Deprem Esnaf ve Sanatkarı Yıktı

Basın açıklamasında konuşan Pazarcılar Esnaf Odası başkanı Mustafa Güral;" Çok kıymetli Akhisarlılar, değerli basın mensupları Akhisar’ımıza fedakarca hizmet veren emektar Akhisarlı Esnaf ve Sanatkarlarımız öncelikle Akhisar’ımızda yaşanan Akhisar’ımızda 22 Ocak saat 22:22 de meydana gelen 5.4 şiddetinde yaşadığımız deprem dolayısıyla ve bugüne kadar süren artçı depremlerin en sevindirici yanı can kaybının yaşanmamasıdır.

Akhisar’ımızda ve mahallelerde deprem dolayısıyla evlerini kaybeden vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi buradan ileterek bir daha böyle depremlerin yaşanmaması ve yaşadığımız artçı depremlerinde bir an önce son bulmasını cenabı Allah'tan dileriz. Elazığ da ve Malatya da yaşanan deprem sonrasında canlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. 22 Ocak tarihinde yaşadığımız korkutucu ve üzüntü veren depremden sonra Akhisar halkımızın huzurunun kaçtığı, paniklediği, hepimizin korku dolu anlar yaşadığı günler geçirmekteyiz. Akhisar’ımızda olan depremler çok aşırı derecede evlerimizi yıkmadı, ancak Akhisarlı Esnaf ve Sanatkarımızı yıktığını hep birlikte görmekteyiz. Deprem gününden şu ana kadar ilçemizde bulunan tüm esnaf ve sanatkarlarımızla bir araya gelerek zaman zaman sohbetler ederek alışverişlerin düştüğü, esnaf ve sanatkar iş yapamaz hale gelmiş durumdadır. Esnaf ve sanatkarın ayakta durması kepenklerinin ve dükkan ışıklarının açık olması bir toplumu, bir şehri ayakta tutan en büyük etkendir. Esnaf ve sanatkarın kepengi indiğinde , ışığı söndüğünde, şehrin ışıkları ne kadar yansa da hiçbir sokak ve caddeyi aydınlatmaya yetmez. Sokak ve mahalle aralarında bulunan kahvehanelerimiz, bakkallarımız, kasaplarımız, manavlarımız o sokağın eminidir. koruyucusudur. Adeta bir bekçisidir. Güvenlik güçlerimiz her ne kadar gerekli çalışmalarını yasa da devriyelerini atsa da sokak ve mahallelerimizde esnaf ve sanatkarımızın ışığı sönükse kepengi kapanıksa o sokak güvensizdir, tehlikelidir. Bu sebepten dolayı Akhisarlı Esnaf ve Sanatkarımızın ışıklarını söndürmemek, kepenklerini kapatmamak adına tüm yetkililer Esnaf ve Sanatkarımızın yanında olmaları gerekmektedirler. Yaşanan deprem sonucunda hangi esnaf ile görüştüysem işlerin kesatlığından, bitme noktasına geldiğinden, iş yapamaz, para kazanamaz, gelirin giderlerini karşılamadığını konuşmaktayız. Daha dün Pazar pazarında bulunan Pazar yerimizi ve pazarcı esnaflarımızı ziyaret ederek onlarla da birebir görüşmelerimi yapmış bulunmaktayım. Pazar pazarımızda ve geçtiğimiz Çarşamba ve Cuma pazarlarımızda kurulan Pazar yerlerimizde adeta Pazar havası değil de sanki boş bir alan varmışçasına kimsenin olmadığını, alışverişlerin durduğunu, pazarcı esnaflarımızdan da bu yönde şikayetlerin olduğunu gördük. Depremler, afetler Allahtan gelen doğal afetlerdir. Allahtan gelene her zaman razıyız. Kader ve kazaya inananlardanız. Ancak; Türkiye Cumhuriyetimizin büyük bir devlet olduğunu her zaman her şekilde mağdurun ve mağdurların yardımcısı olduğunu hep birlikte görmekteyiz. Bu sebepten dolayı devletimizin Akhisarlı Esnaf ve Sanatkara sahip çıkacağına inanmaktayız" dedi.

Manisa milletvekillerini hepsinin tek yürek olarak Akhisar'a sahip çıkmasını istiyoruz

 Güral;" Siyasi Parti gözetmeksizin Manisa’da bulunan Manisa Milletvekillerimizin bu konuyu meclise taşıyarak, Akhisarlı Esnaf ve Sanatkarın deprem sonrasında yaşamış olduğu sıkıntı, sorun ve iş kayıplarından yaşamış olduğu mağduriyetlerinin giderilmesi hususundaki çalışmalarını yaparak, Elazığ ve Malatya’daki Esnaf ve Sanatkara yönelik çıkarılan yasalardan biz Akhisarlı Esnaf ve Sanatkarında faydalanmasını talep etmekteyiz. 100 bin TL faiz bir yıl geri ödemesiz 2 yıl içerisinde anaparası ödenecek şekilde kredi kullanılabilmesi için KOSGEB Kredilerinin açılması gerekmektedir. Vergi dairesine, Belediyelere, Kamu Kurum ve Kuruluşlara borçları olan tük Esnaf ve Sanatkarın ötelenerek mücbir sebep hali ilan edilmesini, her türlü vergi ceza, motorlu taşıtlar vb. gibi vergilerin ötelenmesi, 24 ay veya 36 ay taksitlendirilmesi gibi çalışmalar yapılarak, Akhisarlı esnaf ve sanatkara can suyu kredilerinin verilmesini, bu kapsamın sadece Akhisar ile kalmayıp, Kırkağaç ilçemizi de bu kapsama almalarını talep etmekteyiz" dedi.  

Akhisar Esnaf  Kefalet Kredi Başkanlığından tek bir ses yok

Güral;" 22 Ocak tarihinde yaşadığımız depremden sonra Akhisarlı Esnaf ve Sanatkarın konuşulmaması , Esnaf ve sanatkarın unutulduğu bu günlerde devletinin, milletinin her zaman har an yanında olan esnaf ve sanatkardır. Esnaf ve sanatkarın ayakta kalabilmesi, evine ekmek götürebilmesi için Esnaf ve Sanatkara en büyük sahip çıkacak tek kurum Akhisar Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifidir. Lakin ne başkan dan nede yönetiminden hiçbir ses çıkmamaktadır. Böyle kötü günlerde Esnaf ve sanatkarın yanında  olmaları gerekirken, ne yazık ki Esnafın e harfini ağzına almadıklarını görmekteyiz. Bu sebepten dolayı Akhisar Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi başkanını ve yönetimini göreve davet ediyoruz. Acilen Ankara ile TESKOMB ile gerekli çalışmalarını yaparak, gerekirse faizlerin TESKOMB tarafından ödemeli kredilerin açılmasının çalışmalarını yaparak müjdenin bir an önce Akhisarlı Esnaf ve Sanatkara verilmesini en kalbi duygularımla beklemekteyim. Akhisar’ımızda bulunan yaklaşık 10 bin Esnaf ve sanatkarla hangi meslek grubu olursa olsun biz pazarcısıyla, terzisiyle, bakkalıyla, berberiyle, sanayicisiyle, şoförüyle, kasabıyla, marangozuyla, kamyoncusuyla, galericisiyle, ayakkabıcısıyla, saracıyla, demircisiyle, elektrikçisiyle, tenekecisiyle, çerezcisiyle, kahvecisiyle, lokantacısıyla hep biriz beraberiz birlikteyiz. Akhisarlı Esnaf ve Sanatkarız" dedi.