Akhisar Alişefik Orta Okulu Teknoloji Tasarım öğretmeni Kutlay Karahan (48) tüm boş vaktini, tarihi, İslam büyükleri kitaplarını okuyarak ve resimlerini Tarsi (Ağaç birleştirme) adı verilen renkli ağaç parçalarını birleştirerek tablolar yapıyor.

Medar Mahallesindeki evinde ziyaret ettiğimiz Öğretmen Kutlay Karahan, evinin tüm duvarlarını süsleyen tablolarını tek tek gösterip açıklamalarda bulundu. Minik ağaç kesme ve rendeleme atölyesinde ve hazırladığı tabloları birleştirirken büyük haz duyduğu çalışmalarının, Akhisar’daki ve İstanbul Nişantaşı’nda da ki galerilerde büyük ilgi gördüğünü söyledi.  Kutlay Karahan, 10 yılı aşkındır tarihte bu sanatın hangi ülkelerde kullanıldığını, Türkiye’de yaptığı iletişimlerle İstanbul ve Ankara’ dada hobi olarak çalışma yapan iki arkadaşla görüştüğünü belirterek, “İlk olarak 10, Y.Y. da Moğollar’da, daha sonra İlhanlılar, Safafi ve Selçuklularda görülen Ahşap Tablo (Süsleme Sanatı) yapımı kitaplarda görülüyor. 15. Y.Y. Osmanlı’nın Arap kültürü nedeniyle Tarsi sanatı büyük ölçüde geriledi.” Kestane ve Zeytin ağaçlarının dışında, hepsinin renkleri değişik olan, Maun, Tik, Sapelli, İroko, Amerikan Kirazı, Zebrana, Ayanus, Morgül ağaçlarını ithalatçı firmalardan el ettiğini belirten, Kutlay Karahan, “ Bizde Tarsi (Odun birleştirme) olan bu sanat dalı İran’da çok ileri seviyede. Ayrıca İtalya İrtarsiya adı ile Fransa’da da Marküteri adı ile özellikle Kiliselerde bu eserler görülüyor. Ben hiçbir kopyaya bağlı kalmıyorum. Araştırmalarımla kendim tarih kitaplarından öğrendiklerimi çiziyorum. Ve tablo haline getiriyorum.” Dedi.

Kutlay Karahan, “Her geçen gün sayıları 50’yi aşan bu eserlerimin geniş kitlelerin görmesi için kendi ekonomik imkânlarımı kullanarak sergilere götürmeye çalışıyorum. Bu eserlerimden oluşan bir katalog ile Kültür Bakanlığına ulaşmak istiyorum. Adım adım hedeflerime ulaşmak tek dileğimdir.” Dedi.   

HALDUN AKYÜZ - ÖZEL HABER