İlçemizde yürütülen “Akhisar Kapılarını Organik Tarıma Açıyor” projesi kapsamında, 11.03.2016 tarihinde Akhisar Belediyesi Meclis Toplantı salonunda, “Sürdürülebilir tarımda bitki besleme ve gübreleme” konulu çiftçi toplantısı düzenlendi.

Toplantı sunumu Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Fakültesi Öğretim görevlisi Prof. Dr Metin TURAN tarafından yapıldı. Üreticiler tarafından yoğun ilgi gören toplantıya yaklaşık 200 üretici katılım gösterdi.  Prof. Dr. TURAN, organik maddenin toprak için önemi, organik gübre çeşitleri ve kompost hazırlama, vahşi sulama yöntemlerinin toprak yapısına zararı, sürdürülebilir tarım için toprak besleme teknikleri konularında bilgiler verdi. 

Sürdürülebilir Tarım Nedir ?

Sürdürülebilir tarım, uzun dönemde doğal kaynakların korunmasının yanısıra çevreye zarar vermeyen tarımsal teknolojilerin kullanıldığı bir tarımsal yapının oluşturulmasıdır. Sürdürülebilir tarım anlayışı içerisinde su ve toprak kaynaklarının korunması, entegre ilaç yönetimi gibi birçok uygulamalar yer almakla beraber, ilaç, sentetik gübre gibi doğal olmayan girdilerin kullanılmasından kaçınılarak kalite, sağlık ve çevresel standartlarla buluşan organik tarım teknikleri anahtar rol oynamaktadır.  Sürdürülebilir tarım kavramı, tarımsal üretimde agronomik, çevresel, sosyal ve ekonomik boyutları dengelemeyi hedefleyen bir yaklaşım şeklidir. Amaçları, bir yandan tarımda verimliliği korurken diğer yandan da çevreye verilen zararı azaltarak, kısa ve uzun dönemde ekonomiyi canlı tutmak, tarımla uğraşanların yaşam kalitesini yükseltmek ve bu amaçla uygulamaları geliştirilmektir. Sürdürülebilir tarım kavramı aslında endüstriyel tarımın yarattığı sorunları çözebilmek için ortaya atılmış çözüm önerilerinin altında toplandığı bir başlık olarak düşünülebilir. Burada öncelikle kabul edilmesi gereken temel kurallar; tarımsal üretim için dünyada gerekli olan kaynakların sınırsız olmadığı ve doğal dengeyi bozarak istenilen ölçüde ve sürekli bir gelişmenin sağlanamayacağıdır. 

“Akhisar Kapılarını Organik Tarıma Açıyor”

Akhisar İlçemizde 2015 yılında başlatılan projedeki hedef, bölgede organik tarım alanlarının yaygınlaştırılarak çiftçilerimizin ürünlerine katma değer sağlanmasıdır. Proje; Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Akhisar Ziraat Odası, Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Sanayi ve Ticaret Odası İle Akhisar Kaymakamlığı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ortaklığı ile yürütülmektedir. Organik Tarıma geçmek isteyen üreticilerimiz, Akhisar Ziraat Odası ve Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzden bilgi alabilmektedir.