Akhisar Lokantacılar Odası başkanı Pınar Güney; “Sevgili hemşerilerim Akhisar’da belirli aralıklarla yöresel ürünler festivali adı altında açılan ve çoğunluğu gıda sektörü olan bu stantların, şehrimize, odamıza, üyelerimize ve diğer esnaflarımıza çok ciddi zararları var. Akhisar Lokantacılar Odası olarak şehrimizin tüm lezzetlerini festivaller, fuarlar aracılığıyla ve yaptığımız instagram çekimleri aracılığıyla duyurmaya çalışıyoruz. Yöresel ürünler adı altında açılan bu gıdaların, ne herhangi bir şehrin kültürüne ne herhangi bir şehrin turizmine ne de herhangi bir ürünün tanıtıma yönelik olmadığını açıkça görüyoruz. Çünkü stantlarda bulunan ürünlerin hiçbir sağlıksız hiçbir şehirle bağlantısı bulunmayan ürünlerdir. Bunlar kolay saklanabilen ve kolay pazarlanabilen ürünlerdir. 

BENİM HERGÜN DÜKKANINI AÇAN GÖZLEMECİ ÜYEM VAR

Gözlemeyse bunun men bağı Akhisar, benim her gün gözlemeden para kazanan dükkanını açan üyelerim var. Sucuk nerenin yöresel ürünüdür. Şuanda burada bizim kasap üyelerimiz var. 

RESMİ KURUMLARA YAZILARIMIZI YAZDIK

Çok uygun olmayan ve kötü şartlarda saklanan üzerinde sinekler uçuşan yazın sıcağından kışın soğuğuna kadar açık alanda satılan gıda işletmelerine başta Akhisar Kaymakamlığımız olmak üzere biz bugün bunun resmi yazılarını yazdık. Bu sitemimizi odamızı ve üyelerimizin haklarını korumak adına kamuoyu ile de paylaşmak istiyorum. Akhisar Kaymakamlığına sonra Akhisar Belediye başkanlığına, Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğüne en son olarak da Akhisar Vergi Dairesine resmi yazılarımızı yazdık. Sadece bizim üyelerimiz değil burada birçok esnaf teşkilatı da zarar görüyor. Bakkalından tuhafiyecisinden, kahvecisinden diğer odalara kadar birçok üyeyi de kapsıyor. Bir yerde değil aynı anda iki farklı yerde açılan bu stantlar, esnafımızın zor günler geçirdiği bu günlerde onlara bir sekte daha vuruyor. Kaymakamlığımızla yaptığımız görüşmelerde biz artık okul yararına olan kermesleri okul bünyelerinin içine aldırdık. Çünkü kermesler başladığında üyelerimizin satışlarını doğrudan etkiliyor. Bu esnaflar her gün kepengini açan her gün vergisini ödeyen bir fiş bir fatura dahi eksik olsa cezasını yiyen, yanlarında sigortalı eleman çalıştıran, o kişilerinde bakmakla yükümlülüğü olan insanlar. Her zaman dediğimiz gibi bu esnaf bu şehrin çimentosu, çimentosu olmayan bir bina ayakta kalamaz. 

BU FESTİVAL MANİSA’NIN İLÇELERİNİ HEDEF ALMIŞ

Bu festival Manisa’nın ilçelerini hedef almış hangisi olursa sırayla geliyor açıyor. Burada yetkililerin daya dikkatli davranmasını, üyelerimizin ve esnafımızın sorunlarına duyarsız kalmamalarını hiç değilse bu tip festival düzenlerken odamızla ve diğer etkilenen odalarla iletişime geçilmesini ve fikirlerimizin alınmasını temenni ederdik. 

FUAR VE TANITIMA KARŞI DEĞİLİZ

Akhisar Lokantacılar Odası olarak hiçbir tanıtım ve fuara karşı çıkmışlığımız yok. İnanın göreve geldiğimizden beri Akhisar Çağlak Festivali başta olmak üzere tüm yapılacak olan şehrimizin lezzetlerini tanıtmak adına en önce oda adına biz sahip çıktık. Akhisar’ın katmeri, çorbası, lokumu, eti, yufkası, helvası dururken, dışarıdan neyi düğü belli olmayan son kullanma tarihi üzerinde olmayan herhangi fiyat barkodu olmayan bu ürünlerin pazarlanması gerçekten bizim canımızı yakıyor. 

BÖYLE SAĞLIKSIZ STANTLARA PRİM VERMEYİN!

Aynı zamanda ben buradan bu festivallere giden vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum. Bakın aynı ürünlerin daha ucuzunu semt pazarlarımızda bulabilirsiniz. Karışık çerezin yöresel ürünlerle alakası yok, karışık çerez bakkalda da, pazarda da veya bizim üyemizde de var. Ya da peynirin tereyağının yöresel ürünlerle alakası yok. Kaldı ki en sağlıklısı en organiği zaten şehrimizde üretiliyor. Lokum için canımız çıkıyor, şehrimizde tek cevizli üretilen lokuma sahibiz. Gerçekten bu festivale gidip kendi esnafınızı, bunlar sizin kendi hemşerileriniz, arkadaşlarınız ya da akrabalarınız, onlara da zarar veriyorsunuz. Lütfen böyle festivallere böyle sağlıksız stantlara prim vermeyin.