Saat 16.00’da başlayan 13 maddelik meclis toplantısı öncesi Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu Ege Denizi’nde meydana gelen ve İzmir’de derin acılara sebep olan 6.6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi. 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında meclis öncesi girişlerde maske ve sosyal mesafe uygulaması yapılırken el dezenfektanı uygulaması yapıldı ve meclis üyeleri ve partilerin ilçe başkanları dışında ziyaretçi alınmadı 

Başkan Dutlulu, “Ege Denizi’nde meydana gelen ve etkilerini en çok İzmir’de hissettiğimiz 6.6 büyüklüğündeki deprem hepimizi derinden üzdü. 

Bugün gelen son bilgilere göre, 107 kişinin hayatını kaybettiğini ve 143 vatandaşımızın da tedavilerinin devam ettiğini öğrendik.  Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. 

Dün Elif bebek 65 saat sonra ve bugün Ayda bebek 91 saat sonra enkaz altından canlı olarak kurtarıldı. Acıların içinden bir ışık gibi yükseldiler ve hepimizi gözyaşlarına boğdular.  

Gece gündüz arama-kurtarma çalışmalarında çalışan kahraman ekiplere ne kadar teşekkür etsek azdır. Kendilerine minnettarız. 

Hepinizin bildiği gibi Akhisar olarak geçtiğimiz aylarda depremler sebebiyle biz de zor zamanlar geçirdik. Bu noktada İzmir’in ve İzmir halkının yaşadığı zorlukları yakından biliyoruz. 

Depremin hemen ardından kriz masamızı oluşturduk ve İzmir’in yaralarını sarmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri ile iletişime geçtik. Ardından Acil Müdahale Ekiplerimiz ile birlikte bölgeye hareket ederek depremzede vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşıladık. Hala İzmir’deki vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. 

Duyarlı Akhisar halkının gösterdiği büyük dayanışma örneği, bizleri her zaman olduğu gibi yine duygulandırdı. Yapmış olduğumuz dayanışma çağrısına 7’den 70’e tüm Akhisarlılar güçleri yettiğince yardımda bulundular. Biz de toplanan yardımları hızlı bir şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afet koordinasyon merkezlerine ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz. Şu ana kadar 7 araç dolusu yardımı İzmir’deki depremzedelere ulaştırdık. Gün içerisinde halkımızdan gelen yardımları akşam saatlerinde yine İzmir’e ulaştıracağız.

Yapmış olduğumuz yardımlar şu şekilde; toplamda: 1 adet çadır, Bölgedeki vatandaşların ve arama kurtarma ekiplerinin telefonlarını şarj edebilmesi için 1 adet jeneratör, enkaz bölgesinde ücretsiz internet, 15 bin kişilik sıcak çorba 1550 adet battaniye, 2200 adet soğuk sandviç, 2200 adet ayran, 70 adet ısıtıcı soba, 22 bin kişilik çay, 650 paket çocuk bezi, 800 koli çocuk maması, 10.700 adet maske, 630 adet kullanılmamış kışlık elbise, 320 adet kullanılmamış iç çamaşırı, 50 adet kullanılmamış ayakkabı, 130 adet gıda kolisi, 5500 adet küçük su, 1350 adet simit ve meyve suyu, 800 adet büyük su, 300 çorap, eldiven, 250 rulo tek kullanımlık havlu, 5000 adet tek kullanımlık ıslak mendil gönderdik. 

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmasını diliyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi daha büyük afetlerden korusun” dedi.

Ardından Başkan Dutlulu şehrimizde ve ülkemizde 2020 yılı içerisinde meydana gelen depremlerin ardından Akhisar’ın İmar Revizyonu için meclise bir önerge sundu. 

Başkan Besim Dutlulu önergede şu ifadelere yer verdi, “Son yaşadığımız depremler, geçtiğimiz yıllarda kentsel dönüşüm çalışması yapmak amacıyla imar yasağı konan bölgemiz ve yine geçtiğimiz yıllarda başlatılan fakat tamamlanamayan imar revizyonu çalışmalarının hızlandırılarak tamamlanması gerektiğini bir kez daha göstermiştir. 

