Akhisarpress.com

ÖZEL HABER

 

                     İki dönemdir Belediye başkanlığını kazanan AKP iktidarında bir ilk yaşandı. Türkiye’de ilk defa Akhisar’da yapılacak olan “Zeytin, Zeytinyağı ve Türevleri İhtisas OSB Müteşebbis Heyete seçiminde muhalefete 15 üyeden 4 kişinin katılmasını isteyen AKP gurubunun kararına tepki olarak    MHP ve CHP’li meclis üyeleri  eylül ayı toplantısını terk ettiler. Belediye ve AKP gurup başkanı Salih Hızlı, MHP gurup başkanı Osman Oktay, CHP gurup başkanı İsmail Öktem  açıklamalarda bulundular.


                    Akhisar Belediye Meclisi olağan Eylül ayı toplantısı Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın başkanlığında  AKP’li  12 üyenin tamamı,   MHP’li   Gürcan Yiğiter’in katılmadığı 6 üye, CHP’li  Yaşar Kalemler ve Tunay Özbek’in eksikliğinde 4 üye  ile toplam  başkanla birlikte 23 üye ile toplandı. 7 Gündem maddelik toplantının ilk maddesi olan Kanun ve Nizam Komisyonun kararı oybirliği ile onaylandı. İhtisas OSB’ye Müteşebbis üye seçimi olan 2. gündem maddesine AKP’den 8 üye  CHP ve MHP’den 2 şer üye seçilmesinin AKP gurubu kararına  MHP’li CHP’li gurup başkanları Osman Oktay ve İsmail Öktem itiraz ettiler. Her iki üyede  MHP ve CHP den 3’er üyenin AKP’den de  6 üyenin olması talebinde bulunarak toplantıya 15 dakika ara verilmesini istediler.  15 dakikalık aradan sonra  AKP gurubu  kararlarında itiraz edince MHP’li CHP’li üyeler meclis toplantısını terk ettiler.


                   Belediye başkanı ve AKP Gurup başkanı Salih Hızlı, Türkiye’de ilk defa Akhisar’da Zeytin, Zeytinyağı ve Türevleri İhtisas OSB kurulmasının çok önemli aşamalarını geride bıraktıklarını, OSB’nin % 93 hissesinin Akhisar Belediyesine ait, % 5 nin Süleymanlı belediyesine % 1 nin  Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasına, % 1 nin de  İl Özel idaresine ait olduğunu,  OSB’nin müteşebbis heyetinin 15 kişiden  12 sinin Akhisar Belediyesinden, diğer 3 üyenin de  Akhisar ATSO, Süleymanlı Belediyesi ve İl Özel idaresinden olmasını istediklerini belirterek, “ 12 üyenin belediye meclisinden olmasını uygun bularak, AKP gurubu olarak  ilkesel olarak inisiyatifin iktidar  partisi olarak  bizde olmasının  acil ve  kısa zamanda sonuca ulaşmak için önemli olduğunu düşündük. Taraf olarak  %93 hisse payı ile Akhisar Belediyesinindir. Kesinlikle  güvensizlik söz konusu değildir.  Müteşebbis heyette iktidar partisi olarak çoğunluğun bizde olmasının çok doğal olduğunu düşünüyorum. Tek amacımız ihtisas OSB’yi en kısa zamanda hayata geçirerek yatırımcılara arsa tahsisi yapmak içindir. MHP ve CHP’li üyelerle 2 dönemdir çok uyumlu çalışmalar yaptık. Hiç beklemediğim bir şekilde toplantıyı terk etmeleri karşısında üzüldüğümü belirtmek isterim.” dedi.


                 MHP’ li gurup başkanı Avukat Osman Oktay, muhalefet üyeleri olarak AKP’li üyelerden bir fazla olduklarını, fakat bu güne kadar  hep uyumlu olarak Belediye Başkanlığına yardımcı olmaya çalıştıklarını, belediye meclis toplantılarında çok az maddelere muhalefet ettiklerini belirterek, “AKP gurubunun OSB Müteşebbis heyet seçimindeki üye sayılarının 8 olmasında  ısrarcı olmalarını anlam veremedik. Yinede 6 üyenin AKP’den diğer 6 üyenin de MHP ve CHP’den olmaları talebimizi bile kabul etmediler. Bilindiği gibi diğer 3 üyenin biri Süleymanlı AKP’li belediyenin, diğeri İl Özel idaresinin biride Akhisar ATSO’ nun. Hiçbir çıkar düşünmeden bizde  ihtisas OSB’nin bir an önce hizmete girmesini istiyoruz. Özellikle  OSB’nin bir an önce  hizmete girmesi biz ticaretle uğraşanlara büyük yarar sağlar. AKP’nin bu kadar kemikleşerek ısrarcı olmaları karşısında, demokratik  ve adaletli davranmadıkları için  toplantıyı terk etme kararı aldık.” dedi.


                CHP Meclis gurubu başkanı İsmail Öktem,  CHP’den 2, MHP den 1 üyenin toplantıda bulunmadıkları için, bu güne kadar gösterdikleri uyum karşısında AKP’nin ihtisas OSB müteşebbis heyet seçimindeki dağılım için direttiklerini söyleyerek, “Biz muhalefet olarak 13 üyeye sahibiz. İki dönemdir  Salih Hızlı’nın AKP’den belediye başkanlığında, şimdiki ve önceki dönemdeki arkadaşlar  uyum içinde çalıştık. Hepimiz Akhisar’ın çıkarlarını  düşünerek ve daha çok gelişmesi için çalışıyoruz ve oy kullanıyoruz. AKP gurubu her halde yerel seçimler öne alınmasını düşünerek her türlü kararları kendileri almak istiyorlar. Benim görev yaptığım bu mecliste, bir çok konuda olduğu gibi Akhisar Belediyespor için her zaman iktidar partisinin istekleri doğrultusunda oy kullandık. Müteşebbis heyet seçiminde yinede iyi niyet göstererek sadece  MHP ve CHP’ye 2’en üye verilmesini bile kabul etmediler. 15 üyeli Müteşebbis heyette 6 muhalefet partisinin üyesinin bile bulunmasını kabul edemediler. Bunu bir baskı  olarak kabul ettiğimiz ve iyi niyetimizi de  kabul etmedikleri için toplantıyı terk ettik.


                MHP ve CHP’li  Meclis üyelerini toplantıyı terk etmelerinde sonra yapılan seçimlerde 12 İhtisas OSB’nin müteşebbis heyetinin tümü AKP’lilerden oluştu.  Akhisar Belediyesinin % 93 hisse olan  Zeytin, Zeytinyağı ve Türevleri İhtisas OSB’nin 15 kişilik müteşebbis üyesinin belediyeden olan 12 üyesine Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcıları Ömer İşçi Latif Çakmak, Başkan Vekili ve Akhisar Belediyespor Başkanı Hüseyin Eryüksel, AKP’li meclis üyeleri  Yunus emre Füzün, Aydın Ayder, Zafer Aşkın,  Mehmet Rıfkı Kuzum, Ruşen Ürer, Müzahim Ayçiçeği, Ahmet Güzeltepe, Ali  Harput seçildiler.