Akhisarpress.com

 

 

Akhisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. Yıl dönümü Milli Egemenlik Meydanında yapılan törenle kutlandı. 


Sabah saat 9.30’da Milli Egemenlik meydanında Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan tören, Çağlak Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Cumhur Oktay’ın yönetiminde saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam etti.


Çelenk Koyma törenine Kırkağaç kaymakamı  Akhisar kaymakam Vekili Ali Sırmalı, eski Dış İşleri Bakanı CHP Parti Meclis Üyesi Murat Karayalçın, Manisa CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Sakine Öz, Hava Meydan  ve Garnizon Komutanı Hava Kontrol Albay Bülent Keleş, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Eryüksel, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Turhan, Resmi görevliler ve vatandaşlar katıldı.


Tören Akhisar Belediye Meclis Salonunda kurtuluş günü kutlama programı ile devam etti. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Belediye Başkan yardımcısı Latif Çakmak yaptı. Latif çakmak;”Bugün atalarımızın yokluklar içerisinde savaşarak eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı yazdığı ve bu destanın var oluşunu hürriyetine adamış bir milletin ve onun aziz kahramanlarının başarısının 90. yıldönümünü kutluyoruz. 


6 Eylül 1922 çarşamba günü Akhisar’dan ilerleyerek devam eden bu destan Türk ulusunun varlığını, gücünü, özgürlük ve bağımsızlık yolundaki sarsılmaz inancını ve kararlılığını bütün dünyaya göstermiştir. Masa başında ülkemizi işgal ettiklerini sananlar halkımızın onurunu hesaba katmayı unutmuşlardı. Halkımız yorgun ve güçsüz düşse de egemenliği için amansız bir direnişe çoktan başlamıştı. Ulusumuz için bir varoluş kavgası olan Kurtuluş Savaşında ordularımız Anadolu’dan İzmir’e ilerlerken Akhisarlılar Redd-i İşgal Cemiyetini kurarak ön safhada yer aldılar. 


İzmir’in kuzey cephesinde sergiledikleri başarılı direnişler sayesinde cephe gerisinde düzenli orduların kurulmasını sağladılar. Ve 5 Eylül 1922 salı günü Bakırlı Saçlı Efe ve Bintepeler üzerinden Gölmarmara yolunu izleyerek gelen 5. Süvari Kolordu Komutanı Fahrettin Altay Paşa’ ya bağlı 1. Süvari Tümeni Kolordu Muhafız Bölüğünün şehre girip 6 Eylül 1922 çarşamba günü son yunan askerinin şehrimizi terk etmesiyle Hükümet Konağına Türk Bayrağını çekerek Akhisar’ımız kurtuluşunu ilan etti. Eğer bugün burada bu kutlamaları yapabiliyorsak bunun sebebi o tarihte atalarımızın hiç bir ayrım gözetmeksizin bu muhteşem bayrağın altında toplanıp gözlerini bile kırpmadan ölüme koşarak gitmeleri sayesindedir. Öyleyse yaptığımız görev her ne olursa olsun bu vatana, bu vatan uğruna ölümü göze alan gazi ve şehitlerimize borcumuz olduğunu unutmadan çalışmak, asil görevimizdir. 


Bu borcun verdiği minnet ve sorumlulukla, Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve dava arkadaşlarını, içimizden çıkmış olan savaş kahramanlarımızı, vatan toprağını kanlarıyla sulamış olan kahraman şehitlerimizi, gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükran duygusuyla anıyor, Saygıyla selamlıyorum. Kurtuluş günümüz, özgürlük günümüz, bayram günümüz kutlu olsun.” Dedi.


Akhisar kurtuluş şiirlerini Çağlak Anadolu Lisesi öğrencilerinden Fatma Ercan (Vatan Destanı), Sevgihan Ecem Gürsel (Zafer Türküsü) şiirlerini okudular.


Program daha sonra İkindi namazından önce Yeni Camide şehitlerin ruhuna Mevlit okunması ile devam ederken, akşam saat 22:00’de Gölet Alanında yapılması planlanan Belediye Bandosu ve halk oyunları konseri Afyon’da yaşanan patlama sonucu şehitler nedeniyle iptal edildi.