Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, kredi kartı harcamalarının çıldırma noktasına geldiğini, vatandaşın taksitli yaşayıp borçlu öldüğünü iddia etti.

 

TÜDEF Başkanı Ali Çelik, düzenlenen basın toplantısında 2011 yılı kredi kartı harcamaları hakkında bilgi verdi. 2011 yılı sonu itibariyle kredi kartları sayısı 51 milyon 360 bin 809 olduğunu ifade eden Çetin, okuma yazma bilmeyenlerin, çocuk ve çok yaşlı nüfusu çıkarıldığında her Türk vatandaşının cebinde kredi kartı bulunduğu gerçeğinin ortaya çıktığını kaydetti.

 

Ülkede kredi kartlarının bir gelir unsuru olarak algılandığını dile getiren Çetin, "Bankaların sorumsuzca yaptığı kart ve kredi reklamları ise bu algıyı teşvik etmektedir. Bu alanda düzenleme, denetim ve gözetim yetkisini elinde bulunduran BDDK ise bir yandan bankaların elinde Oyuncak olmuş, diğer yanda ise hükümetin bankalar üzerinde eli konumundadır. Bu yapılanma içinde tüketicinin adı yoktur. Ülkemizde kredi kartları aracılığı ile sahte bir cennet yaratılmış ve tüketiciler çılgınca tüketmeye teşvik edilmişlerdir. Sistem sürekli tüketicileri çılgınca tüketmesi için kamçılamaktadır. Ancak kredi kartları balonu patlama sınırına hızla yaklaşmaktadır. Bu tablonun sürmesi halinde patlayan kredi kartı ve tüketici kredisi balonu hem bankaların hem de hükümetinin başına bela olacaktır. Tüketiciler ise sürekli gerileyen reel gelirleri nedeniyle atık borçtan korkmak sınırını aşmışlardır. Çünkü önlerinde tek bir yok bırakılmıştır, taksitle yaşayıp borçla ölmek. Bu tablodan çıkmanın yegane yolu ise tüketim harcamalarının olağana çekilmesi, tüketicilerin borç ödeme ve alım gücünü artıracak önlemlerin alınmasıdır." dedi.

 

Son beş bedava bonus yılın kredi kartı ile yapılan harcamaları incelendiğinde 2007 yılı 141 milyar harcama yapıldığına dikkat çeken Çetin, sözlerini şöyle tamamladı: "Yıllar itibari ile bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 31, yüzde 10, yüzde 16 ve yüzde 24 oranında artan oranlarda harcama yaptığı görülmektedir. kralbet En dramatik artış ise 2011 yılında 2010 yılına göre yüzde 24 oranda artışla gerçekleşmiştir. Maaş ve ücret gelirleri yüzde 6 artarken aynı yıl içinde kredi kart harcamalarının yüzde 24 artışı gerçekten çılgıncadır."