Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Tarafından Düzenlenen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nunda katıldığı “Akhisar’a Değer Katanlar” ödül töreni, Akhisar Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonunda gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, KOSGEB Genel Başkanı Mustafa Kaplan, Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ecz. Özgür Özel, Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Ali Erdayıoğlu, Meclis Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy ve meclis Üyeler, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, ve Yönetim Kurulu, T.P.E Başkanı Prof.Dr. Habib Asan, TOBB Genel Başkan Yardımcısı Bülent Koşmaz, Manisa Vergi Dairesi Müdürü Yılmaz Çakan, Manisa İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin’in yanı sıra çok sayıda daire amiri ve iş adamı katıldı.

Program Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Ali Erdayıoğlu’nun konuşması ile başladı. Konuşmasında bir çok konuyu ele alan Başkan Erdayıoğlu, “ Öncelikle 2013 yılının bu ilk iş gününde bizleri kırmayıp, törenimize katıldığınız için siz değerli katılımcılara teşekkürlerimi iletiyorum. Sizleri şahsım ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odam adına saygı ile selamlıyorum. Sayın Başkanım, günümüzde teknolojinin her geçen gün ilerleme göstermesi ile artık insanlar aradığı ürünü daha kolaylıkla elde edebiliyor. Teknolojinin bu hızına yetişemeyenler ise yok olup gitmeye mahkumdurlar. Bu neden ile her kişi ve her kurum kendini sürekli olarak yenilemesi ve yeni arayışlar içersinde olarak kendini geliştirmesi gerekmektedir. Ülkemizde artık bu hıza ayak uydurmuştur. Özellikle 1995 yılında çıkan gıda yasasından önce yapılan üretimler hem markalı değildi, hem de hijyenik bir ortamda üretilmiyordu. Ancak bu yasa ile birlikte üretim yapan herkes marka tescilide yapmaya başladı. Bu ülkemiz için yükselme çağı olmuştur. Bugün Akhisar’da ise Ticaret ve Sanayi Odamız yapmış olduğu hizmet kalitesi ile Avrupa standartları kalitesi ile Akredite oda olmuştur. Aslında bizim başarımız sayın genel başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu sayesinde olmuştur, kendisi o kadar hızlı çalışıyor ki bizde ona yetişmek için elimizden geleni yapıyoruz. Söz hizmetten açılmışken Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak yapmış olduğumuz hizmetlerde kısaca bahsetmek istiyorum. Biz Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak Akhisar’a bir ilköğretim okulu, bir diş hastanesi, Devlet Hastanesinin 10 yataklı yoğun bakım ünitesini 17 yatağa çıkardık, İlçemizin ürünlerinden olan Akhisar Domat, Uslu ve Gemlik zeytinlerimize ve Akhisar Köftemize coğrafi işaret aldık, Akhisar artık her yönden marka şehir olmuştur diyerek konuşmasını bitirdi.

Erdayıoğlu’nun ardından Türk Patent Ensütüsü Başkanı Prof. Dr. Habib Asan kürsüye çıktı, Prof Asan, “ Bugün burada Akhisar’a Değer katanlar ödül töreni vasıtası ile bir arada toplanmış bulunmaktayız. Öncelikle sizleri şahsım ve kurumum adına saygı ile selamlıyorum. Değerli katılımcılar bundan 40 sene öncesine baktığımız zaman işletmelerin toplam varlıkları içerisinde gayri maddi varlık oranlarına baktığımız zaman toplam varlıklarının %10 ila 15 rakamları arsına tekavül ettiğini görüyoruz. Geri kalan %85 oranının ise maddi varlık olduğunu görüyoruz. 2010 lu yıllara geldiğimiz zaman ise bu piramidin ters döndüğünü, artık işletmelerin toplam varlıkları içerisinde gayri maddi yani sermayenin %90 lara geldiğini net bir şekilde görüyoruz. Hepinizin bildiği gibi ülke olarak 2023 yılına gelindiğinde çok iddialı hedefler ortaya koyduk, bunlar 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başı milli gelir 25.000 dolar, Gayri Safi Milli Hasıla 2 Milyon dolar gibi çok iddialı hedeflerimiz var.. Biz bu hedeflere kamu ve özel sektör olarak birlikte ulaşmak için çalışacağız” dedi.

