Akhisarpress.com

Akhisar ve çevre ilçelerden gelen fırıncılar kurs ve sınav karşılığında belgelerini aldılar.

Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda yapılan Gıda işletmecileri sorumluluk alanları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda Gıda Mühendisi İbrahim Gümüş, Ziraat Mühendisleri Sibel Sürüm ve Saadet Okuyucu eğitim verdi.Akhisar,Gördes ve Gölmarmara’dan çok sayıda fırıncının katılımıyla gerçekleşen toplantıda hijyen belgeleri dağıtıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Ali Men; “Gördes,Gölmarmara ve Akhisar’dan gelen fırıncı arkadaşlarımız Akhisar esnaf odaları olarak hepiniz hoş geldiniz . 1 Temmuz’da yörürlüğe giren yeni gıda yasası fırıncı arkadaşlarımıza bir takım sorumluluklar getirmektedir. Özellikle ekmek üreten fırıncı arkadaşlarımız hijyen belgesi almak zorundalığı 1 temmuz’dan itibaren yasa olarak belirlenmiştir. Yani gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından eğer ekmek üretiyorsak fırınımız varsa mutlaka hijyen eğitiminden geçirilip bu belgeleri alma zorunluluğu vardır. Sağolsun bakanlık şu anda bize bir hayli kolaylık sağlıyor bir gün gibi bir eğitimden geçtikten sonra bu belgeleri size veriyor ama yılbaşından sonra sanırım daha ciddi bir sınavdan geçirip daha uzun süre şekilde yani 15 , 20 günlük kurslar halinde düzenlenip ondan sonra verilecek bu arkadaşlarımın şuanda gösterdiği ilgiden dolayı hepiniz adına teşekkür ederim.

Ayrıca Gölmarmara, Gördes’deki arkadaşlarımızda bu işe özveriyle yaklaştı biz oda başkanlarıyla iletişime geçtik kendileri bize duyarlılık gösterdi bugün burada Allah nasip ederse yarım saat sonra ilçe tarım müdürümüzün görüşlerinide aldıktan sonra bu işide bitireceğiz. Değerli arkadaşlar aslında istenilen şeyler çok fazla bişey değil biz akhisar olarak yaklaşık günlük 100 bine yakın ekmek kapasitemiz var üretim yerlerimizi satış yerlerimizin halk sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yani ilk önce çıkardığımız ekmeği kendimiz yememiz lazım daha sonra halka yedirmemiz lazım. Biz uzun zamandır çok çalışmalar yapıp akhisardaki fırınlarımızı 2020 standartlarına getirdik,arkadaşlarımızın gayretleri bizim çalışmalarımız karşılıklı güven,birlik,beraberlik bizleri bu noktaya getirdi.

Değerli arkadaşlarım zabıtanın ilçe tarım müdürlüğünün bize ceza yazmasına gerek yok eğer biz işimizi doğru yapmıyorsak zaten müşteri bize cezayı veriyor onun için elimizden geldiği kadar halkın birinci derecede gıda maddesi olan ekmeğimizi en iyi şekilde en güzel şekilde en hijyenik ortamda mutlaka üretmek zorundayız.çünkü vatandaş ekmeği sattığımız kişilere bakıyor eğer uygun koşullara göre üretim yapmıyorsa sana gerekli cezayı veriyor onun için bütün arkadaşlarımızın artık dededen babadan kalma üretim şekilleride günün koşullarına uygun olarak herkes üzerine düşen görevi yapacağından ben eminim bakıyorum o arkadaşlarda ciddi şekilde bu işe özveriyle yaklaştı onun için bugünkü yapacağımız programın hijyen belgelerimizin fırıncı esnafına hayırlı olmasını diliyor ve hepinize hayırlı işler diliyorum arkadaşlar.”dedi.


Daha sonra açıklama yapan Akhisar İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek; “Akhisar’da fırıncılarımız, Esnaf ve Zanaatkarlar odamız kanunumuz yürürlüğe girdikten sonra Akhisar’da gıda üretimi esnaflarımızla güzel bir diyalogumuz var. Hepiniz gıda üretiyorsunuz bugün burada sizlere Manisa İl Müdürlüğümüzden gelen konu uzmanı arkadaşlarımız sizlere hijyen konusunda bilgi aktaracaklar. Bunlar hepinizin bildiği şeyler aslında biz sizlere sadece hatırlatmış olacağız. Bizim görevimiz sizin zamanla unutabileceğiniz şeyleri hatırlatmak. Tabi ki uğraştığınız iş ve meslek itibariyle yapmış olduğunuz uygulamalar direk sizi ilgilendiriyor. İnsan sağlığı bizim ve tabi ki sizin içinde önemli olması gerekiyor ve en önemlisi tabi ki müşteri memnuniyeti biz bu kursu sonunda fırınlarımızın satış ve üretim yerlerimizin hem genel hijyenik tedbirleri hem çalışanlarımızın kişisel temizliklerine dikkat konusunda bu eğitimin sizlere yardımcı olacağın inanıyorum. Türkiye’de hiçbir yerde uygulanmadan biz ilk defasında uygulamıştık ve fırıncı esnafının yoğun ilgisine mahzar olmuştuk. 169 esnafımız katılmıştı. Gurur verici bir şey tabi ki esnafımızın ne kadar önem ve değer verdiğinin göstergesi. Bunun maddi ve manevi getirisini yaşamasını dilerim” dedi.

Daha Sonra Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gelen kontrol memurları kurs verip sınavı başlattılar .