Bank Asya’nın Akhisar Şubesi önünde eylem başladı. Bank Asya'nın yüzde 63'ünün TMSF'ye devir kararının ardından bazı vatandaşlar, bankanın Akhisar Şubesi binasının önünde toplanarak eylemlerini başlattılar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. Bu haberin ardından Banka çalışanları ve Banka müşterileri bu karara tepki göstererek dün akşam verilen bu karar ardından Bank Asya Genel Müdürlüğün önünde eylem başlatmıştı. Başlayan eylemler İl ve İlçelere de sıçradı.

Bu sabah (04.02.2015) saat: 08.30 sıralarında Bank Asya’nın Akhisar Şubesinin önünde toplanan müşteriler verilen bu karara karşı tepkilerini gösterdiler.

Müşterilerin; “ Paramızı çekmiyoruz”, “ Haramla doymadınız şimdi helal de mi?”, “Devletin batıramadığı banka Bank Asya”, “ Biz bitmeden Bank Asya bitmez”, “Bankanın önünde para çekmeye değil selfie çekmeye geldik”, “Tank Asya”, “Paramızı çekmiyoruz”, “Demokrasi nöbetindeyiz”, “Para çekmeye değil para yatırmaya geldik”, “Para için birilerinin önüne yatanlardan değiliz ki Bank Asya’ya para yatırmaktan korkalım” ellerinde taşıdıkları dövizlerle alınan kararı protesto ettiler.

Akhisar Sanayici ve İşadamları Derneği (AKİSAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Çakır ile yaptığımız röportaj da; “Eylem hakkında biz demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Malum yasalar çerçevesinde açılmış olan bankanın Ülkemizin Anadolu insanımızın desteklemiş olduğu bir bankanın birileri tarafından keyfi şekilde elden alınmasını biz de hazmedemediğimiz için şuanda demokrasi nöbetindeyiz. Gelen gidene fikrimizi anlatıyoruz. Kabul görür görmez. Ama böyle bir demokrasi var diyenlere bende göster demokrasiyi diye haykırıyorum. Hani demokrasi? Nerde demokrasi? Bundan 4 ay önceye kadar yatırdığımız stopajlara şuan da Bank Asya’ya yatırmamamızı istediler. Benim emekli maaşıma benim istediğim yerde değil, onların istediği yerden almam dayatıldı. Hani demokrasi? Nasıl demokrasi? Demokrasi buysa ben o demokrasiye yok diyorum. Teşekkür ediyorum.” Dedi.

Eyleme katılan vatandaşlar ile yaptığımız röportaj da ise; bura da insanların bekleyişi sadece bir bankanın kurtuluşu değil Türkiye ekonomisinin kurtuluşudur. Bizlerin neler yaptığımızı yakın gelecekte de sizler basın olarak gelecek tarih olarak yazacaksınız. Özgür banka kapatılamaz, dediler.

BDDK'dan yapılan açıklama şöyle:apple-converted-space"> 

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 03.02.2015 tarihli ve 6187 sayılı Kararı ile; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu (Kanun) kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak Kurum tarafından yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."

Kamuoyuna saygı ile duyurulur." 

Bankacılık Kanununun 18. maddesi

Bankacılık Kanunun “pay edinim ve devirleri” başlıklı 18. maddesinin 5. fıkrası şu şekilde:
“Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından faydalanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki direkt olarak ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.”