Akhisarpress.com - Akhisar Sosyal Güvenlik Merkezi Merkez Müdürü Ayfer Öztürk, Sosyal Güvenlik Destek Primlerinin Yapılandırması içeren 6385 kanun hükmünden yararlanmak isteyen borçluların en geç 31 Mayıs 2013 tarihine kadar müracaat etmeleri gerektiğini belirtti.

Akhisar Sosyal Güvenlik Merkezi Merkez Müdürü Ayfer Öztürk, Sosyal Güvenlik Destek Primlerinin Yapılandırması ile ilgili; 6385 sayılı kanunun 19 Ocak 2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Ali Men, Akhisar Lokantacı, Köfteci ve Tatlıcılar Odası Başkanı Adem Duman, Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanı Ali Vatansever, Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkan yardımcısı Sabri Kalender, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Çakar, Bakkal ve Benzeriler Odası Başkanı Zafer Kara, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Zekeriya Açıkgöz’ün bulunduğu toplantıda kanun hakkında uyarıda bulunan Öztürk, Sosyal Güvenlik Destek Primleri borcu bulunanların SGK’ya başvurması gerektiğini belirterek, “5510 sayılı kanunun geçici maddesinde; bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi veya sigortalı olup, kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle, ilgili mevzuatına göre Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemesi gerekenlerin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın sonu itibariyle tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan Sosyal Güvenlik Destek Primi borçları yapılandırma kapsamında bulunmaktadır.

5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında emekli veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki sürelere ilişkin sosyal güvenlik destek primi borçları için müdürlüğümüzden temin edecekleri talep formunu doldurmak suretiyle elden ya da posta kanalıyla taahhütlü olarak Mithat Paşa Caddesi No; 7 Sıhhiye/ Ankara adresinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na başvurmaları gerekmektedir. Diğer taraftan 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a-SSK) ve (b-BAĞ-KUR) bendi kapsamında olanlar, yaşlılık ve malullük aylığı alanların borç dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne elden veya posta kanalıyla talep formunu doldurmak suretiyle verebileceklerdir. 6385 kanun hükmünden yararlanmak isteyen borçluların en geç 31 Mayıs 2013 tarihine kadar müracaat etmeleri gerekmektedir. Yapılandırmada, gecikme cezası yerine TEFE ve ÜFE verilerine göre asıl borca ilaveler yapılacaktır. Yapılandırılan borçlar için; peşin veya 6,9,12,18 taksitle ödeme yapılabilecektir. Peşin veya taksitle ödeme yolu tercih edildikten sonra, taksitler ikişer aylık dönemler itibariyle tercihine göre aylıktan kesilecek veya bankaya ödenebilecektir. Peşin ödeme ve ilk taksit ödeme süresi (başvuru süresinin son tarihi olan) 31 Mayıs 2013 tarihinde sona erecektir. Sigortalılarımızın bu imkandan yararlanmaları, ileride haciz işlemleri ile karşılaşmamaları için süresi içinde müracaat etmeleri gerekmektedir” ifadelerini kaydetti.