Akhisarpress.com

 

Akhisar’da 2012-2013 Adli yılı, Akhisar Adliye Sarayında gerçekleştirilen tören ile açıldı. 


Açılış töreni Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner ve Manisa Baro Başkan Vekili Özde Demirel’in Atatürk büstüne çelenk koyması ile başladı. Program, Saygı duruşu ve İstiklal marşının ardında Manisa Baro Başkan Vekili Özde Demirel’in konuşması ile devam etti. 

Demirel, “ 2012-2013 adli yılının tüm meslektaşlarımız, hâkim ve savcılarımız ve adliyemizin değerli çalışanları için verimli ve uyumlu bir dönem olmasını diliyorum.

Bizler her yıl açılışında hem geleceğe dönük iyimser mesajlar vermek hem de mesleğimizin ve yargının sorunlarını dile getirerek bunlara ilişkin çözüm önerilerimizi ve beklentilerimizi sizlerle paylaşarak ülkemizin gerçek anlamda bir hukuk devleti olması yolunda çaba sarf etmekteyiz.

Değerli Meslektaşlarım, savunma ve hak arama mesleği olan ve bağımsız yargının bizce en önemli öğesi olan avukatlık mesleği, yasada yer aldığı gibi yargının gerçek bir kurucu unsuru olmalıdır.

Bunun için mesleğimizin sorunlarının acilen çözüme ihtiyacı vardır. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi ülkemizde sayısı hızla artan Hukuk Fakültelerinde, üniversitelerin ve fakültelerin yeterli akademik formasyona sahip olmaması, yeterli ve yetkin öğretim üyesinin bulunmaması sebebiyle yetkin bir akademik eğitim mümkün olmamaktadır. Bugün ülkemizde doksandan fazla hukuk fakültesi vardır ancak bu fakültelerin birçoğundan bilimsel eğitim ve öğrenim almış ve iyi yetişmiş hukukçular mezun olamamaktadır. Bu koşullarda donanımlı hukukçuların, avukatların hâkim ve savcıların yetişmesi mümkün değildir. Öncelikle yeni hukuk fakültelerinin açılmaması ve mevcut hukuk fakültelerinde de akademik eğitim kalitesinin yükseltilmesi gerekir.


Yine her fırsatta dile getirdiğimiz gibi avukatlık mesleğine girişte sınav ile ilgili yasal düzenlemenin acil olarak yapılması ve avukatlık stajının da iki yıllık süre ile ve avukatlık akademisi içerisinde yapılması gerekmektedir.

Değerli meslektaşlarım mesleğimizi yaparken karşılaştığımız temel sorunlardan birisi de, adliyelerde avukatlar ile hâkim ve savcılar arasında yeterli uyumun olmaması nedeniyle yaşanan sorunlardır. Biz avukatlar olarak özeleştiri yapmaya ve mesleğimizi yaparken yargının diğer unsurlarına karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz. Elbette yargının tüm organları kendi görevlerini bağımsızca yapacaktır. Bu işleyiş içerisinde sav, savunma ve yargıç birbirinden bağımsız olarak ve yasalar önünde eşit koşullarda adaletin sağlanmasına çalışacaktır. Ancak geçmişten beri var olan sorunlarımızın çözülmediğini, aksine yargının bu üç bağımsız öğesinin birlikte çalışmasında önemli bir uyum sorunu olduğunu üzülerek izlemekteyiz. Bu sadece bizim yerelimizin sorunu değil tüm ülkemizin sorunudur. Ancak yurttaşların adalete ulaşmasında ve devletin varlığında en önemli kurumların başında olan yargının tüm unsurlarının, kendi içerisindeki sorunları da çözmesi gerektiği şüphesizdir. Bu nedenle yeni adli yılda bu yönde de çabaların artmasını ve tüm enerjimizi gerçek uğraşımıza yönlendirebilmeyi umuyoruz.

