Ülkemizde salgının başladığı mart 2020 den beri bir kısmı tamamen iş yerini kapatan, kalan kısmı da piyasadaki daralmadan dolayı zor günler geçiren esnafa söz hakkı tanıyan Engin Akyüz’ün ‘engin akyüz ile konuşuyorum’ programında esnaf derdini kamuoyu ile paylaştı.

Çok zor süreçten geçtiklerini belirten esnaflar ve oda başkanları Türk toplumunun en büyük kesimini oluşturan bu gurubun ekonomik olduğu kadar, sosyal ve psikolojik açıdan yıkım yaşadığının altını çizdi.

İki bölüm halinde yayınlanan programın ilk bölümünde kahveciler odası başkanı Erkin Güney, kahvehane işletmecisi Süleyman Sarptaş, fotoğraf stüdyosu işletmecisi Elif Şat konuk oldu. İkinci bölümde, Esnaf sanatkarlar odası başkanı Hasan Ali Men,  unlu mamül işletmecisi Burcu Güngör ve züccaciye esnafı Zeki Şenyiğit konuk oldu.

Yaklaşık iki buçuk saatlik programda, esnafın yaşadığı sıkıntılar, devletin esnafa yönelik yaptığı kira ve mali destekler, ilçe ve büyükşehir belediyesinin esnafa yönelik destekleri, esnaf odalarının üyelerine yönelik yaptıkları ve yapamadıkları konuşuldu.

Akhisar Türkiye’ye örnek oldu

Salgın sürecinde kahveci esnafının sağlık çalışanları, kolluk kuvvetleri gibi durumdan etkilendiğini belirten Erkin Güney, hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına rahmet, hasta olanlara da şifa dileyerek “işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaflar da ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak sağlık çalışanları kolluk kuvvetleri kadar etkilendi” dedi.

O kadar çok söylenecek şey var ki , diyerek esnafların salgın önlemleri dolayısı ile olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Güney. salgın dolayısı ile yaşanan ilk kapanmada çay ocağı ve kahveci esnafına maddi yardımda bulunan Hakan Füzün’ün mütevelli heyeti başkanı olduğu bir vakıf ve Akhisar Belediyesi’nin  olduğunu ifade etti. Güney katkı ve desteklerinden dolayı her iki kuruma da teşekkür etti. Akhisar Kahveciler Odası başkanı Erkin Güney konuşmasının devamında “Akhisar’ın bir yönüyle Türkiye’ye örnek oldu. Salgın sürecinde ikinci kapanmanın yaşandığı kasım ayında en ivedi yardımı Akhisar Belediyesi yaptı. Cuma günü iş yerlerimizi kapatma kararı çıktı, pazartesi günü Akhisar Belediyesi toplanarak, tüm siyasi parti guruplarının ortak kararı ile bir protokol imzalayıp iş yerleri kapalı olan tüm kahveci esnafına maddi yardımda bulundular. Bu konuda birlikte hareket edip örnek teşkil eden CHP, MHP, AK PARTİ ve İYİ PARTİ ilçe başkanları ve meclis üyelerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Devlet bu süreci iyi yönetemedi

Esnaf ve sanatkarlar odası başkanı Hasan Ali Men, salgın sürecinde evine ekmek götüremeyen esnafın devlet tarafından yalnız bırakıldığını iddia ederek ” 10 yıl, yirmi yıl devlete vergi vererek devleti destekleyen esnafı devlet bir yıl bakamadı. Yapılan yardımlar yetersiz. İşyerini kapatanların yanında kapatmayıp daralan piyasa dolayısı ile %70-80 gelir kaybına uğrayan esnafa yardım yapılmaması adaletsi oldu” diyerek uygulamalara yönelik şikayetlerini belirtti.

Birçok meslek gurubunu temsil eden bir oda olarak çok farklı sorunları birlikte yaşayıp yönetmeye çalıştıklarını söyleyen Hasan Ali Men, oda olarak üye esnaflarına yönelik ellerinden gelen manevi desteği verdiklerini belirtirken, esnaf kadar, tüm geliri üye aidatı olan ve salgın döneminde aidat alamayıp hiç gelir elde edemeyen odanın maddi destek sunamadığını ifade etti.

Esnaf, ekonomik, sosyal ve psikolojik yıkım yaşıyor.

Esnafları temsilen programa davet edilen Burçin Güngör, Elif Şat, Süleyman Sarptaş, Zeki Şenyiğit yaşadıkları olumsuzlukların yanında oda başkanlarının mevcut temsil görevlerinin yanında esnafa daha çok yaklaşarak dertlerini dinlemesi gerektiği görüşünde birleşti. İşyerlerinin kapanmış olmasının sadece maddi yönden kendilerini olumsuz etkilemediğini belirten esnaflar, kapanan kapanmayan tüm esnafın zaten geçtiğimiz yıllardan gelen zor piyasa şartlarının hemen ardından salgın nedeniyle daralan piyasa yüzünden topyekün olumsuz etkilendiğini, psikolojik ve sosyal bir yıkımın eşiğinde olduklarını ifade ettiler.