1984-1989 yıllarında Akhisar Belediye başkanlığı yapan Hüsnü Kahraman, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) toplantı salonunda basın toplantısı yaparak açıklamalarda bulundu.

Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD), Akhisar Sağlık Eğitim ve Kültür Vakfı (AKSEK) ve Akhisar Belediyesi Kent Meclisi Başkanı sıfatlarını kullanmayan eski Belediye başkanı Hüsnü Kahraman şu açıklamalarda bulundu. Hüsnü Kahraman;"Basın toplantısını düzenlememin maksadı, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ile, Ticaret Borsasının seçimlerinin yapılacak olması, bu seçimlerle seçilecek olan üyelerin nasıl çalışmaları gerektiği, Akhisar için neler yapabilecekleri, Akhisar’ın geçimi için önemli olan zeytin ve zeytin yağının geliştirilmesi, bu konuda kurumların neler yapabileceklerinin tespiti, ortak projeler oluşturulması gibi çalışmaların yapılabilmesidir" dedi.

DÜNYADA ZEYTİN ÜRETİMİNDE İKİNCİ SIRADAYIZ

Hüsnü Kahraman;" Dünyada zeytin ağacı 900 milyon adet olup, 20 milyon ton zeytin üretimi yapılmaktadır. Akdeniz havzasında ise 800 milyon adet zeytin ağacı ile 18 milyon ton zeytin üretilmektedir. Ülkemizde ise 170 milyon adet zeytin ağacı mevcut olup, bunun 145 milyon adeti meyve veren, 25 milyon adeti ise meyve vermeyen ağaçtan oluşmaktadır. Zeytin ağacı sayısı bakımından İspanya’dan (330 milyon adet) sonra ikinci sıradayız. Zeytincilik alanında ülkemizde 320 bin aile çalışmaktadır. Ülkemizde meyve veren 145 milyon ağaçtan 1 milyon 700 bin ton zeytin üretilmekte olup, bunun 400 bin tonu yemeklik, 1 milyon 300 bin tonu yağlık zeytindir. Ülkemizde 175 bin ton zeytinyağı üretilmektedir. İspanya bizim iki misli zeytin ağacına sahip olup 1 milyon 300 bin ton zeytinyağı üretmektedir. Buradan da, l anlaşılacağı üzere bir misli zeytin ağacına sahip İspanya sekiz mi zeytinyağını etmektedir Ülkemizde zeytinyağı tüketimi ortalama kışı başına 1,5 kilogram olup Avrupa’da bu rakam ortalama 14 kilogramdır. Ülkemiz dünya zeytin üretiminin yüzde 9 unu üretmekte, zeytinyağının yüzde 6'sını üretmekte olup dünya sıralamasında 6. sıradadır" dedi.

15 BİN AİLE ZEYTİN İLE UĞRAŞMAKTA

Hüsnü Kahraman;" Yukarıda izah etmeye çalıştığımız zeytin ile ilgili. bilgiler dünya, Avrupa ve ülkemiz genelindeki bilgiler idi. Şimdi sıra konumuz olan Akhisar’ımızdaki zeytin ve zeytinyağı ile ilgili genel bilgiler ve yapılması gerekenlerdir. Akhisar’ımızda zeytin dikim alanı 450 bin dekardır. 11 milyon adet zeytin veren ağaç, 600 bin adet henüz Meyve vermeyen ağacımız bulunmaktadır. 15 bin aile zeytin ile uğraşmakta olup, 125-130 bin zeytin üretilmektedir. Bunun 100 bin tonu yemeklik zeytin, 25-30 bin tonu yağlık zeytin olmakta, buradan da 6 bin ton zeytinyağı üretilmektedir. Bu rakamlarda da anlaşılacağı üzere yıllık zeytin ve zeytinyağı hasılatımız ortalama 500 milyon TL tutmaktadır.Yukarıdaki tespitlerimiz Akhisar’ımızdaki bugünkü durumu göstermektedir. Şimdi gelelim yeni seçilecek olan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Akhisar Ticaret Borsası üyelerinden beklentilerimize; Öncelikle seçimlere katılacak olan tüm üyelere seçimlerde başarılar dilerim" dedi.

AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM MİKTARI 12-13 KİLOGRAMDIR

Hüsnü Kahraman;"  İş ve çalışma, seçimi kazandıktan sonra başlayacaktır. Akhisar’ımızın zirai geçimini sağlayan ana ürünümüz zeytindir. Zeytinden elde edilen hasılat yıllık ortalama 500 milyon TL dır. Ortalama aile başına gelir 30 bin TL olmaktadır. Bizim gelirimizi arttırmamız lazımdır. Bunun için de daha çok üretmeliyiz. Ağaç başına üretim miktarı 12-13 kilogramdır. Yani zeytin kasasının yarısı kadardır. Halbuki bizim ağaç başına üretimimiz bir kasa yani 25 kilogram olmalıdır. O zaman üretim miktarımız 250 bin ton, yıllık hasılatımız ise 1 milyar TL olacaktır. Böylece Akhisar’ımızın gelir seviyesinde ciddi bir artış olacaktır. Üretim artışı sağlamanın çalışmalarını yapmak zorundayız. Öncelikle zeytin tarlalarımızı tanımak, toprak yapısını bilmek zorundayız. Bilmenin yolu toprak tahlili yaptırmaktır. Halbuki yöremizde yalnızca 1500 çiftçimiz toprak tahlili 100-150 çiftçimiz ise yaprak tahlili yaptırmaktadır. Toplam l5 bin çiftçimiz olduğuna göre yüzde 10'u toprak, yüzde 1'i ise yaprak tahlili yaptırmaktadır.  Öncelikle her çiftçimizin toprak tahlili yaptırmasını sağlamalıyız. Ayrıca kaliteli zeytin üretimi için şart olan haşerelere karşı ilaçlama, verim artışı için gübre verilmesi, sulanabilir arazide zeytinliklerimizin sulanması gerekmektedir" dedi.

LİSANSLI DEPOCULUK” YAPMAK ZORUNDAYIZ

Hüsnü Kahraman;" Bunların yapılabilmesi için Akhisar’ımızdaki kurumların yani Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ticaret Borsası ve Ziraat Odasının bir araya gelerek ortak bir fon oluşturması gerekmektedir. Oluşturulacak bu fondan ücretsiz olarak toprak tahlilleri yapılabilmelidir. Ayrıca gübre ve ilaç alamayan küçük çiftçilerimize bu fondan ödenmek üzere gübre ve ilaç verilebilmeli, sulama için gerekli ana boruların damlatma borularının alınması, ortak sulama projelerinin oluşturulması gerekmektedir. Üretilen zeytinlerin satış aşamasında daha iyi değerlendirilebilmesi için “Lisanslı Depoculuk” yapmak zorundayız. Lisanslı depoculuk özel zeytin işi yapan firmalara rakip dağıl, onlara standart mal temin eden bir kuruluştur. Lisanslı depoculuk bu donemde kurulmalıdır. Seçilecek olan 4 üyelerin en önemli işi bu olmalıdır. Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Ziraat Odamız, Esnaf Kefalet Koop. Akhisar Belediyesi, Zeytin İhtisas Organize Sanayi Kurumu, özel şirket ve şahıslardan müteşekkil bir ortaklık kurularak özel Lisanslı Depoculuk şirketi oluşturulmalıdır.

