Akhisar’da doğup büyüyen, 40 yıldır Demokrat İzmir gazetesi ile  başlayan, halen  DHA temsilciliğini yapan 70 yaşında  bir gazeteciyim.
 
İlk, orta ve lise çağlarımda okul spor müsabakalarında Manisa merkez okulları ile devamlı rekabetimiz ve çekişmelerimize diğer ilçeler hiç katılamazlardı.  Amatör futbol şampiyonlarında ki  mücadelelere  diğer ilçelerde katılmalarına rağmen, Manisa ve Akhisar takımları hep finallerde karşı karşıya gelirlerdi. Türkiye Profesyonel 3. Liginde Manisaspor ile Akhisarspor  son haftalara kadar şampiyonluk mücadelesine  devam ettiler. 3. Lig.2.lig 1.Bankasya ligi derken Ege bölgesinde Spor Toto Süper ligin tek takımı Akhisar Belediyespor  oldu. 3. Sezonumuzu da, mütevazi bir kadro ile iyi bir yönetim, teknik ekiplerimizle ve futbolcularımızla devam ediyoruz. 3 sezondur tüm iç saha maçlarımızı Manisa’da oynamamıza rağmen, ne yazık ki Manisa ilimizin idareci ve spor severleri tarafından, takdir edilmek bir yana, değişik yollarla engelleniyoruz. Neden böyle olduğunu anlamakta zorluk çekiyorum. (İnşallah 4. Sezonumuzu yapımı devam eden Akhisar Arena stadında  oynayacağız.)
 
1970 yılları başlarında itibaren  CHP’nin siyasi kadrolarında, Gençlik Kolları, Yönetim Kurulu ve Belediye Meclis üyeliği görevlerinde bulundum. 1980 12 Eylül harekatı ile siyasi yaşantımı noktaladım. Siyasi yaşamım ve su güne kadar devam eden  yıllarda da,  kısa bir 5 yıllık aranın dışında, yatırım açısından, Akhisar’ımın gelişmesi için  atılan adımlar yeteri kadar olmadı. Manisa merkez, Salihli, Turgutlu, Alaşehir, Soma ilçelerine  yapılan yatırım ve siyasetteki etkinlik, çok daha fazla olarak gerçekleşti.
 
2015 yılı itibari ile Manisa Büyükşehir oldu. Yasa gereği, Büyükşehir belediye başkanı ve Büyükşehir belediye meclisi tüm  Manisa il sınırları içinde en etkili kişi ve meclis oldu. Yeni yapılan 2 merkez ilçe ile ilimizin 17 ilçesi bulunuyor. Manisa Büyükşehir belediye başkanı MHP’li, buna karşın, Büyükşehir Meclisinde muhalefet partilerinin üstünlüğü var. Akhisar Belediye başkanı AKP’li, Belediye Meclisinde de muhalefet partilerin üyeleri daha fazla.
 
Manisa Büyükşehir Belediye başkanı  Sayın Cengiz Ergün, ulusal gazetelere ve Büyükşehrin  çıkardığı MANİSA” gazetelerinde devamlı olarak, “17 ilçemize de eşit hizmet veriyoruz” köşe yazıları yazıyor ve açıklamalarda bulunuyor. Elimde  Büyükşehir’in  Ocak 2015  10 sayfalık Manisa gazetesi var. Gazetede Manisa merkez dahil hemen hemen  diğer ilçelerden  resimli haberler yayınlanırken, Akhisar’dan  tek satır ne haber ne resim var. Yine elimde  Haber Türk gazetesinin  ilave olarak verilen “Egeli Belediyeler” özel gazetesi var.14 sayfalık ilavede, 2 tam sayfa Manisa Merkez için, 1 sayfada Turgutlu’ya ayrılmış. Manisa için ayrılan  ilk  sayfada “Büyükşehir’den ilçelere müjde” başlığı taşıyor. Ayrıca “ 17 ilçesine eşit hizmet politikasıyla projelerini  tek tek hayata geçiren Manisa Büyükşehir Belediyesi  yatırımlarına hız vermeden devam ediyor.” Üst başlığı da var sayfada. “İşte o projeler” başlığı altında 19 başlık altında ilçelerdeki yapılan ve yapılacak projeler belirtiliyor.  Fakat ne yazık ki yine Akhisar’ın adı bile geçmiyor. Son olarak Büyükşehir’in 24 sayfalık Nisan 2015 gazetesi elime geçti.  Merkezdeki yapılan çalışmaları, ilçelerdeki yapılan çalışma ve yatırımları, hatta mahallerdeki çalışmaların da anlatıldığı haberler var Nisan 2015 gazetesinde. 3. Sayfada “Şimdi Hizmet Zamanı” başlıklı haberde, “İşte hedef projelerimiz” başlığı altında 30 ayrı nokta ile Akhisar dışındaki ilçelerdeki yapılacak yatırım ve projeler belirtiliyor. Gazete de 12 sayfada 170 dönüm arazi üzerindeki KENT PARK’ın açılışı ve tanıtımı yapılıyor. Akhisar’da Hüsnü Kahraman Kültür Parkı ve Gölet alanının  1000 dönümü geçkin bir arazi üzerinde olduğunu belirtemeden geçmeme her halde bir Akhisarlı olarak hakkımdır  kanısındayım.
 
Ben “Anlamakta Güçlük Çekiyorum” derken,  sadece  Büyükşehir yasası ve Büyükşehir Belediyesi ile Akhisar Belediyesi’nin arasındaki soğukluk ve çekişmeler için bu satırları yazmadım. Hiç bir siyasi taraf içinde değilim. 50 yılı aşkındır Vilayet olmanın avantajlarını  il  idarecileri ve siyasiler hep ,Akhisar yokmuş gibi davrandılar kanısındayım. Akhisar’ı hep rakip olarak gördüler  düşüncesindeyim.
 
1976 yılında Belediye Meclis Üyesiyken yaşadığımız bir anı ile satırlarıma son vermek istiyorum. 1976 yılının  Kasım ayı, yakacak kömür tahsisleri vilayetlere veriliyordu. Vilayet gelen kömürü ilçelere de dağıtılması için  karar veriyordu. Akhisar’ın o günlerde nüfusu 50 binlere yakındı. Komşu ilçemiz Saruhanlının da 10 bine bile ulaşmıyordu. O günlerde vilayet hem Akhisar’a hem de Saruhanlıya eşit miktarda 2270 kömür verdi. Bu kömürün 1000 tonu da resmi kuruluşlara veriliyordu.   O tarihlerde belediye başkanı olan merhum Mustafa Abut, yaptığı açıklamada, “İlimiz Manisa’ya nüfus olarak çok yakın olmamıza  rağmen, Akhisar’a tahsis edilen kömür 2270, Manisa’da ise 14 bin tondur”  demişti.
 
Hiçbir art düşünceye sahip olmadan, Manisalı yöneticiler ve siyasiler, “ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM” dememe hak vereceklerine inanmak istiyorum.
 
Haldun AKYÜZ