Türk Patent Ensütüsü Başkanı Prof. Dr. Habib Asan’ın ardından KOSGEB Genel Başkanı Mustafa Kaplan kürsüye çıktı. Konuşmasında girişimcileri konu alan Genel Başkan Kaplan, “Öncelikle bir Akhisarlı olarak aranızda bulunmaktan çok büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Gerçekten Akhisar’a değer katanları bugün ödüllendireceğiz. Bunlar Akhisar’ımız için çok güzel bir dönemdir, Geçtiğimiz yıl yine böyle bir toplantıda Akhisarspor’u süperligte görmek istediğimizi belirtmiştim. Bu gerçekleşti ve Türkiye’de Akhisar’ı gerçekten çok güzel bir şekilde tanıttılar, bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ama esas olan şehrimizi ilerletmek, burada şehir derken tabiî ki Akhisar başta olmak üzere Manisa’yı da kalkındırmamız gerekiyor. Türkiyede KOSGEB olarak 2 sene gibi kısa bir süre içersinde 120 bin kişiye sertifika verdik, Tabi bu ülke adına çok güzel bir kalkınma yöntemdir. Ben bunlara yeni nesi girişimci diyorum. Artık doğduğundan itibaren küresel pazarda ben var olmak istiyorum diyen herkese bu fırsatı veriyoruz. Bu günde Akhisar’da bu düşünceye sahip olan arkadaşlarımızı ödüllendireceğiz. Hedefimiz Akhisar’ı sadece Türkiye’de değil tüm dünyada marka haline getirmektir. Ben buradan belirtmek istiyorum. Biz genç girişimcilerimizin iyi günlerinde de zor günlerin dede yanlarında olacağız.” Diyerek konuşmasını sona erdirdi.

Türk Patent Ensütüsü Başkanı Prof. Dr. Habib Asan’nın ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, Milletler Arası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Avrupa Odalar Birliği ve İslam Odalar Birliği Başkan Yardımcısı M.Rifat Hisarcıklıoğlu kürsüye çıktı.

Yaklaşık 1 saat konuşma yapan Hisarcıklıoğlu çok sayıda konuya değindi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “ Ben görev sürem boyunca 7. kezdir Akhisar’a geliyorum. Öncelikle biraz sonra ödül alacak olan iş adamlarımızı ve sertfikalarını alacak olan genç girişimci kardeşlerimi kutluyorum. Bu ödüller aslında işlerini ne kadar doğru yaptıklarının bir kanıtıdır. Bende size konuya yakın bir örnek belirteceğim. FİFA bütün hakemlere bir yazı yazarak teknik kapasitesi yüksek olan bütün oyuncuları korumalarını istedi. Amaç “bunları koruyun ki futbol güzelleşsin” Bizde diyoruz ki girişimcilerimizi koruyalım ki istihtadam sağlansın, yatırımlar çoğalsın. Bazıları soruyor, “ ya bu odalar ne işe yarıyor ?” diye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaretle uğraşan herkesi düşünüyor ve bir çok kolaylık sağlıyor. Türk Ticaret Kanunundan yararlanmanızı sağlıyor, sizlerin önünü açıyor, bununla ilgili çalışmalara yapıyor. Geçtiğimiz yıl Bakanlarımız ile birlikte yürürlüğe yeni giren bir yasa üzerine konuştuk, Yasaya göre Ticarethanenizin veya fabrikanızın levhası yerinden kopup düşse ve bu fark edilse tam 73.000 Tl para cezasını yiyecektiniz. Ancak biz bunun üzerine yaptığımız tezler ile bu yasanın yürürlükten kaldırılmasını sağladık. Biz yaptığımız çalışmalar ile hem iş verene hemde işçiye olanaklar sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Biliyoruz ki bunları yapmak bizim görevimiz, ve görevimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz.” Dedi.

Hisarcıklıoğlu’nun ardından Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz son olarak Kürsüye çıktı. Vali Daşöz, “Akhisar gerçektende marka bir şehirdir. Ben mümkün olduğu kadar birkaç hususa değinerek konuşmamı bitirmek istiyorum. Bölgemiz her geçen gün ekonomimize entegre oluyor. Bunların hepsinde ise Akhisar’ımız ise çok önemli bir yer alıyor. Manisa Organize Sanayimiz ile ülkemizin lokomotif şehirlerimizin başında geliyor. Bunun dışına Akhisar’ımızı bir üniversite bekliyor ve ben inanıyorum ki önümüzde ki 10 yıl içerisinde İlimiz genelinde bu sayı artacaktır.” Dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, TOBB Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, KOSGEB Genel Başkanı Mustafa Kaplan, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve ATSO Başkanı M Ali Erdayıoğlu tarafından Akhisar’a değer katan iş adamlarına ödül, ve genç girişimcilere sertifikaları verildi.

Programın sonunda ise Akhisar Belediyespor Kulübü Başkanı Hüseyin Eryüksel tarafından TOBB Başkanı ve katılan diğer misafirlere Akhisar forması hediye edildi.