KURUMLAR BİRBİRLERİNE RAKİP DEĞİLLERDİR

Hüsnü kahraman;" Kurumlar arası diyalog ve iş birliği en iyi ve verimli olmalıdır. Kurumlar birbirlerine rakip değillerdir. Kurum başkanları sorumlu oldukları kurumları en iyi şekilde temsil etmeli ve çalıştırmalılardır. Kurum başkanları asla ve asla, birbirleri ile kavga etmelidirler. Kurumlar arası iyi diyalogun, yapıcı iş birliğinin en güzel örneklerinden biri Süleymanlı Kasabası’nda kurulan ülkemizde tek ve ilk olan Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’dir. Kuruluşundan bugüne gayret sarf eden ve çalışan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Bölgede tüm parseller satılmıştır. Genişletme çalışmaları yapılmalıdır. Parsellerde inşaat çalışmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir. Akhisar’ımız için çok faydalı olacağı kesindir" dedi.

ÜRETİMİMİZİN 25O BİN TONA ÇIKMASI

Hüsnü Kahraman;" Akhisar’ımızın zeytin başkenti olabilmesi için, üretimimizin 25O bin tona çıkması, coğrafi işaretleme alan domat ve uslu zeytinin Türkiye ve dünyada tanıtımının yapılması, modern zeytin işleme tesislerimizin kurulması, lisanslı depoculuğun yapılması, üretimimizin kaliteli olmasını sağlamamız gerekmektedir. Seçilecek olan kurum üyeleri devlet kurum ve kuruluşlarıyla, Valilik, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, belediye başkanları ve mılletvekillerimiz ile devamlı ve verimli diyalog içinde olmalıdırlar. 2019 yılı seçim yılı olduğu için 2018 yılı yatırımlar yılı olacağından hükümet üyeleri, milletvekilleri ve özellikle Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile iyi diyalog içinde olmalıdırlar" dedi.

ÜNİVERSİTE BİNAMIZIN BİTİRİLMESİ GÜÇLÜ DESTEKLERİNE İHTİYAÇ VARDIR

Hüsnü Kahraman;" Seçimlerden sonra yeni üyeler ile birlikte ziraat odamızın üyeleri hep birlikte başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Tarım ve Hayvancılık Bakanını bir gündem dahilinde ziyaret etmelidirler. Bu gündemde zeytinlikler için dekar başına verilen desteklemenin, yemeklik zeytine prim verilmesi gibi konular olmalıdır. Son olarak bahsi geçen kurumların Akhisar’ımızda yapımı devam eden Üniversite binamızın bitirilmesi konusunda daha güçlü desteklerine ihtiyaç vardır. Bu desteğin sağlanması gerekmektedir. 26 Kasım Dünya Zeytin Günü kutlamalarının çeşitli ve etkin programlar ile kutlanmasını sağlamak iyi olacaktır görüşündeyim. Bugüne kadar görev yapan kurum üyelerine çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Yeni seçilecek olan üyelerin devir alacakları kurum bütçelerini maksatlarına uygun verimli ve sonuç alıcı bir şekilde kullanmaları dileği ile başarılar dilerim" dedi.

ERDAYIOĞLU'NUN ADAYLIĞI YANLIŞTIR

Hüsnü Kahraman;" Üç dönem Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nı yöneten ve bu esnada hakkında çok sayıda şaibeli durumların doğmasına neden olan ve kurşunlanan Mehmet Erdayıoğlu’nun yeniden adaylığını açıklamasını büyük bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum Bence hiç aday olmamalıydı. Adaylığı yanlıştır" dedi.

 KAHRAMAN, ZEYTİN İHTİSAS OSB'YE ATIFTA BULUN

Akhisar’ın temiz ticaretini sürdürmesi gerektiğini ve Akhisar’a gelen firmaların temiz firmalar olması talebinin bulunduğunu anlatan Hüsnü Kahraman;" Türkiye’de büyük bir isim olan, yağ sahtekarlığıyla anılan bir firmanın, Akhisar’da Prina Fabrikası kurmasına ve bu konuda yer tahsisi yapılmasını içine sindiremiyorum. Akhisar’ın adının böyle firmalarla anılmasını doğru bulmuyorum” dedi.