Değerli meslektaşlarım, son dönemde artan terör olayları ne yazık ki dün yine Şırnak’ta on güvenlik görevlisinin şehit olması ile ulusal acımızı daha da arttırmıştır. Ulusal bütünlüğümüze yönelik bölücü terörü bir kez daha lanetliyoruz.

Yargı bağımsızlığının, hukukun evrensel değerlerinin ve üstünlüğünün egemen olduğu, adaletin sağlandığı, savunma mesleğinin gerçek değerine ulaştığı günlere en kısa zamanda ulaşabilmek dileğiyle hepinize saygılar sunarım.”

Baro Başkan Vekili Demirel’in ardından Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner konuşma yaptı. Cumhuriyet Başsavcısı Şahiner, “ Değerli katılımcılar, 2012 2013 Adli Yılı açılışı nedeni ile düzenlemiş bulunduğumuz programa hepiniz hoş geldiniz. Geçtiğimiz adli yıl açılış programlarında da üzerinde durulan, yargının en önemli sorunları arasında gösterilen, iş yükünün fazlalığı hususunda aradan geçen sürede pek çok önemli değişiklikler vaki olmuştur. Yargının hızlandırılması, etkinlik ve verimliliğinin artırılması yönünde mevzuatımızda ve diğer hususlarda değişiklikler yapılmıştır. Geçtiğimiz dönem içerisinde bir kısım adalet dairelerinin başka adalet daireleri ile birleştirilmesi sağlanmıştır. Bu kapsamda Gölmarmara Adalet Dairesi Akhisar Adalet Dairesi ile birleştirilmiştir. 


Yargının hızlandırılması, etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması konusunda gerçekleştirilen bu düzenlemelerin, hayata geçirilmesi ve başarılı olabilmesi için şüphesiz tüm hakim ve Cumhuriyet Savcıları olarak bizler gayretle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Akhisar Cumhuriyet Baş Savcılığı olarak, geçtiğimiz yıl belirlediğimiz amaçlarımıza ulaşabilmek için, etkili ve yeterli bir biçimde çalışmalarımızı sürdürdük. Cumhuriyet Başsavcılığımız ile mahkemelerimiz uyumlu ve verimli bir şekilde çalışmalarına özen gösterdiler. Bu  uyumlu çalışmanın sonucunda, yaklaşık 20 yıllık bir arşiv çalışması geçmiş olduğumuz adli tatil döneminde tamamlanmış, sonuçlandırma aşamasına gelmiştir. 


Ben bu vesile ile ayrıca adli tatil döneminde, yaz sıcağında adliyede arşiv çalışmalarına katılan tüm adalet dairesi çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyet Başsavcılığımızca yargının hızlandırılması, etkinlik ve verimliliğin artırılması konusunda hedeflerimizi kurumsal olarak net, ölçülebilir, ulaşılabilir ve zamanla sınırlandırılmış olarak tespit ettik. İletişime oldukça önem verdik. Kaliteli yargı biçiminin  en etkili ve en hızlı biçimde gerçekleştirilmesine önem verdik. Yargısal hizmetlerin, kaliteli olabilmesi için, mesleki bilgi ve beceri yanında iletişim becerisinin oldukça önemli olduğunu biliyoruz. Özelliklede adli yargı kavramını yargısal hizmetlerin her alanında uygulamaya karar verdik. Amacımız Akhisar ve birleştirilmiş olan Gölmarmara ilçesi için hızlı, kaliteli, etkili ve güven veren yargı sisteminin sunulmasını sağlamaktır. Hakimler ve savcılar olarak, yükümüzün ağır, işimizin çetin olduğunu biliyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun.” Diyerek konuşmasına son verdi.


Programa Manisa Baro Başkan Vekili Özde Demirel, Akhisar Belediye Başkan Vekili Hüseyin Eryüksel, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Akhisar İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Turhan, Akhisar İlçe Jandarma Komutanı J. Yzb. Sebahattin Bolat, yanı sıra çok sayıda kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri katıldı.