Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Akhisar Ticaret Borsasının da yer aldığı 10 Ağustos 2011 tarihinde Zafer kalkınma ajansı ile yapılan sözleşme ile birlikte başlayan “ Zeytin Yağı Üretiminde Sürdürebilirliğin ve Rekabetçiliğin Güçlendirilmesi” isimli projenin  2. toplantısı Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirildi.


Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy, Akhisar Ticaret  Borsası Başkanı Emin Demirci ve çok sayıda zeytin işletmecisinin katıldığı programın moderatörlüğünü Güvenç Özen yaptı.


Programda açılış konuşmasını Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy yaptı. Dr. Ulusoy, “Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen - Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası- Akhisar Ticaret Borsası ve TEPAV 'ın proje ortağı olarak destek verdikleri " Zeytinyağı Üretiminde Sürdürülebilirliğin ve Rekabetçiliğin Güçlendirilmesi isimli proje kapsamında düzenlenen çalıştaya hepiniz hoş geldiniz. Odam ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.


Bir projeyi hazırlamanın ve yürütmenin ne kadar zor ve meşakkatli bir iş olduğunu tahmin edebiliyorum. Bu nedenle projede emeği olan herkese ayrıca teşekkür ediyorum.


Sayın konuklar hepinizin bildiği gibi Zeytin ve Zeytinyağı artık Akhisar Ekonomisinin Lokomotif sektörü olmuştur. Özellikle üretim bazında Türkiye’nin nabzı Akhisar da atmaktadır. Her ne kadar Akhisar da üretilen Zeytinin %80 i sofralık olsa da %20 oranındaki yağlık zeytin tonajı dahi, Zeytinyağında öne çıkmış birçok yöremizden de fazladır. Bu nedenle bu proje Akhisar'ımız için önemlidir. Akhisar nasıl zeytinde marka olmayı başarmışsa Zeytinyağında da marka olacaktır.


Bizler Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak Odamıza kayıtlı 262 işletme ve 35 Zeytinyağı fabrikasının ilçemize sağladığı katma değerin ve istihdamın farkındayız. Bu nedenle de bu sektörün gelişmesi için özellikle 2005 yılından beri yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bir sektörün gelişmesi için tanıtımın , pazarlamanın, korunmanın ve kendini yenilemenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.


Bu düşüncelerle bizler Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak özellikle Akhisar Zeytin ve Zeytinyağının tanıtımı, pazarlaması ve korunması konularında yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu çabayı sarf ederken 2005 yılından beri CNR Gıda fuarına düzenli olmak üzere katılıyoruz. Bu arada Antalya Gıda Fuarına 2 kez, Anatolive Zeytin Zeytinyağı Fuarına 2 kez, Olivtech fuarına da 1 kez katıldık. Her katıldığımız fuarda standımızı İlgi odağı haline getirdik. Profesyonel ziyaretçiler, siyasetçiler, bürokratlar ve halka Akhisar Zeytinini ve zeytinyağını tanıttık. Bu çabalarımızın da Zeytin ve Zeytinyağlınızın tanınmasında en az %15-20 oranında katkısı olduğunu düşünüyoruz.

 

Coğrafi işaretler ile ürünlerimizi koruma altına alıyoruz. Zeytinde coğrafi işaretlerimizi Ekim ayında alıyoruz. Zeytinyağında da coğrafi işaret için çalışmalarımız devam ediyor. Coğrafi işaretlerimizi aldığımızda Zeytin ve Zeytinyağlınızı koruma altına almış olacağız. Pazarlama konusunda da ATSO olarak ; Zeytine kğ başına 10 krş da olsa prim verilmesini, Zeytinyağındaki prim bedelinin yükseltilmesini talep ediyoruz ve bunu her platformda sözlü ve yazılı olarak dile getiriyoruz. Zeytine prim verilmesi Zeytinyağında da primin 50 krş tan 1 TL ye çıkması halinde zeytin zeytinyağcımızın uluslar arası piyasalardaki payı ve rekabet gücü artarken , iç piyasada da kayıtdışılığın önüne geçilecektir.


Sektörün kendini yenilemesi konusunda bizlerin çok bir şey yapmasına gerek kalmıyor »Özellikle gıda yasasının 95 yılında yürürlüğe girmesinden sonra zaten üreticilerimiz gerekli hijyen koşullarını sağladılar. Üretim tekniklerini geliştirdiler. Kendi araştırmaları sonucu keşfettikleri veya fuarlarda gördükleri yeni ürünleri üretmeye başladılar. Bizler kendilerine özellikle bu proje ile yenilenme konusunda yol gösterici ve yardımcı oluyoruz.


Akhisar için çok önemli olan Zeytin Zeytinyağı İhtisas Organize Sanayi bölgesi için bakanlıktan izin alındı yakında yer tahsisleri başlayacaktır. Bölge faaliyete geçtiğinde Zeytinci ve Zeytinyağcılar bir araya toplanacak, alıcılar için ürün görüşmesi yapmak kolay olacak, Üretim izni için çekilen zorluklar sona erecek ve en önemlisi verimli tarım arazileri yok olmayacaktır.Ben şahsım ve odam adına toplantıya katılan herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.” Dedi.


Açılış konuşmasının ardından Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci konuşmasını ve sunumunu yapmak üzere kürsüye çıktı.


Başkan Demirci, “ Yabancı ülkelerde zeytin konusunda güzel çalışmalar var, bizlerde hem Akhisar’da hem de Ülke çapında bir değişim yapmak için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Bildiğiniz üzere ilk İspanya seyahati 1982 yılında olmuştu. O ziyarette yapmış olduğumuz incelemeler sonucu İspanya ile aramızda, zeytinyağı üretiminde  çok az bir fark vardı. Onlardaki teknolojiler bize nazaran daha çok gelişmiş durumdaydı. Bir sonraki ziyaretimizde ise o farkın giderek azaldığını fark ettik” dedi.


Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci konuşmasının ardından geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen İspanya gezisinden ve orada yapılan üretimlerden bahsederek sunumunu gerçekleştirdi.


Emin Demirci’nin ardından ise Polat Makine A.Ş sorumlusu Yunus Pehlivan geliştirilmiş zeytinyağı makinaları teknolojisi konulu sunumunu gerçekleştirdi.  Sunumun ardınan program karşılıklı soru cevaplar eşliğinde sona erdi.