Ercan’ın açıkladığı araştırmanın sonuçlarına göre Akhisar ve yakınlarında yakın zamanda beklenen deprem ise 5 ila 6,7 büyüklüğünde olacak.

Güney Ege’nin, yaptıkları çalışmayla deprem haritasını çıkarttıklarını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Ercan, buna göre 15 merkezde büyüklükleri 5 ile 7.2 arasında değişen depremler beklendiğini ifade etti. 

Son yapılan Batı Anadolu’nun sarsım- avkulanma (seismotectonics) işleyişini aydınlatma çalışmaları çok ilginç bir sonuç yarattığını belirten Prof. Dr. Ercan, “Baklava dilimli depremler diye özetlenecek bu işleyişe göre Batı Ege’de ana deprem odakları, kuzey-doğu, kuzey-batı doğrultulu yaşlı, yanal-atımlı kırıklarla, doğu-batı doğrultulu genç kırıkların kesim yerlerinde oluşmaktadır. 

Bir baklava dilimlenmesini anıştıran kırıklar örüntüsü izleyen kentlerin birinci önemde deprem aday deprem odakları olabileceğini göstermektedir. Kaldı ki geçmişte bu kentlerde olan depremler bu araştırmanın geçerliliğini onaylar niteliktedir” dedi

“ARAMA KUR­TAR­MA EKİPLERİ YÖN­LENDİRİLMELİ”

Be­lir­le­nen dep­rem kö­şe­gen­le­rin­de je­ofi­zik ça­lış­ma­la­rı­nın yo­ğun­laş­tı­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni, bu böl­ge­le­re arama kur­tar­ma ekip­le­ri­nin yön­len­di­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni sa­vu­nan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Yaşlı olan ku­zey-do­ğu, ku­zey-ba­tı, ku­zey-gü­ney doğ­rul­tu­lu kı­rık­lar bo­yun­ca üre­yen dep­rem­ler en çok M=6.3-6.5 bü­yük­lü­ğün­de dep­rem üre­te­bi­lir­ken, bun­la­rı do­ğu-ba­tı doğ­rul­tu­lu gö­çün­tü kı­rık­la­rıy­la kesim yer­le­ri M=7-7.3’lük dep­rem üret­me ye­ti­sin­de­dir. Batı Ana­do­lu’da ya­pı­la­cak ileri dü­zey­de, kısa erim­li dep­rem kes­tir­me ça­lış­ma­la­rın­da kul­la­nı­la­cak je­ofi­zik araş­tır­ma­lar dep­rem kö­şe­gen­le­rin­de yo­ğun­laş­tı­rıl­ma­lı, dep­rem kur­tar­ma ekip­le­ri bu­ra­lar­da top­lan­ma­lı, kent­sel dö­nü­şüm ta­sa­rı­la­rın­da ön­ce­lik­li yer­ler ol­ma­lı­dır” diye ko­nuş­tu.

AKHİSAR İÇİN KOR­KU­TAN UYARI

Araş­tır­ma­ya göre Batı Ana­do­lu’da dep­rem böl­ge­le­ri ve bek­le­nen dep­rem bü­yük­lük­le­ri şöyle:
De­niz­li 5-7.2,
Mi­dil­li Gü­ne­yi 6.8-7.2,
Fo­ça-Ka­ra­bu­run-Mi­dil­li 6.2-6.8,
Ur­la-Se­fe­ri­hi­sar 6.2,
Sisam 5.5-7.2,
Ger­men­cik 5-7.2,
Na­zil­li 5-7.2,
Ula-Köy­ce­ğiz 5-7.2,
Ça­me­li 5-6.5,
Ed­re­mit-Ay­va­lık 6-7.2,
Ba­lı­ke­sir 5-6.7,
Ma­ni­sa-Ak­hi­sar 5-6.7, 
Sa­lih­li 5-6.7,
Tur­gut­lu 5.5-6.9,
Ge­diz-Si­mav 5.5-7.2.