Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birisi olan Akhisar’daki Thyateira her gün farklı ülkelerden ziyaretçi akınına uğruyor. 

Bunun son örneklerinden birisi de Hindistan’dan gelen 25 kişilik bir kafile oldu. 20’si Hindu 5’i Hristiyan dinine mensup olan grup geçtiğimiz Pazar günü Tur Otobüsüyle Akhisar’a geldi. Akhisar Belediyesi önünde bulunan park alanına otobüslerinden inip 15 Sokak üzerinden yürüyerek Thyateira (Tepe Mazarlığı) geldiler. 

Gezinin 3 amacının olduğunu ifade eden kafile lideri Aphay Mahima; “Birincisi başka kültürü tanımak, insanlar ne yiyor ne içiyor onu görmek nasıl yaşıyorlar gibi. İkincisi din, başka bir dine mensup insanların neler yaptığı, nasıl ibadet ettikleri, sosyal hayatlarında nasıl giyindikleri, bir nevi tanışmak iletişim kurmak ayrıca herkes kardeştir çünkü tüm dünya birdir kardeş olması gerekir buna inanıyoruz. Ekonomik olarak da kötü bir ün yüzünden insanlar bazı yerlere korkup gitmiyorlar. Bunu da yok etmek istiyoruz.” Diye konuştu.

Hindistanlı kafile Tepe Mezarı ile ilgili rehberden bilgi aldı. Muhabirimizin rehbere Akhisar ile ilgili başka programınız var mı? Sorusuna; “Hayır buradan hemen Salihli’ye gideceğiz” cevabını verdi. 20 dakika gibi kısa bir süre Akhisar’da kalan Hindistanlı kafile hemen şehirden ayrılacaktı. 

Akhisar’ın İçine Davet Ettik

Akhisar Press olarak eşlik ettiğimiz Hindistanlı kafilenin rehberine en azından şehrin içinde bir tur atmaları yönünde tavsiyede bulunduk. Rehber başta kabul etmek istemese de ısrarlarımıza dayanamayıp kabul etti. Sevgi Yolundan çıkıp Vergi Dairesi önünden 2. Nakliye Caddesi üzerinden Egea Zeytin ve Zeytinyağı Müzesine kadar Hindistanlı kafile ile yürüdük. Buradaki zeytin ve zeytinyağı ile ilgili tarihi araç gereçleri inceleyen Hindistanlı gruptan bazıları zeytinyağı, zeytinyağı sabunu gibi ihtiyaçlarını satın aldılar. Yarım saat kadar burada vakit geçiren grup daha sonra insanların içine karışarak 1. Nakliye Caddesi üzerinden Yeni Belediye Binası önündeki otobüsüne kadar yürüdü. Buradan da Salihli’ye yolculuklarına devam ettiler. 

Gerçekten Çok Eksiklerimiz Var

Hindistanlı kafile ile birlikte yaptığımız bu küçük gezide onların gözünden bazı şeyleri görebilme imkanı bulduk. Bunlardan en önemlisi Akhisar’ımıza gelen turistlerin otobüslerini Belediye önüne bıraktıktan sonra Sevgi Yoluna kadar yürürken hiçbir alışveriş yapabileceği Akhisar’ı anımsatan bir şeyin olmaması.. 

Gelen turistlerin Tepe Mezarlığında 15-20 dakika zaman geçirip şehirden ayrılmasına neden oluyor. İstediğiniz kadar tarihi gün yüzüne çıkartın, onlarca turist akınına uğrasın ama siz bunu değerlendiremiyorsanız, gelen turist yarım saat onu izleyip buradaki ekonomiye, esnafa katkıda bulunmuyorsa gerçekten Hristiyanlığın tek kilisesi bile Akhisar’da olsa faydasız.