Akhisar Meyveciler Sebzeciler ve Seyyar Satıcılar Odası, satışlarını artırmak isteyen ve çareyi sebze ve meyve satmakta bulan bakkalların kanunda yeri olmadığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaparak bir basın açıklaması yaptı. 

Akhisar Meyveciler Sebzeciler ve Seyyar Satıcılar Odası  başkanı Mustafa Güral; “Gününü kurtarma derdine düşen bakkallar, satışlarını artırmak için çareyi sebze ve meyveyi satmakta buluyor. Mağdur olan manavlar ve pazarcı esnafı ise bakkallarda ruhsat kontrollerinin yapılarak yetkilileri göreve davet ediyor.

Bakkalların sebze ve meyve satmasının kanunda yeri yoktur. sebze ve meyve satmak isteyen bakkal esnafını Akhisar Meyveciler Sebzeciler ve Seyyar Satıcılar Odasına kaydını yaptırarak satış yapabilirler. Aksi takdirde sebze ve meyve satmalarını yasal olmadığı kanun da gösteriliyor. Ama ne yazık ki bakkal esnafı gözünü pazarcı esnafının satmış olduğu sebze ve meyveye dikmiştir.

Yetkililer pazarcı esnafından ve manav esnafından sebze ve meyve satabilmeleri için satış elemanlığı belgesi istemektedirler. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2000 yılından bu güne kadar meyve ve sebze satış elemanlığı belgesini hangi gün gelip denetlediler buradan kendilerine soruyorum .Gündemde Hijyen belgesi adı altında 40.00 TL esnaftan para toplayarak Hijyen belge verilmek üzere Ziraat bankasına para yatırtılarak Hijyen kursu istenmektedir.Satış elemanı belgesini 2000 yılından 2014 yılına kadar hiçbir yetkili aradan 14 yıl geçmesine rağmen hiçbir esnafa bu belge sorulmamıştır.Bakkallar sebze ve meyvenin satabilmeleri için yukarıda belirttiğimiz  gibi odamız üyesi olması gerekmektedir.Ayrıca bakkal önüne kaldırım işgali yaparak domates,biber,patlıcan,salatalık vs. gibi ürünlerin yere konularak satması içler acısıdır.Çünkü doğamızdaki sebze ve meyve ürünlerini yasadaki yeri semt pazarları,şehir pazarları ve manav dükkanı adı altında bulunan sebze ve meyve iş erbabı olan pazarcı ve manav statüsünde olan gerçek kişiler satmalıdır.Ama ne yazık ki şu anda Akhisar'ımızda önüne gelen kayıtsız kişiler dahil biz pazarcı esnafının ekmeğine göz dikmektedirler.Bu durumdan pazarcı esnafı çok rahatsızdır.Eğer bunun önüne geçilmezse yetkililer bu gerçeklere dur demezse pazarcı esnafı sokağa dökülüp her köşe başına bir pazarcı yerleştirilip Akhisar'ın bütün cadde ve sokakları pazarcı esnafıyla donatılarak kanun öyle çiğnenmez böyle çiğnenir denilecektir.

ŞİMDİ BURADAN TÜM YETKİLİLERE SORUYORUM ;

" Biz pazarcı esnafını 2. Sınıf vatandaş kategorisine 'mi koyuyorsunuz" Bizler pazarcı esnafı olarak az kazanırız ama alın terimizle devletimize en çok vergiyi ödeyen esnaflarızdır.Bakkal esnafı kaldırım üzerinde  sebze ve meyve satarak kaldırım önündeki yolun pisliği ,tozu, toprağı sebze ve meyvelerin üzerine yapışarak Akhisar'daki tüketicinin sağlığını olumsuz etkilemektedir.

HERKES İŞİNİ YAPSIN 

Bütün Akhisar'daki tüm manavları dolaşın zeytin,peynir,pirinç kuru gıda ,kola,sigara vs. ürünler satılmıyor.Biz manav ve pazarcı esnafı olarak kendi işimizi yapıyoruz. Kendi statümüzdeki ürünleri satıyoruz. Bakkal bakkallık yapsın,lokanta lokantacılık yapsın,berber berberlik yapsın. Emeğe bakkal esnafı da diğer esnafların yapmış olduğu esnaflığa ,emeğe saygı duysunlar,alın terine saygı duysunlar. Pazarcı esnafının ne gecesi belli ne de gündüzü bellidir. Benim esnafım para kazanıp çoluk-çocuğuna , evlerine bir ekmek  götürmek çabasındadır.Eğer sabrımızı zorlarlarsa biz pazarcı esnafı olarak şu anda örgütlenmiş durumdayız. Gerekli toplantıyı esnaf arkadaşlarımızla yapmış bulunmaktayız.Yukarıda dediğimiz gibi buna bir çözüm bulunmazsa Akhisar'ın her köşesinde ,her sokağında ,yol güzergahları kapatılmak üzere pazarcı esnafının araçları çekilerek yol ortasında satış yapılması ben oda başkanı başta olmak  üzere yapmaya hazırız.”dedi