Ev sahipliğini Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Akhisar Ticaret Borsa’sının yaptığı gece de Manisa İl ve İlçelerinin genç girişimcileri Akhisar da bir araya geldi.
Akhisar da düzenlenen gece öncesinde genç girişimciler toplantı gerçekleştirdi. Her ay bir başka ilçe de gerçekleştirilen toplantıların Haziran ayı toplantısını Akhisar ATSO ve Akhisar BORSA Başkanlarının önderliğinde Akhisar da düzenlediler ve ardında da Gülbeyaz Ziyafet Restoran’da akşam yemeği yediler. 

Akhisar da yapılan toplantıya Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret Borsa Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Genç Girişimciler İcra Komite Başkanı Levent Akçalı, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz, Akhisar Ticaret Borsa Başkanı Alper Alhat, Akhisar Genç İş Adamları Derneği Başkanı Özkan Kalın, Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu ve odaların yöneticileri ile genç girişimciler yer aldı. 

Gecenin anlam ve önemine binaen yapılan konuşmalarda ve tecrübelerini paylaşmak üzere yapılan konuşmalarda birçok konuya değinilirken girişimciliğin üretkenlikten, kararlılıktan ve cesaretten beslendiğini girişimci olmak için bu özellikleri yerine getirmek gerektiğine değinildi. 

BU TÜR TOPLANTILAR FAYDALI OLUYOR

İlk olarak duygu ve düşüncelerini Manisa Genç Girişimciler Kurulu İcra Komite Başkanı Levent Akçalı paylaştı. Akçalı; “Öncelikle bu organizasyonda emeği geçen Akhisarlı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Manisa genç girişimciler kurulu olarak Manisa ve ilçelerimizin büyükleri ile bir arada olmak, onların tecrübelerinden istifade etmek için toplanıyoruz. Bu ayki toplantımızı burada gerçekleştirmek istedik. Bu toplantıların faydalı olduğunu düşünüyoruz. Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.” Dedi.

GİRİŞİMCİ OLMAK CESARETLİ OLMAKTIR

Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurlu Üyesi İsmail Keskinoğlu tecrübelerini paylaşmak amaçlı geceye davet edildiği için teşekkürleri iletti. İsmail Keskinoğlu 6 yaşında Keskin Keskinoğlu ağabeyi ile arasında geçen hikayeyi anlatarak başladığı konuşmasında; “Dünyada hangi işi yaparsak yapalım o işin bir tane metodolojisi var ve bir tane sebebi var. Ticaret memlekete faydalı olmak için, ailene, dünyaya faydalı olmak için yapılır. Ne yaparsanız yapın şirkete faydalı olmak için yapılır. O da nasıl faydalı olunur karlı olmak. ‘Biz çok büyüyoruz’ büyüme hikayesi dünyada artık ikinci plana atılmaya başladı. Ciro arttırmak önemli değil kazancı arttırmak lazım. Düzgün bir kar elde etmeyeceksiniz o yatırıma fazla para aktarmayın. Para 2000 li yılların sonunda son derece değersizdi. Çünkü para boldu. Bankalar kredi vermek için kapılara gidiyordu. Neden memleket büyüme ivmesindeydi. Hepimiz o büyüme ivmesinden yararlanmaya çalıştık. Ama karlılık oranlarımızı geri plana attık. Dünya da konuşulan bir tane iş var ‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’ açılımında da sürdürülebilir olmak için sene sonunda bilançonun sonunda yeşili görmeniz lazım. Sürdürülebilir olmak için karlılığa hepimizin bakmamız lazım. Biz hep Keskinoğlu olarak kaliteli mal yaptık. Ama satamıyoruz. Hepimiz kaliteli olmamız gerekiyor. Ama kendi malımızın fiyatını ne yazık ki tüketiciye biz belirleyemiyoruz. Kar elde etmek için maliyetimize dikkat etmemiz gerekiyor. Keşke yıllar önce bu maliyet hesaplarına baksaydık daha iyi olurdu. Herkes hesabını kitabını düzgün tutarsa şuan da herkes %5 maliyetini daha da azaltır. Eskisi gibi ticaret yapma ortamı ne yazık ki şuan yok. Şuan paranızı ne kadar iyi döndürebilirseniz o kadar kazanırsınız. Girişimcilik olarak ta cesaretin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Su bulabilmeniz için insanın önüne artık doğal kaynaklar çok zor çıkıyor. Eskiden yolda yürürken doğanın lütufları vardı. Su bulmak istiyorsak o sondajı oraya çakmamız gerekiyor. Har halde girişimcilikte böyle bir şey olmalı. Doğru yere, doğru sondajı, doğru bir şekilde atıp oradan alınabilecek bütün kaynakları bir şekilde şirketlerimize aktarmamız gerekiyor.” Dedi.

GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN ÇOK FAYDASINI GÖRDÜM

Manisa Ticaret Borsa Başkanı Sadık Özkasap daha önceden Genç Girişimcilerin arasında yer aldığını ve verilen görevi en iyi şekilde yerine getirdiğini dile getirdi. Sadık Özkasap aynı zamanda da; “Genç girişimcilik çok güzel bir şey, ben geç girişimciliği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında, Manisa Ticaret Borsası Başkanlığında, Genç Girişimciliğin çok faydasını gördüm. Ama yıllardan beri genç girişimcilerin bir proje sorunu var. Bizim zamanımızda da aynı sorun vardı. Biz çok ileriye gidemedik. İstişareler yaptık ama çok ileri gidemedik. İnşallah sizler daha ileriye gidersiniz. Yeni bir işe girmek inanın bu zamanlarda çok zor. Cesaret ve kendinize olan güveniniz ile bir şeyler yapmak gerekiyor. Yaptığımız ticarette maliyetlerimizi ve kazançlarımızı çıkarmamız gerekiyor. Farklı illerde birlik beraberlik var. Ama Manisa’mızda bu biraz eksik. Birlik beraberlik içince olup istişare etmemiz gerekiyor. Bu gece burada olmaktan çok mutlu oldum. Bu geceyi hazırlayan ve düzenleyen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

TİCARETİN BAŞLANGICI DÜRÜSTLÜKTÜR

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil yapılan işe inanmak gerektiğine değindi. Yapılan işin iyi disiplin edilmesi gerektiğini ve istikrarın sağlanması gerektiğini vurgularken bu kurallara uyulduğu takdirde sonucun iyi olacağını düşündüğünü söyledi. Ticaretin başlangıcının dürüstlük olduğuna değinirken geceyi düzenleyen herkese teşekkürlerini iletti.

ÜRÜNÜMÜZÜ SATMAK İÇİN İNOVASYONA İHTİYACIMIZ VAR

Manisa Genç Girişimciler Kurulunun Haziran ayı toplantısını organize eden kurumlardan biri olan Akhisar Ticaret Borsa’sı Başkanı Alper Alhat, sadece maliyetin düşürülmesinin yeterli olmayacağını bildirirken aynı zamanda üretilen ürününde satılabilmesinin de önemli olduğunu bildirdi. Alhat; “Bazılarımız babalarından, dedelerinden gördüğü işi daha ileriye götürmek için işlerde bulunuyor. Bazılarımız da yeni projelere yeni işleri kurmak için çalışmalar yapıyor. Biz burada kendimizden bahsetmeden önce İsmail Kenskioğlu güzel şeyler bahsetti teşekkür ederim. Biz yaptığımız işlerde inovasyon yapmamız gerekiyor. Sadece maliyeti düşürmek yetmiyor ürünümüzü satmamız da gerekiyor. İyi pazarlara satmak için de inovasyona ihtiyacımız var. Biz çok üretken bir şehirdeyiz. Sadece zeytin de değil, gazozundan, lokumuna kadar birçok ürünümüz var. Hepimizin ailelerimiz için, şehrimiz için inovasyona ihtiyacımız var. Eğer bunları gerçekleştiremezsek çok fazla ileriye gidemeyiz. Bizim işlerimizi yapan başka şirketlerde var. Dünyada güçlü olmak istiyorsanız ülkenizin vizyonu da güçlü olması lazım. İspanyollar ürünlerimiz için birçok yerden izin almamız, belge ve sertifika almamız için zorladılar. Biz Akhisar deki ürünlerimizi çok farklı bir şekilde satarak şehrimize katkıda bulunabiliriz. Bu gece buraya gelen herkese teşekkür ederim. Girişimcilerimize başarılar dilerim.” Dedi.

