Kanal B televizyonunun Güncel isimli canlı yayın konuğu Türkiye Deprem Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Özmen; Türkiye’de depremle mücadele ve geçtiğimiz günlerde Akhisar’da meydana gelen deprem ve sonrasındaki sarsıntılar ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.
 
ÇOK SAYIDAKİ ARTÇI DEPREM KAFALARI KARIŞTIRIYOR
 
Akhisar’da bayramın ilk günü 4.6 ve ardından 4.5 şiddetinde meydana gelen depremin ardından bugüne kadar süren sarsıntıların da bu depremlerin artçısı olarak nitelendiren Özmen; “bu büyüklükteki depremlerden dolayı çok sayıda artçı deprem meydana gelmiş olması gerçekten ilginç. Yani dolayısıyla bu bölge aşağı yukarı, kuzeybatı, güneydoğu yönünde uzanan bir hat boyunca bir fay üzerinde bu deprem meydana geliyor. Çok sayıda artçısının meydana gelmesi aslında biraz kafa karışıklığına neden oluyor.
 
DEPREMLER BÜYÜK DEPREMİN ÖNCÜSÜ MÜ?
 
Bu depremler onun artçısı ama bundan sonra olası büyük depremin öncüsü mü? Bu soruları akla getiriyor. Bunu da biz bugünden bilmemiz mümkün değil maalesef. Anca büyük bir deprem meydana gelirse biz şu günlerde meydana gelen depremlerin öncü deprem olduğunu söyleyebiliyoruz. Dolayısıyla buradan halkı korkutmak istemiyorum ama en azından o bölgenin daha detaylı bir şekilde işte geçişi sismik istasyonlarla veya yer bilimleri uzmanı arkadaşlarımız o bölgede fayın hareketi ile ilgili incelemelerde bulunmasında fayda var.
 
DEPREM SONRASI ŞAPKAYI ÖNÜZÜME KOYUP DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR
 
İkinci bir açıdan bakarsa ise yani gerçekten ben çok üzüldüm bu depremden sonra. Yani 4.6 büyüklüğündeki bir depremden sonra maalesef o bölgede 46 tane konutun hasar gördüğü medyaya yansıdı. Hatta bunun 13 tanesinde ağır hasar yani oturulamaz durumda olduğu söylendi. Biz bir çok platformda konuşuyoruz, herkes şunu yaptık bunu yaptık diyor ama geldiğimiz noktada 4.6 büyüklüğündeki bir depremin böyle bir hasara neden olmuş olması gerçekten şapkayı önümüze koyup tekrar düşünmemizi gerektiren bir konudur bence. Yani deprem en azından bize bir tokat gibi uyarısını yapmış ve beni unutmayın önlemlerinizi özellikle deprem sonrası için değil ben olmadan önce yapmanız gereken çalışmaları tavizsiz bir şekilde yapın diye bas bas bağırıyor.
 
AKHİSAR 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE
 
Devlet tarafından bugüne kadar riskli 5 tane harita hazırlandı ve Manisa ile ilçeleri bu 5 tane haritada da birinci bölge deprem tehlikesi olarak görülmüştür. Yani siz binanızı, konutlarınızı depreme dayanıklı yapın diye devlet resmi kuralını kendisi getirmiştir. Ama biz 1945 yılından günümüze kadar baktığımız anda maalesef kanunlarda, yönetmeliklerde yazmış olmasına rağmen buradaki yapıların depreme dayanıklı yapılmamış olduğunu bu son depremden sonra gördük. Bu sadece Akhisar için değil Türkiye’nin genelinde büyük bir çoğunluğunda bizi en büyük sıkıntıya sokan depremlerden sonra bu depreme dayanıksız yapı stokudur.
 
Yapılması gereken ise tez elden yıkılması gerekenleri yıkıp veya güçlendirerek depreme dayanıklı hale getirmemiz gerekiyor. Ama maalesef ülkemiz bu konuda önemli adımlar attı diyemeyiz. Bunu neye dayanarak söylüyoruz, biliyorsunuz 2011 yılındaki Van depreminden sonra kentsel dönüşüm diye bir kanun çıktı.
 
AKHİSAR BÖLGESİNDE 6 İLA 6.5 ŞİDDETİNDE DEPREM GELME İHTİMALİ VAR
 
Akhisar bölgesindeki tarihsel dönemlerdeki kayıtlara baktığımızda oradaki diri fayların boylarına baktığımız anda yani şu anda depremin meydana geldiği bölgede 6 ila 6 buçuk büyüklüğünde deprem gelme ihtimali var. Bu ihtimal ne derseniz yani ihtimali işte belki 100 yıl içinde 84 yıl içinde bazı çalışmalara göre 6 buçuk büyüklüğünde bir deprem olabileceğini gösteriyor. Ama hemen bu aktivitelerden yola çıkarak kısa bir zaman içinde burada böyle bir deprem olur demek yanıltıcı olur. Bu maalesef deprem bilimi daha gelişmeye müsait, bu depremler bizi yanılttığından dolayı bu tür kesin yanıtlar vermek mümkün olmuyor. Olasılıklar dahilinde konuşuyoruz. Ama gerçekten de olma ihtimali de var. Yani bu 4.5 ve 4.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra bu kadar 400’e yakın deprem meydana gelmiş. Bu son derece ilginç. Dolayısıyla daha detaylı incelemeler yaparak yanıtı bulmak daha doğru olur” dedi.
 
DETAYLI KONUŞMAYI VİDEO’DAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…