19 Ekim Muhtarlar Gününün tören amirliğini Akhisar Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Önder Soykan, sunuculuğunu Atatürk Orta Okulu Türk Dili Edebiyatı öğretmeni Arif Yaşar yaptı. Program Saygı duruşu ve Atatürk Orta Okulu Müzik öğretmeni Burak Calasın'ın yönetimiyle istiklal marşının okunmasıyla tören başladı.
 
İlk kez kutlanan 19 Ekim Muhtarlar Gününün, anlam ve önemini anlatan konuşmayı Muhtarlar Derneği Başkanı İhsan Gümüş yaptı. İhsan Gümüş;" Bu yıl Muhtarlar Günü’nün Genel Merkez olarak İkincisini, il ve ilçeler olarak birinci yılını kutluyoruz. Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi, Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarih 11 sayılı genelgesiyle, aynı gün Resmi Gazetenin 29507 mükerrer sayısı ile yayınlanarak “Muhtarlar günü” olarak kutlanmasına karar verilmişti. 19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833’de tarihinde Anadolu’da Kastamonu Taşköprü’de kurulan muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık Müessesesi her ne kadar 1913 ve 1933 tarihlerinde iki defa hukuki olarak kesintiye uğrasa da o dönemler de dahi varlığını devam ettirmiştir. Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Bugün ülkemizde 31.963 Mahalle ve 18.229 Köy olmak üzere 50.292 muhtar görev yapmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Muhtar, demokrasinin temel taşıdır.”Bu günü bizlere “Muhtarlar Günü” olarak ilan eden sayın büyüklerimize teşekkürlerimizi sunuyor, tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor, bütün muhtarlarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.
 
Çelenk koyma Programına İlçe Emniyet Müdürü Engin Pınar, Kaymakamlık yazı İşleri Müdürü Tülay Karagür, Nüfus Müdürü Hakan Halis Durmuş, İlçe tarım Müdürü Ahmet Kılıç, MHP İlçe başkanı İbrahim Uğurlu, Saadet Partisi İlçe Başkanı Fikret Aysu ile muhtarlar katıldı.
 
Daha sonra 09.30'da Akhisar Muhtarlar Derneği Başkanı İhsan Gümüş ve yönetim kurulu üyeleri Kaymakam Kaan Peker'i makamında ziyaret etti. 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle Akhisar Kaymakamı Kaymakam Kaan Peker, makamında açıklama yaptı. Kaan Peker;" Geçen yıl yayımlanan bir genelgeyle 19 Ekim'i Muhtarlar Gününü kutluyoruz ve bundan sonra da her kutlanacağı bu yılda ilk 19 Ekim 2016 tarihinde Muhtarlar Günü'nü kutluyoruz. Muhtarların işi tabi devletin ilk kapısı, vatandaşımızın devletle muhatap olurken taleplerini, isteklerini ile dile getirdiği yer. Bunun ötesinde demokrasinin yerel yüzeyde bire bir seçmenle bu makam arasında gerçekleştirdiği ilk nokta. Son dönemde muhtarlarımızın gerek sosyal hakları, gerek özlük hakları noktasında güzel gelişmeler olduğunu hep beraber müşade ettik, tanıklık ettik. Muhtarlar gününün kutlanması da bu alanda atılan adımlardan bir tanesi, önemli belki ilk yıl dolayısıyla sembolik düzeyde bir kutlama gerçekleşiyor. Bundan sonraki yıllarda içeriği biraz daha zenginleştirmek suretiyle kutlaya biliriz. Ben Muhtarlar Gününüz hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum bugünün, muhtarlarımızın zaten değerinin, öneminin farkındayız, bilincindeyiz. Vatandaşlarımız tarafından da bu böyle bilinmekte, değerlendirilmekte ama bugünler dolayısıyla da biraz daha resmi formata dönüştürülecek. Ben tekrar hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum" dedi.