Her yıl  kasım ve Aralık aylarında Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (TÜSKOOP-BİR)  2000 yakın çiftçinin katıldığı  2014 yılı sempozyumunun açılış günü  yapılan  açılış  konuşmalarına  CHP adına katılan Ankara Milletvekili  Gökhan Günaydın ile  Uluslar Arası Su uzmanı Dursun  Yıldız damga vurdu.

Günaydın, “Çiftçiler  burada, iktidar bakan ve milletvekilleri nerede” derken,  Yıldız’da, “Yeni çıkacak su yasasında  çiftçilerin görüşleri neredeyse hiç yok” dedi.
Bir Damla Suyun Neferiyiz sloganını kendisine adeta “ata Sözü” kabul eden  TÜSKOOP-BİR’in 2014 yılı için  düzenlediği, 3  gün sürecek olan “ Küresel ısınma ve Kuraklıkta Mücadelede Su Kullanıcı Örgütleri ve Modern Sulama Sistemlerinin Önemi Sempozyum” un ilk günü yapılan açış konuşmaları Birlik Genel Başkanı Halis Uysal ile başladı. 2. Konuşmayı KÖYKOP Genel Başkanı Yakup Yıldız, 3. Konuşmayı CHP adına  Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, son konuşmayı  Uluslar Arası Su uzmanı  Dursun Yıldız yaptı. Halis Uysal 2500 sulama kooperatifi, 27 bölge birliği ve 1 milyon 800 bin çiftçi ailesine temsil ettiklerini belirterek, “ ilgili tüm bakanlarımızı ve bürokratlarımızı davet ettik. Sizlerin  sorunlarını bire bir  dinlemelerini istedik. Bizler  üzerimizdeki en büyük yük olan dolaylı vergilerin kaldırılmasını istiyoruz. Gönlümüz isterdi ki   salonu dolduran siz çiftçiler  yetkili siyasi ve bürokratlara sorunlarınızı aktarırsınız. İnşallah  sempozyumun 2. Ve 3. Gününde bu ortam doğar.” Dedi.

KOYKOP Genel Başkanı  Yakup Yıldız, köylerin boşaldığını, çiftçilerin girdiler nedeniyle  tarlarını ekmediklerini belirterek, “ KOYKOP olarak  çiftçimizin menfaatleri doğrultusunda her türlü eyleme katılmaya hazırız” dedi. CHP adına katılan  Gökhan  Günaydın sözlerine, “Böyle  toplantılara bürokratlar  ve siyasiler neden katılamıyorlar. İlgi göstermiyorlar. İş adamlarının toplantılarına  koşarak katılıyorlar. Acaba  sayın bakan Mehdi Eker  şimdi nerede ? Sizlere “Programında olan  bir başka toplantı nedeniyle  katılamıyorum. Başarılar dilerim” diye bir  mesajla  durumu kurtarmaya çalışacaktır.  Ben yıllardır bunun  bir akademisyen olarak  öğrendiklerimin çoğunu sizlerle yaptığım konuşmalar ve sizlerin içine girerek elde ettim. “Günaydın tarım ürünleri ithalatı ile örnekler vererek çiftçilerin tarlalarını boş bıraktığını, yıllar önce  kendine yeten Türkiye’nin şimdi tarım ürünleri ithalatçısı durumunda olduğunu, buğday, soya, pamuk, hayvancılık ta rakamlar vererek nüfus  artmasına  rağmen  Türk çiftçisinin  ürünlerinde düşüş olduğunu belirterek, “ Teşvik ve destekleme vermesinler. Sadece mazotu çiftçiye maliyetine versinler. 9  katirliyon destekleme verdik diyorlar. Çiftçiden sadece  4,5 liraya satılan  mazotu maliyetine verseler 10 katirliyon çiftçinin  cebinde kalacak. Sadece  mazotta bu. Diğer vergileri söylemiyorum.” Günaydın  kürsüdeki su şişesini ve bardağını eline alarak,göstererek  “ Bu şişe yatları olan kişiler olsun bunlara mazot 1,5 lira, bu bardakta siz gariban çiftçilere 4,5 lira.” Hayvancılık  konusunda rakamlar vererek  geriye gidildiğini  söyleyen Günaydın, “ Ülkemizde  keçiler ormanlara zarar veriyor diye adeta yok edildi. Doğru  keçci taze ormana zarar verebilir. Ama yetişmiş ormana kontrollü şekilde  kesinlikle zarar vermez.  Keçileri ormana  zarar veriyor diye yok ettiler. Ama şimdi kravatlı keçiler ormanları nasıl yok ediyor görüyorsunuz.” Dedi.

Açış konuşmalarını sonuncusu  Su uzmanı Dursun Yıldız yaptı. “ Çiftçilerin arasına girerek  yaptığı sunumda,  Enerji,su ve gıda Güvenliğinin birbiriden ayrılmasının mümkün olmadığını,  yenı hazırlanan  su yasasının nasıl detaylandırılacağını  görüntüler eşliğinde madde madde açıkladı.   Yıldız, “ elde ettiğimiz bilgiler ve hazırlanan taslaklardan  öğrendiğimiz kadarıyla çiftçilerin temsilci kuruluşlarına adeta  hiç yer verilmiyor. Kurulacak üst kuruluş lütfen isterse bir  çiftçi temsilci kuruluşunu  eya bir üst kuruluş kooperatifi  davet edecek. Bu siz  yoksun demenin daniskasıdır. Çıkacak su yasasında sizlerin ve uzmanların görüşleri mutlaka olmalıdır.” Dedi.