Akhisarlı vatandaş A.Ü. 10 Ocak 2016 günü gece İzmir’in girişinde trafik polisi tarafından durduruldu. Tek gözünü görmediği için (Monoküler) ehliyeti bulunan A.Ü. gece araç kullandığı gerekçesiyle trafik polisi tarafından cezai işlem uygulandı.

Monoküler ehliyeti olan A.Ü, 29.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan monoküler ehliyetlilerin gece araç kullanabilir kanununu hatırlatmasına rağmen polisi ikna edemedi. Polis A.Ü’ye gece araç kullandığı gerekçesiyle 92 TL para cezası uyguladı. Aracı bağlayan polis A.Ü’nün o anda yanında bulunan ehliyetli bir arkadaşına teslim etti. 

Hakkını yargı yoluyla arama kararı alan A.Ü, İzmir 4. Sulh Ceza Hakimliğine cezaya itiraz dilekçesi ile başvurdu. Mahkeme yaklaşık bir ay sonra itirazın 15 günlük yasal süre içinde yapıldığı gerekçesiyle, başvuruyu kabul ederek İzmir Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen 10.01.2016 tarihli idari para cezasını 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 28/8-b maddesi gereğince kaldırılmasına kesin olarak karar verdi.

Akhisarlı esnaf A.Ü konuyla ilgili Akhisarpress.com’a yaptığı açıklamada; “İşim gereği İzmir’e gece vakti gitmekteydim. Tam İzmir’in girişinde polis denetlemesinde aracım durduruldu. Polis, ehliyet ve ruhsat kontrolü sonrasında ehliyetimin moleküler ehliyetli olduğumu ve gece araç kullanamayacağımı ancak gün batımından bir saat önce ve gün batımından bir saat sonrasında araç kullanabileceğimi söyledi. 2008 yılında Danıştay’ın iptal kararının olmasına ve resmi gazetede 2015 Aralık ayında yayımlanmasına rağmen İzmir polisinin kendi inisiyatifini kullanarak aracımı bağladı. Allah’tan o anda yanımda ehliyetli bir arkadaşım bulunuyordu. Polis aracı arkadaşıma teslim etti. Yoksa gece orada çekici ile aracım çekilmek zorunda kalacaktı. Konu ile ilgili tekrar sonrasında İzmir Adliyesine dilekçe verdim ve mahkeme beni haklı görerek cezayı iptal etti. Polislerimizin kanunlardan haberdar olmaması gerçekten üzücü bir durum, umarım benden sonraki moleküler ehliyetli arkadaşlarımın başına bu şekilde bir şey gelmez.” Dedi.