Türk basınında sansürün kaldırılması olarak kutlanan Gazeteciler ve Basın Bayramı'nda Akhisar CHP ilçe başkanı İsmail Fikirli ve yönetim kurulu üyeleri Emre Onikidal, Ruhan Tatlıdil, Aysun Öncü, Hüseyin Yetim birlikte Akhisar Press Haber genel yayın yönetmeni Mustafa Özdemir’i ziyaret etti.

Akhisar’da yerel basında güçlü bir yere sahip olan Akhisar Press Haber internet medyasının halkın sorunlarını ve vatandaşın sesi olduğunu ifade eden Mustafa Özdemir, bu özel günde CHP ilçe yönetimine ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerini ve memnuniyetlerini iletti.

Basınının günümüzde 4.güç olduğunu söyleyen Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanı İsmail Fikirli, Mustafa Özdemir’e çiçek takdim ederek 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramını kutladı.

GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI NASIL KABUL EDİLDİ?

Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk basınında sansürün ilk uygulandığı tarih ise 10 Mayıs 1876’dır. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde “sansürün kaldırılması” olarak adlandırılmaktadır. 10 Haziran 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bir basın günü oluşturmayı planlamıştır. Türkiye’de ilk gazetenin çıkış tarihine göre düzenlenmesi planlanan bu güne “Basın Bayramı” adı verilecektir. Ancak ilk gazete konusunda çeşitli görüşler bulunduğundan dolayı bir görüş birliği sağlanamamış, daha sonra Falih Rıfkı Atay tarafından bayramın her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanılması fikri ortaya atılmış ve kabul edilmiştir.

İlk gazetenin çıkışı konusundaki tartışmalarda ise bazı kişiler, Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde ilk Osmanlı Türk gazetesi olan Takvim-i Vekayi’nin yayınlandığı 1831 çıkış tarihini doğru olarak kabul etmişlerdir. Ancak Takvim-i Vekayi’nin resmi gazete olmasından dolayı ilk çıkan Türkçe gazete olmadığını savunanlarda bulunmaktadır. Bu öngörüyü savunanlar ise ilk Türkçe gazetenin 1861 yılında yayınlanmaya başlanan Tercüman-ı Hakikat olduğunu iddia ederler. Türkiye’de Basın Bayramı özellikle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önderliğinde Bâb-ı Âli ile kutlanmakla birlikte, her il ve bazı ilçelerde de Basın Bayramı ayrı ayrı kutlanmaktadır. Basın Bayramında pek çok siyaset adamı, rektörler ve bazı belediye başkanları tarafından bildiri yayınlanmaktadır. Bildirilerde Basın Bayramının önemine değinilerek, özellikle Türk basınındaki sansür ile ilgili konular bu bildirilerde yer almaktadır.