Ülkemizde sık sık yapılan imar revizyonları, şehirlerin geleceğini kurtarmak yerine rant sağlamak amacıyla kullanılmıştır.  Hem kentsel dönüşümün hem de imar revizyonunun, şehrin imar sorunlarına çare olabilmesi için ortak akıl ve şeffaflık en önemli etkendir. Akhisar Belediyesi olarak, bu dönem kentsel dönüşüm ve imar revizyonundan rant beklentimiz yoktur ve bundan sonra da olmayacaktır. 

İmar revizyonundan elde edilecek gelirler, yine kentimizin imar sorunları, kentsel dönüşümü ve depreme karşı alınacak önlemler için kullanılacaktır. 

Bu bilgiler ışığında, şehrimizin kentsel dönüşümü ve imar revizyonu ile ilgili genel prensiplerimizi oluşturmak amacıyla, 5’i meclis üyelerimizden olmak üzere, İmar ve Şehircilik Müdürümüz ve müdürlüğümüze bağlı teknik personelimiz ile Akhisar Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odalarının başkanlarından oluşan bir çalışma komisyonu kurulmasını teklif ediyorum” dedi.

Ardından yapılan oylamada, Belediye Başkanı Besim Dutlulu’nun önergesi oy birliği ile kabul edildi.

“İMARA YASAKLI BÖLGELER İÇİN DE ÇALIŞILACAK”

Daha sonra konuşmasına devam eden Başkan Dutlulu, “Akhisar’da bugüne kadar depreme karşı önlem almak için elle tutulur gözle görünür bir şey yapılmadı. Bugüne kadar yapılan İmar revizyonlarında hep belediyeye nasıl bedava arsa sağlarız gibi bir düşünce hakim olmuş. Biz buna izin vermeyeceğiz. 

Akhisar’ın da bir deprem bölgesi olduğunu unutmayalım ve yaşanabilecek risklere karşı şehrimizin gelecekteki 30 yılını planlayalım istiyoruz. Bunun için düğmeye bastık. 30-40 yıllık evlerin hepsinin incelenmesi lazım. Uzmanların yer alacağı komisyon bu konuları tüm detayları ile inceleyecek. 

Daha önceki dönemlerde Akhisar’da bir alan belirlenmiş ve burada kentsel dönüşüm yapacağız denilmiş. Ardından o bölgeye imar yasağı getirilmiş. İnsanlar da mağdur olmuş. Oluşturacağımız komisyon imara yasaklı bölgelerde de inceleme yapacak ve halkımızın mağduriyeti giderilecek. Bu işi de rant için değil Akhisar’ın imar sorununa çözüm bulmak için yapıyoruz” ifadelerini kullandı.   

MERHUM BELEDİYE BAŞKANI ERDOĞAN KANBUROĞLU’NUN İSMİ YAŞATILACAK

Meclis öncesi sunulan ikinci önerge, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden, 1999-2004  dönemleri arasında Akhisar Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Erdoğan Kanburoğlu’nun ismini belediyenin tesisine verilmesi oldu. Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, AK Parti ve MHP gruplarının ortak verdiği önergede  “1999-2004 yılları arasında şehrimizin belediye başkanlığını yapmış sayın Erdoğan Kanburoğlu’nu geçtiğimiz hafta 27 Ekim 2020 Salı günü kaybettik. Merhum başkanımıza Allah’tan rahmet, sevenlerine ve tüm hemşehrilerimize başsağlığı dileriz. Merhum başkanımızın, başkanlığı döneminde Hüsnü Kahraman Kültür Parkı Gölet Doğal Yaşam Alanı’nda bulunan yüzme havuzunun Akhisar’ımıza kazandırılmasında büyük emekleri olmuştur. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyeleri olarak yukarıda bahsetmiş olduğumuz tesisin ismini “T.C. Akhisar Belediyesi Sosyal Tesisleri Erdoğan Kanburoğlu Olimpik Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi” olarak değiştirilmesini meclisimizce uygun görülmesi halinde talep ediyoruz” denildi. Önerge meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi.