecekler, gönüllü eğitmenlik yaparak nasıl aşure yapıldığını yabancı ülkeden şehrimize gelen katılımcılara uygulamalı olarak öğreteceklerdir. Birbirinden farklı Avrupa ülkelerinden gelecek olan bu genclerin kendi ülkelerinden getirdigi farklı malzemeler ile organize edeceği 'Aşure Günü' bir arada yaşamanın, bir araya gelerek bir şey üretmenin en güzel örneğini teşkil edecektir. Nuh Peygamber'in (Hz.Nuh), büyük tufan esnasında gemide kalan insanlarla birlikte ortak hareket ederek bir çok zorluğu aştığını, günümüzde de var olan tüm zorlukları birlikte ortak hareket ederek aşabileceğimizin mesajını projemizle kamuoyuna vermek istemekteyiz. Projemiz; dinlerarası ve kültürlerarası diyaloğun önemine dikkat çekmek, ortak hareket etmeye ve paylaşmaya merak uyandırmak amacı ile yazılmıştır. Hedefimiz öncelikle daha önce yurtdışına çıkmamış ileride de yurtdışına çıkma imkanı olmayan yerelimizdeki gençlerle, Avrupalı gençleri şehrimizde buluşturmak, beraber üretmelerini sağlamak, tartışma ortamları oluşturmak, birlikte hareket etmelerini, kendi sorunlarını kendi içlerinde hep birlikte görmelerini sağlamak, aşure yaparak kendi yaşayacakları deneyim sonrası 'Nuh Peygamber'in (Hz.Nuh) gemisinin bayrağı nasıl olurdu?' sorusunu sorarak konu ile ilgili resim yapmalarını istemek ve sonrasında açacakları sergi ile yerel halk ile buluşmalarını sağlamak, kültürel geceler ve geziler düzenlemektir.

Ve aynı zamanda gençlerimiz bir hafta boyunca bir araya gelerek yapacakları atölye çalışmalarında farklı dilleri konuşsalarda Nuh Tufanı'nı anlatan bir senaryo yazacaklar, ezberleyecekler, çalışacaklar ve de bir haftanın sonunda evrensel bir dil olan sanat ziyafetini halka açık olacak olan Tiyatroyla sunacaklardır. Tüm etkinliklerimizi basın ve medya yoluyla kamuoyuna duyurmak, şehrimizde yaşayan genç nüfusun toplumumuzdaki sosyal ve evrensel değerleri öğrenmeleri ve bunlara sahip çıkmalarının sağlanması yine projemizle olacaktır. Dinlerarası ve kültürlerarası diyalog çatısı altında tarihi ve sanatı Avrupalı gençler ile harmanlayıp, kardeşlik, dostluk, barış kavramlarını bu proje ile harmanlayarak yerel halka bir nebzede ışık tutmak amaçlarımızdandır. Yine yapılacak olan 'Aşure Günü' etkinliğinde çekilen tüm fotoğraflar ileride de farklı ülkelerde farklı şehirlerde farklı projelerde dağıtılması amaçlı kitapçık haline getirilecek, kitapçıkta ortak hareket etmenin ve paylaşmanın önemine değinilecektir. Bu da projenin sürekliliği açısından önem taşımaktadır.” Dedi.