Akhisarpress.com - Manisa’nın Gördes ilçesi sınırları içinde, Akhisar’a yakın Tavşan Alanı mevkiinde çıkarılacak Nikel Madeni için Çin’den getirilen çevrecilerin “Cehennem Tankı” ı için Akhisar’da 2. Toplantı yapıldı.

İzmir Aliağa’dan 738 tonluk, 264 tekerlekli bir tırla yola çıkan, saatte 1 kilometre yol gidebilen Cehennem Tankı, Bergama, Kınık, Soma, Kırkağaç, Akhisar ilçelerini geçerek Gördes’e gidiyor. Turgutlu, Gördes, Akhisar, Soma’dan Çevreci sivil toplum örgütlerinin katıldığı Akhisar’daki 2. Toplantıda önemli kararlar alındı. 14 Haziran Cuma (yarın) öncü birlik olan ekip, Cehennem Kazanı’nın nerede olduğunu tespit edip onunla birlikte yol alacak. 15 Haziran Cumartesi günü İzmir-İstanbul karayolu üzerinde, Bergama, Kınık, Soma, Kırkağaç kavşağında bölgedeki tüm sivil toplum örgütleri ile miting düzenlenecek, Cehennem Kazanı’nın geçmesi engellenecek, Eski İstanbul yolu olarak bilinen Sındırgı istikametini üzerinden Gördes ilçesine dönüş güzargahında da eylemlerle Cehennem Kazanı’nın Gördes sınırları içine girmesi engellenecek.

Toplantıya katılanlar yaptıkları konuşmalarda TurgutluÇaldağ Nikel Madenciliği içinde mücadele verildiğini, Gördes teki Nikel madenin çıkarılmasında çok geniş bir bölgenin etkileneceğini, Nikel madeninin çıkarılması için milyonlarca ton sülfürik asit kullanılacağı, oluşacak asit buharlarının ve yağışlarının oluşacağı, havanın, toprağın ve suyun kirleneceği, özellikle bu kirliliğin insanlar ve tüm canlılar üzerinde olumsuzluklar yaratacağı, hamile annelerin doğumlarında yaşanacak zorluklar, ve engelli ve özürlü yavruların artacağı anlattılar.

“İncitme toprağın altında yatanı ! Ve unutma on paraya geleceğimizi satma!” sloganı ile yapılan yazılı açıklamada, “Ovam yeşil kalsın istiyorsan, kanser olup acılar içinde ölmek istemiyorsan, Çocuklarım kısır olmasın, torunlarım hilkat garibesi olmasın diyorsan, kendi adını, evinin yolunu bile unutan biri olmak istemiyorsan, sağlıklı doğum, sağlık içinde kaliteli ve inanca bir yaşam diliyorsan, Bu güzel vatanın bize çocuklarımızın bir emaneti olduğunu bilerek ve de torunlarımızı düşünerek vahşi Nikel Madenciliğine dur diyelim. Yola çıkan Cehennem kazanının Gördes’e ulaşmasını engelleyelim. Yol güzergahında önüne barikatlar kuralım.” Deniyor.

Çıkarılacak Nikel Madeninden ilk sırada etkilenecek olan çiftçilerin, onların temsilcisi olan Ziraat Odasının, Ticaret Borsasının toplantılara katılmaması dikkat çekti.