Akhisar Belediyesi öncülüğünde ve destekleriyle başlatılan kazı çalışmaları projesinin 5. Yılı 1 Temmuz itibari başladı ve Eylül ayını ortalarına kadar sürecek. Eski Devlet Hastanesi alanında bulunan höyük içerisinde yapılan çalışmalarda bir çok tarihi yapıya ulaşıldı.

Konu hakkında bilgi aktaran Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Engin Akdeniz; “Projenin adı Thyateira kazısıdır. Bakanlar Kurulu Kararı ile devam eden bir projedir. Adnan Menderes Üniversitesi başta olmak üzere, Ahi Evran Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesinden gelen hocalar öğrencilerin katılımı ile devam eden bir kazı çalışmasıdır. Bu sene beşinci kazı dönemini başlattık. Hem tepe mezarlığında hem de hastane höyüğünde kazı çalışmaları devam ediyor. Tepe Mezarı da ören yeri olduğu için genel temizlik çalışmalarını gerçekleştirdik. Şuanda da bulunduğumuz yer hastane höyüğü dediğimiz Akhisar’ın preseorik yerleşim yeridir. Yaklaşık olarak kalkolatik çağı döneminden itibaren iskan edilen önemli bir yerleşim merkezidir. Kuzey Ege’de var olan büyük yerleşim yerlerinden birisidir. Bugünlerde kazdığımız tabaka Roma dönemine aittir. Roma dönemine ait dinsel yapılarla bir iskana ait tabakalar üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımızın yaklaşık 2 buçuk ay sürmesi öngörülmüş durumdadır. Kazı çalışmalarına Bakanlık temsilcisi olarak Malatya Müzesi uzmanlarından Erkan Mirik  görevlendirildi. Kendisi ile beraber uyumlu bir şekilde kazı çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu kazı çalışmaları Akhisar Belediye Başkanlığı tarafından desteklenmekte bunun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı her yıl değişik miktarlarda kazı ödeneği ile destek olmaktadır. 25 akademisyen ve öğrencinin yanı sıra Belediye Başkanlığı tarafından verilen 9 işçinin katılımı ile bu seneki çalışmaları sürdürmekteyiz. 1 Temmuz’da başlayan çalışmalarımız Eylül ayının ortalarından kazıların tamamlanması planlanmaktadır. Bunun yanında bir de restorasyon çalışması var, Tepe Mezarlığındaki Sütun Roma Caddesinin ayağa kaldırılması projesi iki sene önce koruma kurulu ve Kültür ve Turizm Bakanlığının onayı alınmış bir projedir. Onun da hayata geçirilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.