Akhisar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklama ile kış aylarında lodos nedeniyle sık sık karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşandığını belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.



Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri ağırlıklı olarak kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir.

Karbonmonoksit, renksiz, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur.

Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir.

Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.

Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı, nezle hali olması nedeni ile nezle grip gibi viral hastalıklarla karışabilmektedir. Önemli bir farklılık olarak bu tip zehirlenmede ateş görülmez. Bu nedenle ev ya da grup içinde bulunan diğer bireylerde de belirtilerin aynı zamanda olması karbonmonoksit zehirlenmesi yönünden önemlidir. 

Zehirlenmeleri Önlemek için aşağıda belirtilenlere dikkat edilmelidir:

•Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı,

•Alçak basınçlı, lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yakılsa bile yatmadan önce mutlaka soba söndürülmeli,

•Bacalar standartlara uygun veya yalıtımlı olmak üzere yapılmalı, düzenli olarak temizlenmeli ( Baca temizlikleri için Belediye İtfaiye Birimine müracaat edilmelidir. )

•Mangal gibi pişirme araçları ısınma amaçlı kullanılmamalı,

•Kapalı mekanlarda ve özellikle hava akımı olmayan alanlarda mangal yakılmamalı,

•Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı,

•Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı ( şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırması olmayan yerlerdeki yetersiz yanmadan kaynaklanmaktadır. )

•Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı,

•Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 No’lu ACİL YARDIM SERVİSİ aranmalıdır.

Eğer evinizde bir karbonmonoksit kaçağından şüphelenirseniz yapacağınız ilk şey orayı terketmektir. Sanki bir yangın varmış gibi hareket edin. Asla kendinize ait eşyaları almak için vakit harcamayın. Derhal o alanı terk edin ve temiz havaya çıkın. Giderken açabileceğiniz pencere kapı varsa açın. Yetkili kuruluşa kaçaktan şüphelendiğinizi bildirin. Yetkililer tarafından güvenilir olduğu bildirilene kadar herhangi bir nedenle kesinlikle geri dönmeyin. Derhal hastaneye gidin ve ailenizin bütün fertlerini karbonmonoksit zehirlenmesi açısından kontrol ettirin. Kullandığınız yanmalı bütün araç gereçleri, havalandırmayı, bacayı yetkili kişilere kontrol ettirmeden kullanmaya başlamayın. Gelecekte tekrar bu problemle karşılaşmamak için, bu araç gereçleri düzenli olarak kontrol ettirin.

Akhisar Belediyesi olarak yaklaşan kış mevsimi öncesinde karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı yukarıda bahsedilen tedbirlerin alınması ve olası durumlarda yapılması gerekenler hususunda tüm halkımızın dikkatli olmasını hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.