ALLAH BU MİLLETE GİRİŞİMCİLİK RUHU VERMİŞ

Gecenin bir diğer ev sahiplerinden biri olan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz herkesi bir arada görmekten duyduğu sevinci paylaştı ve katılan herkese teşekkürlerini iletti. Abdurrahman Yılmaz; “Allah bu memlekete petrol vermemiş, altın kaynağı vermemiş, çok ciddi enginlikler vermemiş, anneden, babadan, dededen, atadan gelen zenginlikler vermemiş ama bu memlekete verdiğinin de hemen hemen başka hiçbir millete vermemiş. O da girişimcilik. Girişimcilik ruhunu vermiş. Osmanlıda bir şey vardır. ‘Siz hayalinizin eline bir gaye vermezseniz, zihinleriniz benliklere, egolara döner dolapçı beygiri gibi etrafında gezdirir’ demek ki ilk baştan yapılabilecek olan şey çok güzel bir hayal kurmak. Yapılabilecek her hangi bir iş ile ilgili çok güzel bir hayal kurmak ve o hayalin eline bir gaye vermek. Yani ikinci adım olarak ta hedef koymak. Üçüncü adım olarak ta girişimcilik ruhunu o hedefinize enjekte etmeniz. Nedir girişimcilik ruhuna onu enjekte etmek. Artık böyle gelmiş böyle gidiyor dünyası değil. Önceden simitler tablalarda satılırdı şimdi simitler saraylarda satılıyor. Kahveyi karton bardakta satarak başladılar ve farklı bir bakış açısı ile de Starbucs oldular. Farklı bakış açımız olmalıdır. Biz şey imkansız düşünülmemelidir. O imkansızın içimde mümkünü bulup uygulamak gerekir. O imkansızın içinde mümkünü bula bilmek dehadır. Karadan gemileri yürüterek denize indirdi ve İstanbul’u fetih etti. İmkansızı başardı. Naçizane tavsiyem girişimcilik ruhumuzla hadiseye farklı bakarak fatihler olmamız lazım. Çünkü bizim altınımız, petrolümüz yok. Bizim zengin olmamız lazım. Zengin olunca ağabeyimizin, annemizin, babamızın, arkadaşımızın da zengin olması lazım. Bu yeni dünya düzeninde zengin olmak için iyi bir girişimci olmak lazım. Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ciddi bir şekilde özellikle gen girişimcilere hassasiyetler önem vermesi, kadın girişimcilere hassasiyetle önem vermesini şimdi bir kez daha anlıyorum. Bu önemin meyvelerini gördükçe çünkü zaman zaman konuşulduğunda şu tarz ifadeler kulağıma geliyor. ‘Toplanıyoruz, toplanıyoruz ne oluyor? Hiçbir şey yok ki, ne olacak ki yemek yiyoruz çıkıp gidiyoruz’ hayır arkadaşlar öyle değil. Fikirlerin çarpışmasından güzellikler ve hakikatler ortaya çıkar. Ben inanıyorum ki bu tarz toplantıların asgari faydası fikirlerin çarpışması. O yüzden Odalar ve Borsalar Birliğinin bu konuya önem vermesini bir kez daha iyi anlıyorum. Belki 100 defa toplanacağız ama farklı düşüncelerimizi bir birimize aktaracağız. Fikrilerimizi çarpıştıracağız ki inşallah güzellikler ondan sonra ortaya çıksın. Hepinize teşekkür ediyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar basına kapalı sohbetine devam etti.