Bu yıl 479’uncusu gerçekleştirilen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, mesir saçım töreni ile son buldu. Festivalin son günü, Manisa Valiliği önünden kortejle başladı. Manisa’da yetişen Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahlarının temsili geçişleri, halk dansları ekiplerinin geçişleri, temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi’nin geçişiyle, festivale katılan yabancı konuklar korteje renk katarken, korteji izleyen Manisalılar da, o anları cep telefonlarıyla kaydederek, ölümsüzleştirdi. Manisa Milletvekilleri, Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve eşi Şeyda Ergün, kızı Hande Ergün Anlı, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık başta olmak üzere, protokol üyeleri de korteje katılarak, Valilik önünden Sultan Camii’ne kadar yürüdü.

Eller Şifaya Açıldı

Sultan Camii’nde kortej son bulurken, burada şifalı mesir macunlarının saçımı öncesinde Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesinin canlandırması yapıldı. Öğle ezanının okunması ve namazın kılınmasının ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyeleri, 6 ton şifalı mesir macununu halka saçtı. Saçılan şifalı macunları kapmak için adeta birbirileriyle yarışan vatandaşlar renkli görüntüler ortaya çıkarırken, şemsiyesini ters çevirip mesir kapmaya çalışanlarla ağaçlara ve yüksek yerlere tırmanarak mesir kapmaya çalışan vatandaşlar da ilginç anlar olarak objektiflere yansıdı. Yaklaşık yarım saat içinde mesir saçım töreni son bulurken, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa’nın tanıtımı noktasında önemli bir yere sahip olan festivale katılarak destek sağlayan herkese teşekkür etti.

Mesir Macunu Festivali Hakkında

Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadelik eğitimi aldığı Manisa’da hastalığa yakalanır. Doktorların tüm tedavi yöntemlerini uygulamasına rağmen tedavilere bir türlü yanıt vermez. Bunun üzerine dönemin ünlü tıp alimlerinden Merkez Efendi’ye haber ulaştırılır. Rivayete göre Merkez Efendi, Spil Dağı’nda yetişen 41 çeşit baharatı büyük bir özenle toplayarak, bu baharatlardan elde ettiği macunu Ayşe Hafsa Sultan’a tedavi olarak uygular. Mesir Macunu adı verilen bu mucizevi karışım, Ayşe Hafsa Sultan’a şifa olur. Sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, Merkez Efendi’yi huzuruna çağırıp teşekkür eder ve kendisine şifa olan mesir macununun her yıl Nevruz ayında Sultan Camii ve külliyelerinden halka saçılmasını ferman buyurur. O günden bu yana kadar bu köklü festival kutlana gelir.