Akhisar ve Salihli Çevre Dernekleri ile Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)’nun ortaklaşa düzenlediği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesine tepki gösterdi.  Yönetmeliğe tepki için platformlar “Zeytinime Dokunma” isimli basın açıklamasını Akhisar Belediyesi hizmet binası önünde yaptı.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, CHP Akhisar İlçe Başkanı Umut Çavuş ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Akhisar Kadın Kolları Başkanı Fatma Celebci ve yönetim kurulu üyeleri, EMEK Partisi İlçe Başkanlığı, Bağımsız Türkiye Partisi İlçe Başkanlığı, SOL Parti Akhisar İlçe Teşkilatı, Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Değerli, Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak, Turgutlu Çevre Platformu, Bergama Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, yeni kurulan Manisa Çevre Derneği, CHP İlçe Başkanları ve çevrede bulunan çevre dernekleri ve vatandaşlar katıldı.

Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Değerli’nin sunuculuğunu yaptığı basın açıklamasında ilk olarak Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu söz aldı. 

Her siyasi görüşten, her ticari konumda, her sınıftan insanı ilgilendiren bu hassa konu için meydanlarda olduklarını ifade eden Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, “ Öncelikle şunu söyleyeyim o kadar çok katılımcı var ki insan mutlu oluyor. Bu tip eylemlerde alışık olduğumuz tüm kurumlar burada ama Akhisar Ticaret Odası da burada. Sizde hoş geldiniz ayaklarınıza sağlık. Bu ne demek biliyor musunuz? Bu şu demek; Bu iş sadece belli bir siyasi görüşü, belli bir insan kitlesini, sadece çiftçiyi, sadece zeytinciyi değil. Türkiye’de herkesi ilgilendiriyor. Her siyasi görüşten, her ticari konumda, her sınıftan insanı ilgilendiriyor. Çünkü zeytin, zeytinyağı, zeytincilik bizim geleceğimiz. Hem sağlıklı yaşamak için, hem ticari anlamda, hem de yeşili korumak anlamında bizim en çok korumamız gereken, en çok arkasında durmamız gereken zeytini, zeytin ağacına ne yazık ki bir yönetmelik çıkarttılar ve işte burada olan duyarlı insanlarla birleşerek bu yönetmeliğe karşı çıkıyoruz. Hepinizi kutluyorum hepinize teşekkür ediyorum. Bu yönetmelik değişecek. Şu an bu yönetmeliği durdurmak için davalar açıldı, bizim gibi platformlar karşı çıkıyor, belediyeler karşı çıkıyor, zeytinciler karşı çıkıyor, bu işin ticaretini yapanlar da karşı çıkıyor. Bunun karşısında duramazlar bu yönetmelik değişecek ama zeytin ağacımıza yapılan saldırılar bitmeyecek. 9 defa yasayla meclise getirdiler karşı çıktık, geri çevrildi ama şimdi tekrar bu yönetmelikle başarmaya çalışıyorlar. Madencilik Lobileri bunu yapmaya çalışıyor. Biz Akhisar Belediyesi olarak Akhisar’ın tüm paydaşları çiftçisi, zeytincisi, işçisi, üreticisi, Ticaret Odası, Zeytin Borsası, Tüm Akhisar zeytin ağacını, zeytinliklerini korumak için elinden geleni yapacak. Bunu Akhisar’dan tüm Türkiye’ye, bu ülkeyi yöneten herkese haykırıyorum, söylüyorum bunu da herkes böyle bilsin. Bana söz hakkı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra daha güzel toplantılarımızda, zeytin şenliklerimizde buluşmak üzere. Hepinize tekrardan teşekkür ediyorum kendinize iyi bakın sağ olun” dedi.

Enerji bahanesini arkalarına alarak kararname ile zeytinliklerin yok olacağına dikkat çeken Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu yaptığı konuşmada, “Vatanseverlik lafla olmaz, vatanseverlik bu memleketin akarsuyuna, derelerine, bu memleketin zeytin ağaçlarına, dağlarına, ovalarına, sahip çıkmakla olur. Maalesef ülkemiz tüketiliyor. Gençler geleceğini dışarda ararken gençlik tüketiliyor. Kadın cinayetleri işlenirken kadınlar tüketiliyor. İşte enerji bahanesi ve madencilik bahanesi ile kanunlarına önüne bir kararname konularak bir kararname ile zeytin ağaçlarımız tüketilmeye çalışılıyor. İşte sizin gibi vatanseverler oldukça, ümitleri yeşertiyorsunuz, herkese barışmak düşüyor doğayla, insanlar, çevreyle barışmak düşüyor” dedi.

Bu kararnamenin daha önce 7 defa gündeme taşındığını ifade eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “ 1 Mart sabahı telefonlarla uyandım, sonra öğrendik ki bakanlık bir yönetmelikle maden yönetmeliğinde yapmış olduğu değişiklik ile zeytin sahalarını elektrik üretmek amaçlı madencilik faaliyetlerini açıyor. Bir çok tepki telefonu geldi, daha önce de buna cesaret etmişlerdi, daha önce 7 defa cesaret etmişlerdi. Fakat hiç birisinde de başarılı olamadılar. Önlerinde iki tane engel vardı, birincisi halkın tepkisi, kamuoyunun baskısından korktular, geri adım attılar. İkincisi ise 1939 yılında çıkmış olan 3573 sayılı zeytincinin ıslahı hakkındaki kanun. Bu konunun 27.maddesi çok açık ve net, diyor ki zeytinlik sahaları içerisinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytin bitkisinin gelişmesini engelleyecek toz çıkartacak, kimyasal atık bırakacak, bütün eylemler bütün işletmeler yasaklanmıştır diyor. Yani zeytin sahalarının yanlarından zeytinyağı fabrikalarından başka hiçbir şey yapamazsınız diyor. Yönetmelik kanunların arkasından dolaşmaktadır bu da evrensel hukuk kurallarına aykırıdır, anayasaya aykırıdır yapılmak istenen. Yasayla yapamadıklarını bir yönetmelikle yapmak gayreti içerisindeler. Daha önce izin vermedik bundan sonra da izin vermeyeceğiz. Şuanda elimde görünen bu hukuksuz yönetmeliği biz şimdi burada yırtıyoruz, Türkiye’deki vatansevereler buna da müsaade etmeyecekler. Bu kararname bizim için yok hükmündedir” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak, Akhisar’da yerel bir üretici olan Emin Avdan, Soma Yırca köyünde zeytinlikler için mücadele eden Fatma Abla’nın konuşmalarının ardından basın açıklamasını EGE Çevre ve Kültür Platformu Gençlik meclisinden Seval Ekşici okudu.