Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde, asma yaprağı toplamaya giden 13’ü kadın 15 tarım işçisinin can verdiği trafik kazasıyla ilgili davanın ilk duruşması yarın yapılacak. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, saat 13.45’te başlayacak.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, düzenlediği basın toplantısında, çok yakından takip ettikleri davalardan birisinin de 6 Temmuz 2015 günü saat 05.00 sıralarında meydana gelen bu trafik kazası olduğunu söyledi. Kazada 14 işçi ve arabayı kullanan şoförün hayatını kaybettiğini hatırlatan Arslan, “O süreçten sonra da biz bu ölen işçilerimizin yakınlarına, ailelerine yardımcı olmak amacıyla Manisa Barosu tarafından avukatlar görevlendirdik. Salihli’deki meslektaşlarımız bu davaları üstlenmişler ve bu davalarla ilgili hukuki süreci yürütmekteler. Bununla ilgili de iddianame hazırlanmış, mahkemece de kabul edilmiş ve yarın saat 15.45’te Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşması yapılacak. Yine Manisa Barosu olarak da biz bu davayı yakinen takip edeceğiz. Meslektaşlarımız, bu davada müdahil olarak yer alacaklar. Burada da gerçeğin ortaya çıkması anlamında ve mağdur ölen kişilerin yakınlarına yardımcı olma anlamında Manisa Barosu gerekli katkıyı sağlayacak.” dedi.

'TANKER SÜRÜCÜSÜ ŞERİT DEĞİŞTİRMİŞ'

Baro Başkanı Arslan, yaptıkları araştırmada işçileri taşıyan şoförün ehliyetine altı ay önce el koyulduğu, iadesi için gerekli kanuni sürenin kazadan yaklaşık bir hafta önce dolduğu, istese ehliyetini geri alabilecek konumda olduğu sonucuna ulaştıkları bildirdi. Arslan, “Zaten orada ehliyetsiz araç kullanmaktan kaynaklanan bir kusur yok, yani ehliyetsiz araç kullanmakla onun ayrı bir cezası söz konusu. Orada meydana gelen kazadaki kusurun değerlendirilmesi ise daha farklıdır. Zaten adli tıp tarafından sunulan bilirkişide de tanker sürücünün, şerit değiştirerek kazada tamamen kusurlu olduğu sonucuna varılmıştır. Yani bu anlamda ehliyetsiz araç kullanmaktan dolayı, işçileri taşıyan araca bir kusur yüklenilmesi söz konusu değildir.” diye konuştu.

Hacıveliler köyü yakınlarındaki kazada E.İ.'nin kullandığı 10 P 8765 plakalı süt tankeriyle Seydi Aydın (52) yönetimindeki 45 SA 3779 plakalı kamyonet çarpışmıştı. Şoför Aydın'ın yanısıra kamyonetin kasasında bulunan, Salihli ilçesi Çökelek köyünden asma yaprağı toplamaya giden eşi Ayşe Aydın (47), Nesrin Aydın (27), Kezban Uysal (67), Fadime Orhan (48), Zeynep Uysal (32), Ümmühan Uysal (30), Dürdane Kaya (40), Burak Kaya (15), Ümmühan Demirkol (38), Zeynep Zengin (35), Azize Kars (52), Ayşe Yaşar (40), Zekiye Çetin (54) ve Yıldız Öztürk (41) hayatını kaybetmişti. Tutuklanan tanker şoförü E.İ. hakkında, bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılmıştı.